Harry Styles, Vogue dergisinin çekimlerinde elbise giydiğinde sosyal medya adeta yıkıldı. Oysaki elbiseler ve etekler zaten geçmişte erkekler tarafından sık sık kullanılıyordu! ? Topuklu ayakkabıların, el çantalarının hatta korselerin sandığımızdan çok daha karmaşık bir geçmişi var. Bir zamanlar maskülen olarak kabul edilen pek çok şey günümüzde feminenlikle ilişkilendiriliyor. Ya da tam tersi! Geçmişte farklı cinsiyetler tarafından kullanılan 10 şeyi sizler için araştırdık ve yazdık. İşte aslında zannettiğimizden çok daha “cinsiyetsiz” olan şeyler…
1. Erkekler de 19. yüzyıla dek etek ve elbise giyerlerdi
Rönesans dönemine dek hem erkekler hem de kadınlar uzun, bol giysiler giyerlerdi. Tunikler ise dönemlerde erkek modasının olmazsa olmazıydı. 14. ve 15. yüzyıllarda erkek etekleri çok daha kısa hale geldi ve genellikle çorap ya da dar pantolonla giyildi. Batı Avrupa’da kısa etekler, özellikle krallar ve aristokratlar tarafından tercih ediliyordu.
2. Fransa Kralı XIV. Louis yüksek topuklu ayakkabılara bayılırdı
Üstelik topuklu ayakkabı giymeyi seven tek erkek değildi! Yüksek topuklu ayakkabılar hakimiyet ve güç anlamına geliyordu. Bir asilzadenin giydiği topukluların yüksekliği, sahip olduğu gücü ifade ederdi.
3. Fötr şapkalar ilk olarak kadınlar tarafından kullanıldı
Sarah Bernhardt sayesinde popüler olan fötr şapka, bir kadın şapkası olarak ortaya çıktı. 1920’lerde Prens Edward tarafından kullanılana kadar kadınlar arasında oldukça popülerdi.
4. Erkekler aslında tarih boyunca makyaj yapmışlardır
Firavunlar, göz kalemleriyle gözlerini vurguluyordu. Bu şekilde statülerini göstermiş oluyorlardı. Aslında güçlü erkekler, tarih boyunca hep makyaj yapıyorlardı. Viktorya dönemiyle birlikte makyaj uygunsuz ve kaba sayılmaya başlandı.
5. 18. ve 19. yüzyılda erkekler de korse giyiyordu
Korseler genellikle oldukça kadınsı ürünler olarak kabul edilir. Oysa 18. ve 19. yüzyıllarda erkekler, daha ince bir görünüm için korse kullanıyorlardı. Buna ek olarak tıbbi amaçla korse giymek de yaygındı.
6. Ortaçağ’a dek hem erkekler hem de kadınlar pantolon giyiyorlardı
Eski zamanlarda farklı kültürlerden birçok kadın pantolon giyiyordu. Batı Avrupa göçebe gruplarındaki kadınlar da dahil! Pantolon Orta Çağ ile birlikte kadınlar için bir tabu haline gelmeye başladı. 19. yüzyıldan itibaren ise kadınların hayatına yeniden girdi.
7. Külotlu çoraplar ve taytlar erkeksi kıyafetler olarak görülüyordu
Taytlar ilk olarak Orta Çağ’da erkekler tarafından giyiliyor ve hem gündelik hem de askeri kullanım için tercih ediliyordu. Daha sonra erkekler, taytları kısa eteklerle giymeye başladılar. Bu noktadan itibaren sadece tayt ya da çorap giymek her iki cinsiyet için de uygunsuz kabul edildi.
8. Pembe erkeksi bir renkti
Kırmızı, güç ve tutkuyu simgeliyordu. Pembe ise kırmızının daha açık bir tonu olarak görüldüğü için güçle ilişkilendiriliyordu. Hem erkekler hem de kadınlar pembe renk giyebilse de genellikle genç erkekler tarafından tercih ediliyordu. 19. yüzyılda erkekler daha koyu tonlar giymeye başlamış, pembe ise feminen bir renk haline gelmiştir.
9. El çantaları aslında erkekler tarafından kullanılıyordu
Orta Çağ’da ve Rönesans döneminde erkekler, madeni paraları, şifalı otları, yiyecekleri ve kişisel eşyalarını saklamak için çantalar kullanırlardı. Kıyafetlerde ceplerin kullanılmaya başlanmasıyla çantalara duyulan ihtiyaç giderek azaldı.
10. Kol saatleri kadınsı aksesuarlar olarak görülüyordu
Bazı tarihçiler, ilk kol saatinin 1800’lerde Napoli Kraliçesi için yapıldığını düşünüyor. İlerleyen yıllarda pek çok asilzade kadın kol saati kullanırken erkekler cep saati kullanmaya devam etmişlerdir. 20. yüzyıldan itibaren ise erkekler kol saatleri kullanmaya başlamış, hatta kol saatleri erkeklerle ilişkilendirilmiştir.
Kaynak: 1