Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu ne yazık ki pek çok kişide görülebiliyor. Özellikle metropolde yaşayanlar günlük yaşantılarında sürekli bir şeylere yetişmek zorunda olduğundan yoğun stres yaşıyor. Stres ise anksiyeteyi tetikliyor. Kaygı bozukluğu kişinin yaşamdan kopmasına neden olabiliyor. Anksiyete belirtileri arasında sinir, huzursuzluk, gerginlik ve ani patlamalar yer alıyor. Gündüz çalışanlar için gece dinlenmek ve hobilere vakit ayırabilmek çok önemli. Güneşin batışı rutinin ve yükümlülüklerin bir süre etrafamızda olmayacağı anlamına geliyor. Birçoğu için, akşam saatleri günün tercih edilen zamanı olabilir. Ancak gece anksiyetesi yaşayan bazı kişiler ise özellikle geceleri uyumada zorlanıyor. Siz de geceleri düşüncelerinizle başa çıkmakta zorlanıyorsanız; gece anksiyetesi nedir, nasıl kontrol edilir? Sizler için yazdık.
Anksiyete, kaygı bozukluğu anlamına geliyor. Bazı kişiler özellikle gece yatağa girdiklerinde çok yoğun düşüncelere kapıldıkları için uyumakta güçlük çekiyor
Rahatlamaya ve gece olduğunda uykuya dalmaya engel olan düşünceler anksiyetinin başladığının ve hayatımızda büyük yer kapladığının bir işareti
Geceleri ortaya çıkan anksiyetenin pek çok nedeni olabiliyor. Bununla birlikte gece anksiyetesi genellikle uyku bozukluklarına neden oluyor
Uyku düzeninin bozulması ise kişinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını kötü etkiliyor. Uykusuzluk gibi problemler odaklanma ve konsantrasyon sorunlarını da beraberinde getiriyor
Gece anksiyetesi neden ortaya çıkar?
Gece anksiyetesinin pek çok farklı sebebi olabilir. Ancak genellikle gün içerisinde yaşadığınız stresle ilişkilendirilir. Gün içerisinde evde ya da işte yaşadığınız problemler geceleri aklınıza takılabilir. Ya da gün içerisinde kendinizi oyalayarak unutmaya çalıştığınız sorunlar geceleri yalnız kaldığınızda ortaya çıkıp zihninizi meşgul edebilir. Bundan doğan kaygı ve karışıklık ise size huzursuz hissettirerek uyku problemlerine neden olur.
Gece anksiyetesiyle nasıl başa çıkarız?
Gece anksiyetesiyle başa çıkmak mümkün. Bunun için kişisel olarak pek çok şey yapabilirsiniz. Ancak bu durum yaşantınızı olumsuz anlamda çok fazla etkiliyorsa bir uzmandan yardım almanız en iyisi. İşte gece anksiyetesiyle başa çıkmak için yapabilecekleriniz;
1. Kaygıyı tetikleyen durumun ne olduğunu tespit etmeye çalışın
Gece anksiyetesi yaşamaya başladığınızda düşünceleriniz kontrolden çıkar ve sizi rahatsız eden pek çok şeyi aynı anda düşünebilirsiniz. Ancak bunların hepsi üzerinde düşünülmeyi hak etmiyor. Bu nedenle sizi asıl üzen ve huzursuz eden şeyin ne olduğunu bulmaya çalışın.
Örneğin, iş yerinde bir hata yaptınız. Belki büyük bir hata değildi ama kaygımız onu daha da büyütüyor. Onu bir canavara dönüştürerek işyerindeki geleceğiniz hakkında endişelenmenize neden oluyor. Kiranızı yakında ödeyemeyeceğinizi ve belki taşınmanız gerektiğini düşünüyorsunuz ama nereye? Nasıl? Yani problemi gerçekten düşünmek ve önemini ölçmek yerine, hiçbir anlam ifade etmeyen sonsuz endişelerde kendinizi kaybediyorsunuz. Gerçek soruna dikkatinizi verin ve ertesi gün nasıl çözebileceğinizi düşünün.
2. Gün boyunca meşgul olun
Gün boyunca kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak çok fazla yorarsanız yatağa girdiğinizde aklınızdaki tek şey uyku olur. Bu nedenle, gün içerisinde kendinizi sürekli meşgul etmek ve direkt uyuyacak şekilde yorulmak gece anksiyetesinden kurtulmanın en iyi yollarından biri. Geceleri rahat uyumak için gün içerisinde ya da gece yatmadan önce egzersiz yapabilirsiniz.
3. Bir gece rutininiz olsun
İnsanlar olarak alışkanlıklarımıza bağlı olarak yaşıyoruz. Hepimizin gün içerisinde belli bir rutini var. Eğer kendinizi bir gece rutini belirlerseniz, aynı saatte uyumaya alışırsanız uykularınız da düzene girer. Uyumak için kendinize belirli bir rutin oluşturun. Ayrıca her gün aynı saatte uyumak da sirkadiyen ritmimizi düzenlememize yardımcı olur, bu da bizi daha faydalı bir şekilde uyumaya yönlendirir.
4. Sağlıklı beslenin
Bu önemli bir nokta. Yatmadan önce yüksek yağlı yiyecekler tüketirseniz bu midenizi rahatsız eder ve uyumanızı zorlaştırır. Sağlıklı beslenmek ise hem vücut hem de zihin fonksiyonlarınızın iyileşmesine yardımcı olur. Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi bir rutin haline getirmeye çalışabilirsiniz. Öte yandan özellikle gece rahat uyuyabilmek için uyumadan 3-4 saat önce yemek yemeye ve akşam yemeğiniz hafif tutmaya özen gösterin.
5. Çok fazla kafein ve enerji içeceği tüketmekten kaçının
Uykuya dalmadan önce alkol ya da kafein gibi uyarıcı içeren içecekler içerseniz yukarıda sıraladığımız maddelerin hiçbiri bir işe yaramaz. Bunun yerine maden suyu ya da ılık süt içmeyi tercih edebilirsiniz.
6. Rahat bir uyku ortamına sahip olduğunuzdan emin olun
Uyku için seçtiğiniz alan çok önemli. Yatak odanızda kendinizi rahat hissetmelisiniz. Bu nedenle yatak odanızın temiz, düzenli ve yeterli havalandırmaya sahip olmasına özen gösterin. Düzensiz ve havasız bir oda rahat uyumanıza engel olur.
7. Odanızı sadece uyumak için kullanmaya çalışın
Gün içerisinde yatağımızın cazibesine sık sık kapılıyoruz. Bazen orada uzanıp kitap okuyor ya da TV izliyoruz. Yani sadece uyumak için değil, her türlü etkinlik için kullanıyoruz: çalışma, okuma, internette sörf yapma, TV izleme ve hatta yemek yeme. Günümüzün güzel bir bölümünü yatak odasında geçirebiliriz. Ancak yatmadan önce, vücudumuz rutin değişiklikleri algılamayabilir ve uyku zamanının geldiğini fark edemeyebilir. Bu nedenle yatak odasını yalnızca uyumak için kullanmaya çalışın.
8. Nefes egzersizleri yapın
Sığ veya kontrol dışı solunum şüphesiz huzurlu uykunun düşmanı. Nefes egzersizlerini gece rutininize dahil etmek iyi bir fikir. Bu egzersiz hem bedeninizi hem de zihninizi uykuya hazırlar. İlk başta alışmak biraz zor olabilir, ancak faydalarını kısa sürede hissedersiniz. Bu egzersizler ayrıca sağlığınız için de faydalı.
9. Bir uzmandan yardım isteyin
Gece kaygısının çoğu insanın zaman zaman yaşadığı bir durum. Ancak bu durumun sizin sağlığınızı etkilemeye başladığını hissediyorsanız, bir uzmandan yardım isteyin. Dinlendirici bir uyku sağlığınız için gerekli. Gece kaygısını sık sık yaşadığınızı fark ederseniz, yardım için bir psikologa gitmelisiniz.
Kaynak: 1