Instagram neredeyse tüm mecraları sollayıp bir numaraya yerleşmiş durumda. Eskiden sadece güzel fotoğraflar görmek ve paylaşmak için göz attığımız Instagram; şimdilerde gündemin oluştuğu, haberlerin paylaşıldığı, alışveriş yapmak isteyenlerin, fotoğrafçıların fotoğraflarına ulaşıldığı, ünlülerin özel hayatlarını görme fırsatı bulduğumuz ve onlarla iletişime geçebildiğimiz bir mecra haline geldi. Herkes aynı yerde olunca rekabet yüksek oluyor ve herkes paylaştığı fotoğrafı daha dikkat çekici ve güzel hale getirmeye çalışıyor. Bu noktada kullanılan fotoğraf uygulamaları giriyor devreye. İşte hayran kaldığımız fotoğrafları düzenlerken en çok kullanılan fotoğraf uygulamaları…
1. Lightroom CC
Neredeyse tüm fotoğrafçıların fotoğraflarını düzenlemek için kullandığı program Lightroom. Özellikle ışık ve renk ayarları için mutlaka telefonunuzda bulundurmanız gereken bir uygulama. Youtube’da Lightroom ile ilgili sayısız eğitim bulabilirsiniz. Bu şekilde kendinizi geliştirerek fotoğraflarınızı en etkin şekilde düzenleyebilirsiniz. Temel ışık ve renk ayarları ücretsiz olan programda bazı ayarlar ise ücretli.
2. VSCO
Belki de Instagram kullananların bildiği en eski uygulamalardan biri VSCO. Efektleri o kadar güzel ki kısa sürede birçok insanın gönlünü kazanmayı başardı. Birçok efekti başka programlarda elde etmek için uğraşmak gerekiyor. VSCO’da eşsiz efektlerin yanı sıra ışık ve renk ayarları da yapabilirsiniz. Uygulama Android ve AppStore’larda ücretsiz ancak ücretsiz efektlerin yanı sıra bazı efektleri kullanmak istiyorsanız satın almanız gerekiyor.
3. Afterlight
Afterlight özellikle son zamanlarda dikkat çeken bir fotoğraf düzenleme uygulaması. Klasik ışık ayarları ve efektlerinin aynı sıra sunduğu 2 özellik daha var. Biri belirli taslaklar halindeki ışıkları ekleme, diğeri ise eskitme özelliği. Uygulamayı birçok kişi bu özellikleri için kullanıyor. Android telefonlar için ücretsiz indirilebilse de IOS için aynı durum söz konusu değil. IOS kullananlar Afterlight 2 olarak ücretli bir şekilde programı edinebiliyorlar.
4. Snapseed
Snapseed de yine birçok kişinin telefonunda bulunan uygulamaların başında geliyor. Uygulama efekt ve filtrelerin dışında kolay ve hassas ışık ayarları sunuyor. Snapseed’de efekt ağırlıklı uygulamalarda bulunan birçok ayarın daha detaylandırılmış kategorileri bulunuyor. Keşfedilmesi, incelenmesi gereken oldukça detaylı ve kullanımı kolay bir uygulama. Play Store ve AppStore’dan ücretsiz indirilebiliyor.
5. Huji Cam
Eskiye dönüş akımı elbette Instagram’da da yankı buldu. Gördüğümüz fotoğrafların birçoğunda vintage bir hava hakim. Bunu elde etmek ise kolay değil elbette. Vintage fotoğraflar elde etmek isteyenlerin ilk tercihi ise Huji Cam oluyor. Bu uygulamayla fotoğraflarınıza monolog bir makinayla çekilmiş gibi tarih ekleyebilir, renk saçaklarını kullanabilirsiniz. Ancak ücretsiz sürümünde fotoğrafı uygulama üzerinden çekmeniz gerekiyor. Bu sürümde fotoğraflar içe aktarılamıyor. Ancak ücretli sürüm satın alındığında bu işlem gerçekleştirilebiliyor.
6. Adobe Photoshop Express
Lightroom dışında bir seçenek olan Adobe Photoshop Express, kırpma, ışık ayarları, düzeltmeler, netlik ayarları, filtreler ve kolaj seçenekleri sunuyor. El altında bulundurulması gereken ve temel tüm özellikleri sunan bir uygulama.
7. RNI Films
Birkaç yıl önce çıkan RNI Film, analog fotoğraf makinesiyle çekilmiş fotoğraf efektleri isteyenler için ilk tercih. Kodak, Fuji gibi birçok markanın modelleriyle birlikte film efektlerini barındıran uygulama ne yazık ki Play Store’da bulunmuyor. App Store’dan ise ücretsiz olarak indirilebiliyor.
8. Filmborn
Yine vintage fotoğraflar için oldukça sık kullanılan bir uygulama. Tıpkı RNI Films’de olduğu gibi Ilford Pan F, Fuji 400H ve Fuji 800Z gibi seçenekler bulunuyor. Fotoğraflarınızda nostaljik bir hava yakalayabileceğiniz bu uygulama maalesef Play Store’da bulunmuyor. AppStore’da ise ücretli.
9. Nebi
35 mm film efektleri bulabileceğiniz Nebi, yine vintage bir görünüm sunuyor. Uygulama hem Android hem de IOS telefonlar için ücretsiz.
10. Polar
Efektlerin yanı sıra fotoğraflarınızda buluna yüzleri gözler, yüz ve burun gibi detaylı bir şekilde düzenleyebileceğiniz Polar aynı zamanda çeşitli efektler ve ışık katmanları sunuyor. Android ve IOS için ücretsiz.
11. VaporCam
VaporCam diğer uygulamaların aksine VHS, Cyberpunk gibi sıra dışı efektler vaadediyor. Bu renklerin tutkunu olanlar ise elbette VaporCam’i kullanıyor. Uygulama Play Store’dan ücretsiz indirilebilse de AppStore’da ücretli.
12. Unfold
Şu sıra Instagram strory’de sıkça gördüğümüz minimal kolajları yapmak için oldukça ideal bir uygulama Unfold. Yapılan kolajlara çeşitli metinler eklenebiliyor. Uygulama Android ve IOS’da ücretsiz olarak indirilebiliyor.