Sosyal medyanın ve çeşitli uygulamaların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, birileriyle tanışıp flört etme durumu da daha kolay hale geldi. İnsanlar kolaylıkla birbirleriyle tanışıp ilişki kurabiliyorlar. İkili ilişkilerin sağlıklı ilerlemesi ise sağlıklı bir iletişimden geçiyor. Yaşanan sorunların konuşarak çözülmesi gerekiyor. Ancak bu durum çoğunlukla olması gerektiği gibi gitmiyor. Bazen iki taraftan biri iletişim kurmak istemiyor ve bir anda ortadan kaybolabiliyor. Bu ortadan kaybolma durumunu ise anlatan bir terim bulunuyor. 2000’li yılların ortalarından beri kullanılan bu terim: Ghosting. İlişkilerde ghosting nedir, gelin birlikte bakalım.
Bazen ilişkilerde bir taraf sebep göstermeden birden ortadan kaybolarak ilişkiyi bitirebilir
İletişimi tamamen koparır ve partnerinin ne aramalarına ne mesajlarına cevap verir
“Görmezden gelme” olarak tanımlayabileceğimiz bu durum ilişkilerde “ghosting” olarak adlandırılıyor
Ghosting, temelde reddedilme ya da terk edilme gibi düşünülebilir. Ghosting uygulayan kişi partnerinin aramalarına ve mesajlarına cevap vermez
Bu duruma maruz kalan kişi ise sessizlik nedeniyle ilişkinin bitip bitmediğinden emin değildir
2018’de yapılan bir araştırmaya göre insanların yaklaşık yüzde 25’i hayatlarının bir noktasında ghosting yaşıyor. Özellikle 18-29 yaş arasındaki kişiler bu durumla daha sık karşılaşıyor
“İletişim kurmak varken neden böyle yapıyorlar?” diyebilirsiniz. Ghosting’in birçok nedeni olabiliyor. Gelin nedenlerine birlikte bakalım…
1. Korku
İnsanların bir kısmı; yeni birini tanımaktan, duygusal olarak yakınlaşmaktan korkabilir. Bu nedenle de işler fazla ilerlemeden ortadan kaybolabilirler.
2. Bir sonucunun olmaması
Birine ayrılmak istediğinizi söylediğinizde, olumlu ya da olumsuz bir tepkiyle karşılaşırsınız. Ghosting uygulayan kişi, muhtemelen bu tarz bir durumla uğraşmak istemiyordur. İletişimi kesmesinin olumsuz bir getirisi yoktur.
3. Kendi iyiliğini önemseme
Bazı ilişkiler sizi negatif etkileyebilir. Böyle durumlarda ise ayrılık konuşması yapmadan sadece uzaklaşmak isteyebilirsiniz. Bu durum, sizi ghostinge yönlendirir.
4. İlişkinin getirdiği sorumluluktan kaçınma
Biriyle tanıştığınızda ilk başta yakaladığınız heyecan zaman içerisinde ilişkinin ciddiye binmesiyle yerini korkuya bırakabilir. Bağlanmadan korkan kişiler ghosting uygulayabilir
İlişkinizde ghostinge maruz kalıp kalmadığınızı merak ediyorsanız, ghosting belirtileri şu şekilde;
1. Sık sık uzun süre cevap vermemezlil yapıyorsa
Bazen telefon çekmeyebilir ya da karşınızdaki kişi müsait olmadığı için mesajlarınıza cevap veremeyebilir, bu normal bir durumdur. Ancak, partneriniz sık sık ortadan kayboluyor ve sizi uzun süre cevapsız bırakıyorsa dikkat etmek gerekir.
2. İlişkinizde bir şeyler değiştiyse
İlişkinizin rutinini değerlendirmelisiniz. Eğer ilişkiniz her zamanki gibi değilse ve aranızda bir mesafe olduğunu düşünorsanız, bunun üzerine biraz düşünmeye başlayabilirsiniz.
3. İkinizden birinin hayatında büyük bir problem varsa
Partneriniz ya da sizin hayatınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa bazen yalnız kalıp, soruna odaklanmak isteyebilirsiniz. Fiziksel veya duygusal mesafe arttıkça ayak uydurmak imkansız görünebilir. Bu nedenle ghosting kaçınılmaz bir yol gibi gelebilir. Hayatınızdaki bir sorunun ardından uyguladığınız ghosting genellikle geçici olsa da bazen kalıcı da olabilir.
Ghostinge maruz kalırsam ne yapmalıyım?
Eğer partnerinizin size ghosting uyguladığını düşünüyorsanız, ısrarcı olmak yerine durumu kabullenip uzaklaşmak daha iyi bir yol olacaktır. İlişkinin başında ve henüz bağlanmamış bile olsanız, böyle bir durumun sizde yaratacağı duygusal etki çok büyük olabilir. Ghosting, özgüveninizi olumsuz yönde etkileyebilir. Çevrimiçi olarak başlayan ilişkilerin yaygın odluğu bu çağda, sosyal medya üzerinden takip ettiğiniz biri tarafından ghostinge maruz kalmanız da “dışlanmış” hissetmenize neden olabilir. Bu da özgüveni zedeleyen durumlardan biridir. Bu durumla başa çıkmak için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor.
1. Sınırlarınızı belirleyin
Duygularınızı ölçün ve yaşadığınız bu durumla ilgili kendinize sınırlar koyun. Her gün onun sosyal medya hesaplarına bakmak ya da ondan bir mesaj beklemek yerine kendinize karşı dürüst olun ve onunla ilgili konuları düşünmekten uzaklaşın.
2. Kendinizi suçlamayın
Partnerinizin neden ilişkiyi sona erdirdiği hakkında bir kanıtınız yok. Bu nedenle kafanızda senaryolar oluşturup kendinizi suçlamamalısınız. Elbette cevap arıyorsunuz ancak kendinizi suçlayarak duygusal olarak daha fazla zarar görmemelisiniz.
3. Onun için bir zaman sınırı belirleyin
Birkaç gün veya hafta ondan haber alamadınız ve beklemekten yoruldunuz mu? O zaman ona bu durumu anlatan bir mesaj yazın. “Gelecek hafta içinde senden bir mesaj ya da arama bekliyorum” diyebilirsiniz. Yine de yazmazsa, ilişkinin bittiğini varsayarsınız. Bunu yapmak zaman zaman zor olabilir ancak bu durum size kontrolün sizde olduğunu hissettirir.
4. Duygularınızla yüzleşin
Böyle bir durumda kesinlikle duygularınızla yüzleşmelisiniz. Üzüntüden kaçmak için kötü alışkanlıklar edinmektense, tüm acınızla yüzleşin. Duygularınızı yazarak ya da arkadaşlarınızla hisleriniz hakkında konuşarak bunu sağlayabilirsiniz.
5. Arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirin
Size iyi gelecek kişilerle görüşün ve kafanızın dağılmasına izin verin. Arkadaşlarınızla buluşabilir, ailenizle küçük bir tatile çıkabilirsiniz. Sizi seven insanlarla vakit geçirmek, ghosting durumunda hissettiğiniz duyguların azalmasına yardımcı olabilir.
6. Profesyonel yardım isteyin
Eğer bu durumla kendi kendinize başa çıkamıyorsanız bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. Hissettiklerinizi rahatça dile getirmenize yardımcı olabilecek bir terapistle görüşebilirsiniz.
Kaynak: 1