Güneş Sistemi, Güneş ve çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 158 uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. Gezegenlerin kendine ait ışığı yoktur, bu nedenle Güneş’ten aldıkları ışığı yansıtırlar. Bu gezegenler hem bir yıldızın hem de kendi etraflarında dönerler. Ayrıca bu gezegenlerin bir büyüklük sıralaması vardır. Sizler için gezegenlerin büyükten küçüğe sıralanışı hakkında bilgiler verdik. İşte gezegenlerin büyüklük sıralaması.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Güneş Sisteminden Galaksilere: Uzay Hakkında Merak Edilen 49 İlginç Bilgi”
Gezegenlerin büyüklük sıralaması
Güneş’ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Ancak gezegenlerin büyüklük sıralaması bundan çok daha farklıdır. Gezegenlerin büyüklük sıralaması şu şekildedir:
- Jüpiter
- Satürn
- Uranüs
- Neptün
- Dünya
- Venüs
- Mars
- Merkür
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Güneş Sistemi İçerisinde Bulunan Gezegenler ve Özellikleri”
1. Jüpiter
Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen hangisidir sorusunun cevabı Jüpiter’dir. Jüpiter, hem çap hem de kütle açısından Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegendir. 1,898E27 kg kütleye ve 142.647 kilometrelik bir çapa sahip olan Jüpiter’in büyük çoğunluğu hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir. Gezegen adını Roma mitolojisindeki en büyük tanrı olan Jüpiter’den almaktadır. Ayrıca Jüpiter, Dünya’dan çıplak gözle görülebilmektedir.
2. Satürn
Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci gezegen olan Satürn, 5,683E26 kg kütleye ve 124.309 kilometrelik bir çapa sahiptir. Satürn, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir. Adını Yunan mitolojisindeki Kronos’tan alan gezegen, Dünya’dan çıplak gözle görülebilmektedir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Güneş Sisteminde Keşfedilmeyi Bekleyen 7 Gezegen”
3. Uranüs
Uranüs 51.767 kilometrelik çapıyla Jüpiter ve Satürn’den sonra üçüncü, kütle açısından ise bu iki gezegen ve Neptün’ün ardından dördüncü sırada gelir. Adını Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısı Uranos’tan alan gezegen, 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir ve buz devi sınıfına girer.
4. Neptün
Güneş’e en uzak olan ve katı yüzeyi bulunmayan Neptün, 49.138 kilometrelik çapıyla dördüncü en büyük gezegendir. Adını Roma deniz tanrısı Neptunus’ten alan gezegen, gaz gezegenler sınıfında yer almaktadır. Ayrıca Neptün, Uranüs ile birlikte Güneş Sistemi’ndeki en soğuk iki gezegenden biridir.
5. Dünya
Gezegenlerin büyüklük sıralaması listemizin beşinci sırasında Dünya yer alıyor. Dünya, 12.709 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki en büyük beşinci gezegendir. Katı ya da kaya ağırlıklı yapısı nedeniyle üyesi olduğu yer benzeri gezegenler grubuna adını veren Dünya, bu gezegen grubunun kütlece ve hacimce en büyük üyesidir. Bunun yanı sıra Güneş Sistemi’ndeki en yoğun gezegendir. Ayrıca araştırmalar ve kanıtlar, Dünya’nın 4,5 milyar yıldan fazla bir süre önce oluştuğunu göstermektedir.
6. Venüs
Venüs, 12.346 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki altıncı en büyük gezegendir. Büyüklük açısından Dünya ile benzerlik gösterdiği için kardeş gezegen olarak da bilinmektedir. Adını ise Roma tanrıçası Venüs’ten almaktadır. Ayrıca Venüs, Güneş’e uzaklık bakımından ikinci sırada olmasına rağmen en sıcak gezegendir.
7. Mars
Mars, 6.767 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki en büyük yedinci gezegendir. Adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’tan almıştır. Mars, yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahiptir. Bu nedenle ona “Kızıl Gezegen” denmektedir.
8. Merkür
Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, 4.884 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki en küçük gezegen konumundadır. Adını Roma mitolojisindeki tanrı Merkür’den almaktadır. Merkür’de neredeyse ısıyı koruyacak bir atmosfer olmadığı için yüzey sıcaklığı sürekli değişmektedir. Ayrıca Merkür’ün bilinen doğal uydusu yoktur.