Fregoli Sendromu, hastaların çevresindeki insanlara yönelik sanrılar geliştirmesine yol açan psikolojik bir rahatsızlıktır. Sanrısal Yanlış Tanımlama olarak da bilinen Fregoli Sendromu son derece nadir görülen bir hastalıktır. Bu sendroma sahip kişiler, nefret ya da sevgi gibi yoğun duygular hissettikleri bir insanın yüzünü dışarıdaki herkeste görürler. Onlara göre sokaktaki diğer insanlar tek bir kişinin kopyası gibidir. Fregoli Sendromu yaşayan kişiler için çevresindeki herkes kılık değiştirmiştir. Uzmanlar bu sendromun halihazırda farklı bir psikolojik rahatsızlığı bulunan ya da beyni hasar gören kişilerde geliştiğine inanıyor. Detaylara birlikte bakalım.
Fregoli sendromu nedir?
Fregoli Sendromu ilk kez 1927 yılında tanımlandı. İtalyan aktör Fregoli Leopold’un bir oyununu izleyen yirmi yedi yaşındaki bir kadın, oyun bittikten sonra her yerde aktörü görmeye ve takip edildiğini düşünmeye başladı. Semptomlarının giderek ağırlaşması üzerine doktora başvuran kadın, Fregoli Sendromu tanısı alan ilk hasta oldu. Binbir Surat Sendromu olarak da bilinen Fregoli Sendromu, hastanın çevresindeki kişilerin kılık değiştirmiş “tek” bir kişi olduğu sanrısına neden olan bir hastalıktır. Bu kişi genelde hastaların çok sevdiği ya da çok korktuğu biridir. Fregoli Sendromuna sahip kişiler, kılık değiştiren insanın kendisini çok kötü amaçlar için takip ettiğine inanır. Bu nedenle dışarı çıktıkları zaman çoğu zaman tedirginlerdir. Marketteki kasiyer, parktaki çocuk, yoldan geçen yaşlı bir kadın, otobüsteki şoför… Fregoli Sendromu bulunan kişiler için herkes potansiyel tehlikedir. Bu durum kişilerin hayatını tam anlamıyla kabusa çevirir.
Fregoli Sendromunun sebepleri nedir?
Bilim insanları bu hastalığın en temel nedeni olarak beyin hasarlarını gösteriyor. Özellikle sağ frontal lob bölgesinde oluşan hasarın bu sendromla doğrudan ilişkisi olduğu düşünülüyor. Bunun dışında şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıkların da Fregoli Sendromuna yol açabileceği belirtiliyor. Bazı durumlarda beyindeki yüz tanıma bölgelerini baskılayan tümörler de bu hastalığın semptomlarına neden olabiliyor. Hastalık oldukça nadir görüldüğü için sebebine yönelik bilimsel çalışmalar kısıtlıdır. Bu kısıtlı çalışmalar içinde en etkili sonuca ulaşan isim Nörolog Ramachandran’dır. Ramachandran, Fregoli Sendromunun beyindeki lezyonlardan kaynaklandığını belirtiyor. Ona göre beyindeki yüz tanıma alanı ile amigdala arasındaki nörol bağlar olması gerekenden daha fazla çalışıyor. Bu durum ise Fregoli Sendromuna neden oluyor. Öte yandan cinsel istismara uğrayan, yoğun nefret ve sevgi duyguları yaşayan, duygusal problemleri olan, şizofreni ve epilepsi hastalarının Fregoli Sendromuna yakalanma riskinin çok yüksek olduğu belirtiliyor.
Tedavisi var mı?
Fregoli Sendromu tanımlandığından beri dünya genelinde sadece 40 kişide görülmüştür. Bu nedenle hastalığın tedavisinde bilim insanlarının uzlaştığı tek bir yöntem bulunmuyor. Sendromun tedavisinde çoğu zaman psikoterapi yöntemi ve ilaçlar kullanılıyor. Bazı uzmanlar ilaçlara ek olarak beyne elektroşok tedavisi de uygulamayı tercih edebiliyor. Fakat bu kişiler herkesi tek bir insanmış gibi algıladıkları için tedavi sırasında büyük sorunlar yaşanabiliyor. Diğer mental rahatsızlıklarda olduğu gibi Fregoli Sendromunun da kesin ve etkili bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak ilaç, psikoterapi ve elektroşok gibi tedavilerle hastalığın semptomları azaltılabiliyor.