Öksürük, solunum yollarını bakteri, yabancı cisim, mukus ve gibi maddelerden temizlemek amacıyla meydana gelen bir vücut tepkisidir. Vücudumuzda bir savunma mekanizması gibi çalışan öksürük, bazen bir gün bazen de bir hafta sürebilir. Ancak bazı öksürük, fazlasıyla inatçı olur ve 3 haftadan fazla sürer. 3 hafta veya daha fazla süren öksürüğe geçmeyen öksürük denir. Geçmeyen öksürük çoğunlukla solunum yolu hastalıklarına işaret eder. Geçmeyen öksürük sebepleri nelerdir sizin için yanıtladık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?”
Geçmeyen öksürük sebepleri nelerdir?
Geçmeyen öksürüğün en önemli nedeni sigaradır. Sigaradaki zararlı kimyasallar solunum yollarını tahriş eder ve bunun sonucunda istikrarlı bir balgamlı öksürük kaçınılmaz olur. Sigara içmek öksürüğü kronik bir hale getirmekle birlikte amfizem, zatürre, kanser ve bronşit gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Sigara içmeyen kişilerde meydana gelen geçmeyen balgamlı öksürüğün nedenleri çok daha basittir. Geçmeyen öksürüğün tedavisine başlanmadan önce sebebinin bulunması gerekir. Geçmeyen kuru öksürük ve geçmeyen balgamlı öksürük sebepleri aşağıdakilerden bazıları olabilir:
Asit reflü
Reflü, geçmeyen öksürüğe sebep olabilir. Reflü rahatsızlığında midedeki yiyecekler mide asitlerine karışır ve yemek borusuna doğru ilerler. Mideden gelen asitler, nefes borusunu, boğazı ve ses tellerini tahriş edip öksürüğe sebep olabilir. Geceleri meydana gelen öksürüğün en önemli nedenlerinden biri reflüdür.
Geniz akıntısı
Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, alerjiler ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar geniz akıntısına neden olur. Solunum yolları çeşitli sebeplere bağlı olarak tıkanır ve buralarda mukus birikir. Solunum yollarında biriken mukus genizden aşağıya akarak öksürüğe neden olur.
Astım
Nefes darlığı ve boğaz hırıltısı astımın en önemli belirtileri arasında yer alır. Bununla birlikte astım hastalarında solunum yolları şişer ve daralır. Vücut bu duruma tepki olarak nefes almayı güçleştiren mukus üretir. Solunum yollarında ve akciğerlerde oluşan aşırı mukus öksürükle birlikte vücuttan atılır. Duman, soğuk algınlığı, toz ve polen gibi olumsuz etkenler astım hastalarını rahatsız ederek öksürüğü artırır.
İlaç tedavisi
Kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarında kullanılan bazı ilaçlar geçmeyen öksürüğe neden olabilir. Geçmeyen öksürük, bu ilaçları kullanan kişilerin %10’unda bir yan etki olarak meydana gelir.
Kronik bronşit ve bronşektazi
Bronşial tüpler sayesinde hava burundan akciğerlere taşınır. Bu tüpler kalıcı olarak iltihaplandığı zaman aşırı mukus üretimiyle birlikte hava yolu daralır ve kronik bronşit hastalığına yol açar. Endüstriyel hava kirleticilere maruz kalmak ve sigara içmek gibi zararlı durumlar kronik bronşite neden olabilir. Bronşektazi ise kronik inflamasyon sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu iki rahatsızlık, hem balgama hem de geçmeyen öksürüğe sebep olabilir.
Çocuklarda geçmeyen öksürük sebepleri nelerdir?
Çocuklarda öksürük, oldukça sık görülen bir durumdur ve bu durum, uyku sorunlarına ve ateşe neden olmuyor ve uzun sürmüyorsa normaldir. Küçük yaşlardaki çocukların bağışıklık sistemi zayıf olduğu için sık sık hastalanabilirler ve geçmeyen öksürük sorununu yaşayabilirler. Üst üste yaşanan grip ve nezle gibi hastalıklarda mukus boğazdan geriye doğru akar ve böylece geçmeyen öksürük meydana gelebilir. Çocuklarda 3 haftadan fazla süren öksürüğün sebepleri aşağıdakilerden bazıları olabilir:
- Bronşit ve astım gibi hastalıklar
- Kulak enfeksiyonları, sinüzit, bademcik iltihabı, zatürre, boğmaca ve krup gibi üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları
- Akciğerde kitle ya da tümör olması
- Alerjiler
- Doğuştan gelen akciğer anomalileri
- Kuru havada veya yüksek ısıda bulunma
- Kirli havaya ya da sigara dumanına maruz kalma
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Burun tıkanıklığı
Geçmeyen öksürük için ne yapılması gerekir?
Geçmeyen öksürük sebepleri nelerdir öğrendiğimize göre bu rahatsız edici durumda yapılması gerekenlere bakalım. Geçmeyen öksürük, insanların günlük hayatta çok zorlanmasına neden olur. Geçmeyen öksürük karşısında yapılması gereken ilk şey bir doktora gitmektir. Doktor muayenesinden sonra kişinin durumuna göre en uygun tedavi uygulanır. Ancak günlük hayatta bazı şeyler yaparak öksürüğün önüne geçmek ve iyileştirmek mümkündür.
- Yatarken yüksek yastık kullanarak geniz akıntısını önlemek
- Küf ve deterjan gibi alerjenlerden olabildiğince uzak durmak
- Boğazı nemli tutmak ve mukusu yumuşatmak için bol su içmek
- Deniz suyu spreyleri kullanarak burnun kurumasını engellemek
- Karbonatlı-tuzlu su gargarası yapmak
- Sigara dumanı, klima ve kirli havanın bulunduğu ortamlardan kaçınmak
- Boğazı temizlemek ve öksürüğü rahatlatmak amacıyla içilen çaylara zencefil ve bal katmak
Geçmeyen öksürük için ne zaman doktora gidilir?
Geçmeyen öksürük, çoğunlukla tedavi edilecek bir durumun belirtisidir. Bu nedenle büyük bir problem yaratmaz. Fakat, bazı belirtiler meydana geldiğinde doktora gidilmesi gerekir. Aşağıda yer alan belirtiler geçmeyen öksürük için doktora gidilmesi gerektiğini işaret eder.
- Kilo kaybı
- Kanlı tükürük
- Nefes alırken meydana gelen hırıltı
- Aşırı balgam
- Yüksek ve uzun süredir devam eden ateş
- İştahsızlık
- Aşırı yorgunluk ve halsizlik
- Kaslarda zayıflık
- Baş dönmesi
- Gece vakti terleme
- Geçmeyen öksürükten kaynaklanan göğüs ağrısı