Maalesef günümüzde iş hayatı tüm hayatımızın neredeyse tamamını oluşturuyor. Sadece haftasonlarında kendimize enerji depolamaya çalışırken onda bile artan kalabalığın ve trafiğin yorgunluğu üzerimize biniyor. Birbirimize vakit ayıramıyoruz işten eve geldiğimizde. Kendimize vakit ayıramadığımız gibi, bizimle aynı evi ve hayatı paylaşan evcil hayvanlarımız da haklı olarak ilgi bekliyorlar. Duygusal olarak paylaşıma ihtiyaçları olduğunda hemfikiriz. Fakat bazı durumlarda onları gezmeye çıkarmaya vaktimiz ve halimiz kalmayabiliyor. Hem tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri, hem bacak kaslarını çalıştırmaları hem de deşarj olmaları için dışarı çıkmaları köpekler için olmazsa olmaz. Bu yüzden Ford bu soruna çare bularak evcil hayvan sahiplerini düşünen bir robot tasarladı: Köpek dadıları! Sonuçta onlar da bebeklerimiz değil mi?
İş hayatının yoğunluğu arasında köpeklerimizi gün içerisinde ihtiyaçları olduğu kadar gezdirebilme imkanını maalesef bulamıyoruz.
Sabahtan akşama kadar evden uzakta, ofiste masa başında veya ayakta geçirdiğimiz saatler hem köpeğimiz evde yalnız ve kapalı kalıyor, hem de eve geldiğimizde yorgunluktan kendimizi attığımız koltuktan kalkmamız baya zor oluyor.
Oysa yürüyüşe çıkmak köpeklerin tuvalet ihtiyaçlarını karşılamalarından öte, bacak kaslarının zayıflamasını önleyerek ruhani olarak da rahatlamalarını sağlıyor.
Doğa ile iç içe olup patisini toprağa basan köpekler daha huzurlu oluyorlar. Çünkü köpekler keşfetmeyi sever, çimeni koklamayı, yeni çiçekler bulmayı…
Bu tempoya uyum sağlamak için otomatik mama kapları, kedi-köpek oyun ve iletişim aletleri daha önceden geliştirilmişti.
Evde olmadığımızda otomatik olarak mama ve suyu hazırlayan makineler, uygulamalarla kontrol edebildiğimiz ödül oyunları, kamera ve mikrofonla iletişim kurdurabilen teknoloji ürünleri listesine şuradan ulaşabilirsiniz.
Şimdi de köpekleri gezdirmek için, onların ihtiyaçlarına uygun özelliklerle donatılmış robot dadılar devri başlıyor.
Köpek gezdirme dadılarının fikir babası ve projeyi ilk hayata geçiren ise dünya markası olan Ford.
Ford’un deneyimli mühendisleri, evcil hayvan sahipleri için bu hayali gerçekleştirmek üzere kolları sıvadı.
Köpeklerin tasmalarına navigasyon cihazı yerleştirilecek ve bu sayede köpeğin gezdiği yerler akıllı telefonlardan ve tabletlerden görüntülenecek.
Ayrıca onu takip eden robota eklenecek kamera ve mikrofon birimi sayesinde köpekle iletişim halinde olunup komut verilecek.
Köpek dadısı konseptinde koşup oynayıp susayan köpeğe suyunu, hatta ödül mamalarını yine dadımız verecek.
Konulan birim sayesinde dadımız haznesinde su ve ödül maması barındırabiliyor. Komutlarla birlikte bunu köpeğe veriyor, böylece köpeğin gün içerisindeki hareketleri arttırılıyor.
Dışarıda gezerken yabancı köpeklerle kavga etmesi ihtimaline karşı ise vücuduna giydirilen yelek, köpeğin kan basıncını ve vücut ısısını inceleyerek tehlikeyi fark ediyor.
Yabancı bir köpekle kavga ihtimalinde bedenindeki yükselen ısı ve kan basıncı, giydirilen yelekteki sensörler tarafından köpek dadımıza iletiliyor.
Köpek dadımız çıkardığı seslerle yabancı köpeğin kaçmasını sağlayarak kavgayı da önlemiş oluyor.
Dadı robot, köpeğinizin sokağa bıraktığı dışkıları da onların ardından temizliyor.
“Liuba adında küçük bir köpeğim vardı ve birkaç yıl önce yüksek lisansa başladığımda onu yürüyüşe çıkaracak vakti bulamıyordum.”
Ford’un köpek dadı konsepti için çalışan tasarımcı Itzel Cortes, projenin kendi ihtiyacından çıktığını da böyle anlatıyor.
“Çok az egzersiz yapmaya başlamıştı ve kilo alıyordu. Bu yüzden bana yardımcı olacak bir şeyler gerektiğini hissettim.”
Böylece köpek dadı devrinin temelleri atıldı. Artık kaç sene sonra sokaklarımızda bu robotları görürüz, görebilir miyiz bilmiyoruz ama kesinlikle yararlı bir proje olduğu kesin. Hele ki hayvanlar için yararlı şeyler üzerine çalışılıyorsa…