Kışın hasta olduğumuzda çoğu zaman başkasından kaptığımızı düşünürüz. Ancak sağlığımıza yeterince dikkat ediyor muyuz? Kış mevsimini, her ne kadar hepsini aynı anda yapmak zor olsa da bazı kurallara uyarak hiç hasta olmadan geçirebilirsiniz. Ama yine de küçük kaçamaklar, ufak dikkatsizlikler sistemi altüst edebilir. Eğer grip olmak istemiyorsanız aşağıdaki maddelerin hepsini uygulamalısınız. İşte kışın hasta olmamak, soğuk algınlığı ve gribi önlemek için yapmanız gerekenler…
1. Yeşil sebzeler yiyin
Klişe görünebilir ama o güzelim yeşil sebzelerin vücudunuzu ne kadar dayanıklı hale getirdiğini tahmin bile edemezsiniz. Ayrıca yeşil sebzeler sağlıklı bir bağışıklık sisteminin ilk kuralıdır, vitaminler açısından oldukça zengindir. Fareler üzerinde yapılan araştırmalar turpgillerden oluşan sebzelerin tüketilmesinin vücuda etkin bir bağışıklık sistemi işlevi için gerekli olan spesifik hücre yüzeyi proteinlerini artıran bir sinyal gönderdiğini göstermiştir. Araştırma sonucu yeşil sebze tüketmeyen farelerin hücre yüzeyindeki proteinlerin yüzde 70-80 oranında azaldığı görülmüştür.
2. D vitamini alın
Birçok kişi günlük D vitamini ihtiyacını yeterli oranda alamaz. D vitamini eksikliği ise kemiklerin zayıflamasına, kalp ve damar problemlerine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. İyi D vitamini kaynakları arasında ise yumurtanın sarısı, mantar, somon, ton balığı gibi besinler yer alır. Ayrıca eczaneden D vitamini takviyesi de satın alabilirsiniz.
3. Hareket edin
Kışın gripten ya da soğuk algınlığından korunmanın yolu elbette yorganı kafanıza çekip dışarı çıkmadan kışın geçmesini beklemek değil. Vücudun kendini koruyabilmesi için günlük minimum hareketini tamamlaması gerekir. Genel olarak aktif olmalı ve haftada en az 3 kez uzun yürüyüşler yapmalısınız. Aktif bir yaşam, beyaz kan hücrelerinin dolaşımını hızlandırır, vücudun soğuk algınlığı ile mücadelesinde önemli rol oynar, stresi ve strese bağlı hormonları azaltır.
4. Düzenli ve yeterli uyku
Yapılan araştırmalar vücudun bir virüsle savaşabilmesi için yeterli uykunun çok önemli olduğunu gösteriyor. Araştırmalar iki hafta boyunca en az 8 saat uyuyan katılımcıların virüse karşı daha fazla direnç gösterdiklerini söylüyor. Geceleri 7 saatten az uyuyanların virüse maruz kaldıktan sonra hastalanma oranları yüzde 3 daha fazla oluyor.
5. Alkolü bırakın
Eğer kışın hastalıklardan, grip ya da soğuk algınlığından uzak kalmak istiyorsanız alkolden de uzak durmalısınız. Yapılan araştırmalar sonucunda alkol içmenin vücudun bağışıklık sisteminin hayati bir bileşeni olan dendritik hücrelere zarar verdiği görülmüş. Zamanla alkol tüketimindeki artış, kişiyi enfeksiyonlara karşı daha açık ve savunmasız bir hale getirebilir.
6. Sakin bir yaşam
Fiziksel hastalıklarla zihinsel problemler arasında bir bağlantı olduğu yıllardır araştırılan konulardan biri. Stres ise fiziksel rahatsızlıkları tetikleyen ilk etken. Yoğun ve tempolu yaşam, sorumluluklar ve günlük problemler hastalıklara adeta davetiye çıkarıyor. Eğer olağanüstü bir durum yoksa ve yorucu bir günlük rutininiz varsa sakin olmaya, stresinizi azaltmaya çalışın.
7. Yeşil çay için
Yeşil çay yüksek oranda antioksidan içerir. American College of Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, günde birkaç bardak yeşil çayın sağlığa büyük faydaları vardır.
8. Yemeklerinize renk katın
Elbette yalnızca güzel görünsün diye yapacağınız süslemelerden bahsetmiyoruz. Eğer neredeyse her gün aynı veya benzeri yemekler yiyorsanız tabağınızdaki çeşitliliği artırmalı ve her renkten sebzeye yer vermelisiniz. Gökkuşağının renklerinden oluşan bir tabak C vitamini gibi pek çok farklı vitamini de almanızı sağlayacaktır.
9. Sosyal olun
Şimdi bunun griple ne alakası var diye düşünebilirsiniz ancak araştırmalar kronik kalp hastalıkları ve yalnızlık arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Hatta sosyal izolasyonun kronik hastalıklar için bir risk oluşturduğu düşünülmekte. Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan araştırma, sosyal izolasyonun stresi artırabileceğini ve bunun da vücudun bağışıklık sistemini ve hızlı bir şekilde iyileşme kabiliyetini yavaşlatabileceğini ortaya koymuştur.
10. Grip aşısı olun
Grip aşısı elbette hastalıklardan korunmanın en güvenli yoludur ancak alerjisi olan kişiler aşı olmadan önce çok dikkat etmeli ve gerekli kontrolleri yaptırmalıdır. Bazı kişiler bu aşılara karşı ciddi reaksiyonlar verebilirler.
11. Hijyene dikkat edin
Mikropları uzak tutmak grip olmamanın kilidi adeta. Mümkünse her gün duş alın. Lens kullanıyorsanız lensi çıkarıp takarken mutlaka ellerinizi yıkayın. Ellerinizi yıkarken 20 saniye boyunca sabunlamaya dikkat edin. Sürekli kullandığınız telefonunuzun dokunmatik ekranı, bilgisayar klavyesi, kapı kolu, kumanda ve mouse gibi sık kullanılan yerleri ve aletleri dezenfekte edin. Özellikle toplu taşıma kullandıktan sonra elinizi mutlaka yıkayın.
12. Eşyalarınızı kişiselleştirin ve hasta olanlardan da bunu isteyin
Grip virüsü genellikle bir yüzeyde 24 saat yaşayabiliyor. Bu durumda aile üyelerinden biri hastaysa ortak kullanılan eşyalarla birlikte diğerlerinin hasta olması kaçınılmaz. Bu yüzden eşyalarınızı kişisel tutun ve aile bireylerinden de aynısını isteyin. Havlu, mutfak eşyaları, bardak, oyuncak…
Kaynak; 1