Midenizde bir ağrı hissettiğinizde aklınıza belki de ilk gelen hastalık gastritis / gastrit oluyordur… Aklınıza gelmezse bile minik bir araştırmayla “Ya bende de gastrit varsa” telaşına kapılmış olabilirsiniz. Karın ağrısı, bulantı ve midede ekşime gibi belirtilerle kendini gösteren gastrit nedir, gastrit neden olur ve gastrit tedavisi için ne yapılır? Gelin, bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Gastritis / Gastrit nedir?
Gastritis nedenleri nelerdir?
Gastritisin diğer nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz…
1. Sigara kullanımı
2. Aşırı alkol tüketimi
3. Aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçların uzun süreli kullanımı
Yaygın ağrı kesiciler – aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi – hem akut gastrit hem de kronik gastrite neden olabilir. Non steroidal anti inflamatuar ilaçlar olarak bilinen bu ağrı kesicilerin düzenli kullanılması veya bu ilaçların çok fazla alınması, midenizin koruyucu astarının korunmasına yardımcı olan önemli bir maddeyi azaltabilir.
4. Fiziksel ve zihinsel stres
Kişinin ciddi bir hastalığa yakalanması, büyük operasyonlar, ciddi yaralanma, yanıklar veya yoğun stres dönemleri de kişi de gastrite sebep olabilir.
5. Çeşitli bakteriler, virüsler veya mantarlar enfeksiyonları
Her ne kadar Helicobacter pylori ile enfeksiyon, dünya çapında en yaygın insan enfeksiyonları arasında olsa da onun dışında kalan bazı virüs ve bakteriler de gastrit veya diğer üst gastrointestinal bozukluklara neden olabilir.
6. Yaşlılık
7. Bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırması
Tüm bu nedenlerin dışında gıda alerjileri, radyasyon terapisi ve besin zehinlenmeleri de gasritis nedenleri arasındadır.
Gastritis belirtileri nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi “akut gastritis” ve “kronik gastritis” olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kronik gastritis pek de kendini gösteren bir hastalık olmamakla birlikte, kronik hastalıktan şikayetçi olanlar genelde şişkinlik ve geğirme gibi hafif belirtiler gösteriyor. Ancak akut gastriti şikayeti bulunan hastaların belirtileri daha fazla oluyor. İşte akut gastritisin belirtileri: Sırt ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, devamlı geğirme, şişkinlik, mide ekşimesi, hazımsızlık, üst karın bölgesinde yanma ve acı.
Gastrite ne iyi gelir? Gastritis tedavisinde neler tüketilmeli?
Peki, gastritis tedavisinde ilaç dışında nelere dikkat edilmeli ve hangi yiyecekler yenilmeli? İşte bazı tavsiyeler:
1. Probiyotik deneyin
2. Sarımsağı yemeklerinizden eksik etmeyin
3. Bu yiyecekler beslenme listenizde olsun
4. Daha hafif yemekler tüketin
5. Ağrı kesicileri kullanmaktan kaçının
6. Stresi azaltmaya çalışın
Stres düzeylerini azaltmak gastritis sorunu yaşayanlar için bir adımdır. Masaj, meditasyon, yoga ve nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz.