Bir nemlendiricinin veya losyonun etiketine baktığımız zaman genellikle karşımıza sürekli olarak çıkan bir madde var: gliserin. Gliserin, birçok nemlendirici ürünün önemli bir parçasıdır ve cilt bakımı alanında popülerliğini korumaktadır. Cilt bakımı konusunda bu maddenin faydaları gerçekten de saymakla bitmiyor, ancak gliserini sadece cilt için değil, saç ve saç derinizin sağlığı için de kullanabilirsiniz. Şimdi daha fazla zaman kaybetmeden Gliserinin saça faydaları yazımıza başlayalım 👇
Gliserin nedir?
Gliserin, kimyasal olarak gliserol olarak da bilinen bir organik bileşiktir. Gliserin, birçok endüstriyel, ticari ve kişisel bakım ürünlerinde nemlendirici olarak kullanılır. Kozmetik ürünler, sabunlar, losyonlar, diş macunları, ilaçlar ve gıda ürünlerinde yumuşatıcı, nemlendirici ve koruyucu olarak yaygın olarak bulunur.
Gliserin, nemi çevreden ve derinin derinliklerinden, neme en çok ihtiyaç duyan yüzeye çeker. Pek çok saç tipi kuruluktan muzdariptir ve gliserinin cilt yüzeyine sağladığı nem takviyesinden faydalanabilir. Gliserin çeşitlerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Her Derde Deva! Bir Kere Kullandıktan Sonra Vazgeçilmeziniz Olacak 7 Saç Bakım Ürünü
Gliserinin saça faydaları
Gliserin saça ve saç derisine nem çekerek kuru bölgeyi nemlendirir. Ayrıca nemin ciltten ve saç köklerinden ayrılmasını önleyen bir bariyer oluşturur. Küçük bir moleküler boyuta sahip olduğu için nemi hem saç derisine hem de saçın hücrelerine çekebilir. Özellikle kış aylarında kafa derisinin kurumasını, pul pul dökülmesini önler.
- Saç derisini nemlendirir: Gliserin, kafa derisine çevreden su çekerek gerekli nemi sağlar ve su kaybını önler.
- Sebum üretimini düzenler: Gliserinden gelen nemin infüzyonu, saç derisindeki yağ üretiminin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Antimikrobiyal özellikler: Gliserinin antimikrobiyal özelliği kuruluk veya kepekten kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olur.
- Saçı güçlendirir: Saç kırılmasına karşı önlem olarak saçlarımızı nemli tutmamız gerekiyor. Gliserin saçın gücünü, sağlığını korur ve daha iyi görünmesini sağlar.
- Kabarmayı önler: Gliserin saçın kurumasını, kabarmasını ve kırılmasını önler.
İlginizi çekebilir:
Toplanın Açıklıyoruz! Saç Tellerini Kalınlaştırmanın 6 Doğal Yolu
Hangi saç tiplerinde gliserin kullanılabilir?
Tüm saç tipleri gliserinin etkilerinden faydalanabilir. Ancak özellikle kalın, gür, kuru veya nemsiz kalmış saçlara iyi gelecektir. Eğer saçınızı yeni boyadıysanız gliserin kullanmanızı önermiyoruz çünkü boyaya zarar verebilir. İlla kullanmak istiyorsanız 1-2 kere yıkadıktan sonra saçlarınıza uygulayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Saç Dökülmesini Engellemeye Yardımcı Olacak 7 Doğal Ürün
Nasıl kullanılır?
Gliserin yaygın olarak kullanılan pek çok güzellik ürününde zaten bulunuyor, ancak etkilerinden tam olarak yararlanmak için bu maddeyi saf formda temin edebilirsiniz. Peki, saf gliserin nasıl kullanılır?
Gliserin spreyi: Dolaşık saçlar için açıcı veya durulanmayan bir saç kremi yapmak için su ile gliserini karıştırabilirsiniz.
İçindekiler:
- 2 yemek kaşığı gliserin
- 1/2 su bardağı su
- 2-3 damla biberiye veya nane gibi esansiyel yağlar (isteğe bağlı)
Nasıl yapılır?
- Tüm malzemeleri bir kapta birlikte karıştırın.
- Dikkatlice bir sprey şişesine boşaltın.
- Gerektiğinde ıslak veya kuru saça püskürtün.
Saç maskesi: Gliserini durulanan bir saç maskesi olarak da kullanabilirsiniz. Haftada bir ya da iki kez bu karışımı saçlarınıza uygulayabilirsiniz.
İçindekiler:
- 1 yemek kaşığı gliserin
- 1 yemek kaşığı aloe vera
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı bal
Nasıl yapılır?
- Tüm malzemeleri tamamen birleşene kadar karıştırın.
- Saça eşit şekilde uygulayın ve 30 dakika bekletin.
- Şampuan ve saç kremi ile durulayın.
Saç kreminize gliserin ekleyin: Saç kreminizde halihazırda gliserin yoksa şişeye gliserin ekleyebilirsiniz.
Saçlarınızı yıkamadan önce uygulayın: Yıkanmadan önce, saçınıza gliserin sürerek bakım yapabilirsiniz.
Kaynak: 1