Gökyüzü ve uzay muhteşem güzellikteki pek çok şeye ev sahipliği yapıyor. Galaksiler, gezegenler, yıldızlar… Üstelik bu muhteşem güzellikteki gök cisimleri zaman zaman çıplak gözle bile görünebiliyor. Elbette, bu güzelliklere çıplak gözlerle şahit olmak oldukça nadir bir şey! Çünkü uzay sonsuz büyüklükte! Bu sebeple gökyüzündeki inanılmaz doğa olaylarına birden fazla şahit olabilmek için uzun bir hayat yaşamak gerekiyor. Ancak, gökyüzünde, bugünden itibaren başlayan ve önümüzdeki günlerde de şahit olabileceğimiz inanılmaz bir doğa olayı yaşanacak! Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn aynı hizaya gelecekler! Bu nadir doğa olayına “gezegen hizalanması” adı veriliyor.
Bu olay, 18 yılda bir defa gerçekleşiyor. Bu sebeple, bu 5 gezegeni bir daha aynı hizada görebilmek için 2040 yılına kadar beklemeniz gerekecek! Ancak iyi haber, gezen hizalanması bu ayın sonuna kadar devam edecek! Üstelik bu nadir doğa olayını ülkemizden de çıplak gözle görmek mümkün. İşte, bir sonraki 2040 yılında gerçekleşecek olan gezegen hizalanması hakkında bilmeniz gerekenler…
5 gezegenin aynı anda hizalanması 18 yılda bir gerçekleşiyor
Hizalanma, en son 2004 yılının aralık ayında gerçekleşmişti. Haliyle bir sonraki hizalanma da 2040 yılında gerçekleşecek. Öte yandan, gökyüzünde başka gezegen hizalanmaları da gerçekleşiyor. Ancak 5 gezegenin aynı anda hizalanması bu doğa olayını daha dikkat çekici hale getiriyor…
Gezegen hizalanması haziran ayında başladı
Parlak gezegenler alarak isimlendirilen Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn haziran başından itibaren güneşten uzaklıklarına göre hizalanmaya başladı. Bu hizalanmaya zaman zaman Ay da dâhil oluyor. Ay, son olarak 23 Haziran’da bu nadir olayının bir parçası olmuştu…
Hizalanma Kuzey Yarım Küre’den gözlemlenebilecek
Hem de çıplak gözle! Çünkü bu gezegen hizalanması, pek çok gökyüzü olayına göre yerküreye çok daha yakın bir şekilde gerçekleşiyor. Bu sebeple, parlak gezegenleri herhangi bir gözlem aletine ihtiyaç duymadan, tek bir sıra halinde görmek mümkün olacak. Hatta, gezegen olup olmadığı tartışmalı olan Plüton da diğer gezegenlerle aynı hizaya gelecek. Fakat Plüton’u çıplak gözle görmek mümkün değil… Üstelik bu nadir doğa olayı ülkemizden de rahatlıkla gözlemlenecek. Uzmanlar, gezegen hizalanmasının şehirlerden bile görülebileceğini belirtiyorlar. Ancak elbette, şehir ışıklarından uzak bölgelerde hizalanmayı daha net bir şekilde görmek mümkün.
Gezegen hizalanmasını gözlemlemek için en ideal zaman gün doğumdan önceki birkaç saat
Gün doğumundan önceki birkaç saat içerisinde, parlak gezegenleri tek bir sıra halinde görmek mümkün! Ancak Merkür’ü de görmek isteyenlerin gökyüzüne biraz daha dikkatli bakması gerekiyor! Çünkü Merkür hizalanmaya en son giren gezegen. Üstelik diğer gezegenlerle çok kısa süreliğine aynı hizada duruyor.
Parlak gezegenler haziran sonuna kadar gökyüzünü güzelleştirmeye devam edecekler
24 Haziran gezegen hizalanmasını gözlemlemek için en ideal tarih. Ancak bu tarihi kaçıranların üzülmesine gerek yok. Çünkü gezegen hizalanması, haziran sonuna kadar gözlemlenebilecek. Ancak eylül ayının başlamasıyla beraber Venüs ve Satürn hizadan çıkacak! Böylece Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün birbiri ardına sıralandığı bu nadir doğa olayı tamamlanmış olacak.
Kaynak: 1