Hamileliğin her dönemi hassas olsa da özellikle ilk aylar çok daha dikkatli ve özenli olmak gerekiyor. Çünkü ilk üç aylık süreç, bebeğin organ gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı dönemdir. Hafta hafta gebelik takviminde 1. haftadan 12. haftaya denk gelen bu süreçte, bebek dışarıdan gelebilecek etkilere çok açıktır. Ciddi bir maruziyet yaşamak, bebekte anomalilere dahi sebep olabilir. İşte bu nedenle, gebeliğin ilk aylarında anne adaylarının dikkate alması gereken ufak detaylar bulunuyor.
Kimyasal maddelerden kaçının
Hamilelik dönemi boyunca doğal ve organik ürünlere yönelmek her zaman daha doğru olacaktır. Deri tarafından emilip kan dolaşımına karışabilen kremlerden uzak durmak, çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi temizlik malzemelerine mümkün olduğunca maruz kalmamak önemlidir. Saç boyama ile ilgili yapılan araştırmalar yetersiz olsa da çoğu dermatolog ve kadın doğum uzmanı, bu hassas dönemde anne adaylarının saç boyamaya ara vermesi yönünde tavsiyede bulunmaktadır.
Muayenelerinizi aksatmayın
Rutin doktor kontrolleri gebeliğin her döneminde çok önemlidir. Bu kontroller esnasında ay ay bebek gelişimi takip edilir, çeşitli riskler varsa erkenden önlem alınabilir. Fakat ilk üç aydaki doktor kontrolleri biraz daha önemlidir. Çünkü bu kontrollerde bebeğin kese içinde olup olmadığı, kalp atışının duyulup duyulmadığı veya ense kalınlığı gibi kritik kontroller gerçekleştirilir. İlerleyen dönemlerde de rutin testler için doktorun önerdiği zaman aralıklarında kontrollere gidilmesi, sağlıklı bir gebelik açısından son derece faydalıdır.
Mümkün olduğunca sağlıklı beslenin
Bebeklerin beyin gelişimi büyük ölçüde anne karnında tamamlanır. Zekâ gelişimi için özellikle 1. ve 3. ay arası beslenme oldukça önemlidir. Protein, demir, çinko, omega 3 ve omega 6 açısından zengin gıdalar ile beslenmek, bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Aynı zamanda ilk üç ay folik asit kaynağı besinler tüketmek, nöral tüp defekti gibi omurga hastalıkları riskini azaltmaktadır. Bununla birlikte yeterli ve dengeli beslenmek, bebekte görülebilecek gelişim geriliği olasılığını da bir hayli düşürecektir.
Hamam ve sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durun
Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekoloji Derneği dahil olmak üzere pek çok sağlık kurumu, gebeliğin özellikle ilk 3 ayında anne adaylarının sauna, kaplıca ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlara girmemesini öneriyor. Bunun sebebi olarak da organ gelişiminin devam ettiği ilk aylarda, aşırı sıcağın bebekte teratojen (sakatlık) riskini artırmasını gösteriyorlar. Konuyla ilgili hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da hamileliğin ilk aylarında aşırı sıcağa maruz kalmanın, bebekte beyin ve omurilik anomalilerine sebep olabileceğini ortaya koyuyor. Bu risk hamileliğin ilerleyen aylarında da devam ediyor ancak maksimum hasarın ilk aylarda olabileceği belirtiliyor.
Enfeksiyonlardan korunmaya alışın
Enfeksiyonlar aslında hepimizin hayatının sıradan bir parçası. Gebelikte de idrar yolu enfeksiyonu, grip veya soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa yakalanılabilir. Ancak enfeksiyonların sebep olabildiği yüksek ateş, gebelik döneminde pek de istenen bir durum değildir. Zira hamileliğin ilk 3 ayında görülen yüksek ateş, anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde enfeksiyonlardan olabildiğince korunmak için kalabalık ortamlarda fazla bulunmamak, sıvı alımına dikkat etmek ve vitamin açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir.
37 – 38 derece arası ateşlenmelerde çok paniğe kapılmamak ve gebelik takibini yapan doktorun önerilerini uygulamak yeterlidir. Fakat 39 derece ve üstü ateş, derhal kontrol altına alınması gereken acil bir durumdur. Hele ki ateş rahim içi enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, vakit kaybetmeden tedaviye başlanılması gerekmektedir.
Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı içmeyin
Gebelik döneminde annenin yediği tüm besinler nasıl ki plasenta aracılığı ile bebeğe gidiyorsa, aynı şekilde kullanılan ilaçlar da doğrudan bebeği etkiliyor. Ya da bazı ilaçlar kan damarlarının daralmasına neden olarak plasentanın işlevini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle doktora danışmadan basit bir ağrı kesicinin bile gebelik döneminde bilinçsizce kullanılmaması gerekiyor. Zaten çoğu hastalık için gebelik dönemine uygun ilaçlar bulunuyor. Doktor tavsiyesi ile bu ilaçlar kullanılarak mevcut durum kolaylıkla kontrol altına alınabiliyor.