İster vahşi yaşamda kamp kurun, ister çölde ya da ormanda kaybolun… Zorlu hava koşulları, yetersiz beslenme, vahşi hayvan saldırıları gibi çoğaltabileceğimiz daha nice sorunla karşı karşıya kalırsınız. Böylesine zorlu durumlar için insanlar tarafından sıklıkla verilen sayısız tavsiyeler mevcut. Ancak bunlardan bazıları, gerçekte birer efsane olmaktan öteye gidemeyecek tavsiyeler. Hatta aralarında öyle tavsiyeler var ki bunlar yarar sağlamaktan ziyade tam tersi bir sonuç doğurabilirler. Lafı fazla uzatmadan isterseniz duyduğunuzda kesinlikle aldırış etmemeniz gereken o hayatta kalma tavsiyelerine birlikte göz atalım?
1. Çölde susuz kalırsanız kaktüs suyu içebilirsiniz
Çöldesiniz ve içecek bir damla su bulamıyorsunuz. Yakında dehidrasyon nedeniyle krize girecek ve muhtemelen öleceksiniz. Böyle bir durumda verilen tavsiye çölde bulduğunuz kaktüsün suyunu içerek kurtulabileceğiniz üzerine.
Bu korkunç bir hata olacaktır. Bu durum sadece tehlikeli olmakla kalmayıp dehidrasyon sürecinizi hızlandırabilecek bir sonuca sebebiyet verebilir. Kaktüs suyunun içerisinde asitler ve toksik alkaloidler bulunur. Bu suyu içtiğinizde kısa vadede ishale, uzun vadede ise böbrek sorunlarına davetiye çıkarırsınız. Buna rağmen dikenli armut gibi kaktüs meyvesini tüketmenizde sorun yok.
2. Elinizdeki sınırlı su stoğunu hayatta kalma adına küçük öğünlere bölerek tüketin
Diyelim ki çölde, ormanda ya da bunlara benzer herhangi bir ortamda kayboldunuz. Oldukça kısıtlı bir su stoğunuz var ve bununla idare etmek zorundasınız. Bu noktada genellikle karşılaşan tavsiye şudur: Suyunuzu çok küçük miktarlarda yudum yudum ara ara tüketin.
Bu tavsiye oldukça yanlış bir tavsiye olmakla kalmayıp suyunuzun israf olmasına bile neden olabilir. Dehidrasyon durumunda veya öncesinde ciddi miktarda bir su ihtiyacında olacağınız için küçük yudumlar sizi kurtaramaz. Eğer sınırlı bir stoğunuz varsa dehidrasyon sürecinin hemen öncesinde suyun tamamını içmeniz daha faydalı olacaktır.
3. Köpek balığını kendinizden uzaklaştırmak için burnuna yumruk atın
Eğer zorda kalıp bu tavsiyeyi dinlerseniz size kötü bir haberimiz var; burnunu ıskaladığınız anda burnuna çok daha yakın bir bölge olan ağız kısmı tarafından yakalanmanız çok yüksek bir ihtimal. Eğer bir köpek balığı saldırısına uğrarsanız ona sert bir biçimde uzaktan vurarak ya da olduğunuz gibi sabit durarak olası bir saldırıdan kurtulabilirsiniz. Eğer kaçarsanız içgüdüleri gereği sizi kovalayacak ve çok ciddi zararlar verecektir.
4. Kaçarken zikzak yaparsanız timsahlar sizi yakalayamaz
Bir timsah saldırısında verilen popüler tavsiyelerden en ünlüsü şüphesiz budur. Timsah uzmanı Frank Mazzotti, 2012’de L.A. Times’a verdiği bir demeçte bu konu hakkında açıklamalarda bulundu. İki nokta arasındaki en kısa yolun düz bir çizgi” olduğunu ifade eden uzman “kaçmanın en iyi yolunun kovalayandan bir an önce uzaklaşmak” olduğunu ifade etti. Kısacası eğer bir timsah saldırısı altındaysanız yapabileceğiniz en iyi şey büyük bir hızla ondan uzaklaşmak olacaktır. Hayatta kalma amacındaysanız hatta bunu tüm gücünüzle yapsanız iyi edersiniz.
5. Herhangi bir barınak hiç barınak olmamasından iyidir
Çok sıcak ya da soğuk bir ortamda kaybolmuşsanız ya da kamp durumundaysanız barınak konusu oldukça önemli bir konu haline gelir. Sıcak ya da soğuk koşullarda “barınak olsun da nasıl olursa olsun” tarzı bir yaklaşım, doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Örneğin sıcak bir ortamda barınak kuracaksanız kesinlikle yeterli hava akışı sağlayabilecek bir barınak bulmak ya da kurmak zorundasınız. Serinlik sizi dehidrasyondan koruyacaktır. Soğuk ortamlarda ise eğer içeride ateş yakacaksanız kesinlikle havalandırma yapabileceğiniz bir barınağı tercih etmelisiniz. Aksi takdirde dumandan oldukça kötü etkileneceksiniz.
6. Eğer yılan ısırırsa zehri emin ve tükürün
Genellikle filmlerde rastlanılan bu durum ne yazık ki gerçekte büyük bir tehlikeye davetiye çıkarıyor. Zehri emip tükürmeye çalıştığınızda ağız yoluyla zehri bünyenize daha etkili bir şekilde davet edersiniz. Böyle bir durumda da ciddi bir enfeksiyon riski sizi bekliyor olabilir. En etkili çözüm ise ısırılmış kişiyi ya da kendinizi derhal hastaneye ulaştırın.
7. Eğer birisi kaybolmuşsa polise bildirmek için 24 ya da 48 saat bekleyin
Böyle bir durumda 24 ila 48 saati beklemeden kayıp kişi hakkındaki ihbarınızı hiç vakit kaybetmeden yapmanız gerekiyor. Kriminologlara göre birinin kaybolmasından sonraki ilk 72 saat çok önemli. Kaybolan kişiyi bulmak için 72 saatin oldukça önemli bir vakit aralığı olduğunu ifade ediyorlar. Eğer 24 ya da 48 saati beklemeyi tercih ederseniz her şey için çok geç kalmış sayılabilirsiniz.
8. Siper almak için kuvvetli bir fırtınanın ya da kasırganın gelmesini beklemek
Ülkemizde pek yaşanmasa da dünyanın çoğu bölgesinde birçok ölümcül hava olayı gerçekleşiyor. Böyle bir durumda yapılan en yaygın hata; saklanmak, korunmak için bahsi geçen hava olayını beklemektir. Bahsi geçen ekstrem hava durumundan önce, havada hiçbir belirti yoksa bile önlem almak en akıllıca davranışlardan biri olacaktır.
9. Eğer asansör düşüyorsa yere çarpmadan önce zıplayın
Halk arasında en yaygın ve belki de en kötü yönlendiren mitlerden birisidir düşen asansörde zıplamak. Böyle bir hatalı ifadeyi çürütecek en önemli anti tez ise asansörün çarpma anı ile ilgili olacaktır. Asansörün zemine ne zaman çarpacağı kesin olarak bilinmez. Sadece tahmin yürütülebilir. Düşen bir asansörde olmanın gerginliğiyle sağlıklı bir tahmin yapabilmek ise oldukça zor.
10. Ayılar yokuş aşağı koşamaz
Ayıların ön ayakları arka ayaklarından daha kısa olmasından dolayı halk arasında yaygın olan bir mitle daha karşınızdayız. Genel kanının aksine ayılar hem yokuş yukarı hem de yokuş aşağı oldukça rahat koşabilirler. Yokuş aşağı koşan en hızlı insandan bile daha hızlı koşabilirler. Yokuş aşağı veya yokuş yukarı, ayı saldırısı altındaysanız hayatta kalma amacıyla kaçmanızda fayda var.
11. Eğer bıçaklanır ya da vücudunuza bir şey saplanırsa onu hemen çıkarın
Eğer bu oldukça ölümcül ve hatalı olan efsanevi bilgiye uyar ve vücudunuza saplanan nesneyi çıkarırsanız geçmiş olsun. Muhtemelen kan kaybından ya da enfeksiyon riskinden dolayı büyük problemler yaşayacaksınız. Eğer vücudunuza bıçak ya da benzeri bir nesne saplanmışsa ilk işiniz hastaneye koşmak olmalı. Saplanan nesne dışarıya kan akışını fiziksel olarak kısmen engellediği için kan kaybı gibi bir tehlikeyi engellemiş olabilirsiniz. Hayatta kalma adına en önemli şeylerden birisi de düzgün düşünebilmektir.
12. Eğer soyuluyorsanız karşılık verin, hırsızla kavga edin
Ölümcül hatalardan birisi de soyguncuya karşılık vermek. Böyle bir durumda en akıllıca şey sakinliğinizi korumak olmalı. Soyguncuya saldırma durumunuzda başınıza neler gelebileceğini bilemezsiniz. Ölüm riskiniz yoksa karşılık vermekten sakının. Can, maldan daha değerlidir.
İlginizi çekebilir:
Şehrin Kaosundan Bunalıp Doğayla Baş Başa Kalmak İsteyenler İçin Türkiye’nin En Güzel 13 Kamp Yeri
Kaynak: 1