Güneş’te ortaya çıkan ve gezegenimizi yutacak büyüklükte olan dev bir lekeden gelen plazma dalgası, 25 Nisan’da Dünya’ya ulaştı. Bilim insanları bu lekeyi AR2993 olarak isimlendirdi. Güneş lekesinde M1 seviyesinde iki farklı patlama yaşandığı tespit edildi. Uzmanların M sınıfı olarak gruplandırdığı patlamalar, bazı radyo frekanslarını bozabiliyor. Orta büyüklükteki bu patlamalar aynı zamanda astronotların normalden daha yüksek seviyelerde radyasyona maruz kalmasına neden olabiliyor.
Livescience’ın aktarımına göre, Güneş’te meydana gelen patlamaların neden olduğu plazma dalgası, Asya ve Avustralya’da radyo iletişiminde kesintilere yol açtı
Radyo sinyalleri; kablo yayıncılığı, navigasyon, telsiz, uydu yayıncılığı, karasal radyo ve televizyon gibi iletişim araçlarının çalışmasını sağlıyor.
Uzmanlar, patlamaların Güneş’in güneydoğu bölgesindeki devasa lekede meydana geldiğini tespit etti
Söz konusu lekeler, farklı patlamaların meydana geldiği aktif bölgeler olarak biliniyor. Bu bölgelerin sıcaklığı, çevrelerine kıyasla daha düşük olduğu için dışarıdan karanlık lekeler olarak görülüyor.
Güneş’teki lekelerde meydana gelen patlamalar, radyoaktif parçacıkların uzaya savrulmasına yol açıyor
Bilim insanlarının Güneş rüzgarı adını verdikleri bu parçacıklar, Dünya’ya ve diğer gezegenlere yönelebiliyor. Söz konusu plazmalar, gezegenin manyetik alanıyla etkileşime girdiğinde, manyotesferde geçici bozulmalar oluşabiliyor. Bu olay ise Güneş fırtınası olarak isimlendiriliyor.
Bilim insanlarına göre, Güneş’teki patlamalar birkaç yıl içinde artarak zirve noktasına ulaşacak
Şimdilerde hareketli bir evrede olan Güneş, her 11 yılda bir sakin ve fırtınalı geçen bir döngü tamamlıyor. Güneşin daha az aktif olduğu döngülere, yani patlamaların ve lekelerin en az seviyeye indiği zamanlara “solar minimum” ismi veriliyor. Patlama ve lekelenmelerin arttığı evrelere ise “solar maksimum” adı veriliyor. Bilim insanlarına göre Güneş şu an solar maksimum evrede. Ancak yeni döngü 2019 yılında başladığı için henüz çok şiddetli hava olaylarına yol açmayacak. Uzmanlar 2025 yılında bu evrenin zirve noktasına ulaşacağını belirtiyor. Bu nedenle özellikle 2025 yılında Güneş’te şiddetli patlamaların meydana gelmesi bekleniyor.
İlginizi çekebilir:
Güneş Sisteminden Galaksilere: Uzay Hakkında Merak Edilen 49 İlginç Bilgi
Kaynak: 1