Türkiye yaklaşık 1 ay önce görülen ilk vakanın ardından corona virüse karşı büyük bir mücadele vermeye başladı. Bu süreçte hem tedavi hem de aşı için pek çok çalışma yapıldığı biliniyordu. Türkiye’de vaka sayısı her geçen gün hızla artarken alınan tedbirler de artırıldı. Son olarak hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verildi. 31 ile giriş çıkışlar kapatıldı. Yeni hastanelerin yapımı için çalışmalara başlandı. Son olarak Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada filyasyon teriminin üzerinde durdu. Peki filyasyon nedir? Corona virüsü salgınında filyasyon işleminin faydaları nelerdir? Filyasyon ekipleri ne yapar?
Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isim
Bu terim, salgın hastalılığın kaynağını bulmak ve yayılma zincirini takip etmek anlamına geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye’de corona virüsünün yayılımını önlemek için bu yöntemi kullandıklarını vurguladı.
Diğer bir deyişle filyasyon aslında bir kaynak arama çalışması. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde ediliyor
Örnek vermek gerekirse filyasyon ekipleri corona virüsü tespit edilen hastanın bell bir süreçte kimlerle görüştüğünü, nerelere gittiğini ve temas ettiği kişilerin kimlerle temas ettiğinin detaylı bir şekilde inceliyorlar. Böylece virüsün yayılımın kontrol altında tutulması amaçlanıyor.
Bu yöntem dünya genelince bulaşıcı hastalıklar ile mücadele etmede oldukça önemli. Türkiye’de de uygulanan bu yöntem vaka artış hızının azaltılmasında önemli bir rol oynuyor
Türkiye’de filyasyon nasıl uygulanıyor?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de filyasyon uygulamasının nasıl yapıldığını anlattı. Koca, öncelikle bu uygulamayı yapan ekibinin kimlerden oluştuğunun bilgisini verdi. Filyasyon ekibi; doktor, yardımcı personel ve sağlık çalışanı olmak üzere 3 kişiden oluşuyor. Üç kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat boyunca tarama yapıyor. Bu taramayla pozitif olan vakanın temas ettiği kişiler araştırıp, taranıyor. Ardından ise ekipler doğrudan kişilerin adresine ulaşarak; her yeni pozitif vakada yeni bir ağ kuruyor.
Bakan Koca bugüne kadar temas zincirindeki 261 bin 989 kişi tespit edildiğini, bunların yaklaşık yüzde 96’sına ulaşarak takip yapıldığını belirtti. Ayrıca Fahrettin Koca; Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısının 4 bin 600 olduğunu açıkladı. Bu ekiplerin şu an takibini yaptığı kişi sayısının ise 251 bin 28 olduğunu belirtti. Öte yandan İstanbul’da bin 200 ekip bulunuyor.
Bakan Koca yaptığı açıklamada, “Temaslı takibin en yüksek oranda olduğu il yüzde 99’la Zonguldaktır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da 1200 ekip görev almaktadır” dedi.
Salgın için saha çalışması yapacak ekipler nasıl belirleniyor?
Bir salgında saha incelemesine başlamadan önce ilk yapılması gereken bu incelemede kimlere ihtiyaç olduğunun saptanması. Buna ise salgının niteliğine göre karar veriliyorr.
Bu amaçla oluşturulacak ekibin içinde:
– Bulaşıcı hastalıklar şubesi çalışanları
– Toplum sağlığı merkezi çalışanları
– Çevre sağlığı teknisyeni
– Varsa halk sağlığı uzmanı
– Klinisyen
– Veteriner hekim
– Laboratuvar çalışanı
– Varsa ya da ulaşılabiliyorsa konuyla ilişkili diğer teknik uzmanlar yer alabilir.
Kaynak: 1