Filmlerde hiçbir şey amaçsız değildir. Her sahne kendi içinde bir anlam taşır ve en küçük detayların bile filmin tamamını etkileyen bir rolü vardır. Bu özellik, film sahnelerinde görünen içecekler için de geçerlidir. Yönetmenler, sahnelerde küçük dekoratif ürünlerle, bazen aksesuarlarla bazen de sahnedeki diğer şeylerle karakterlere dair özellikleri vurgulamak isterler. Örneğin, bir karakterin acımasızlığını arttırmak için, karaktere viski gibi güçlü bir içecek verilir. Bazı film karakterleri de süt içerken görülebilir. Sinematografi dünyasında bunun için özel bir terim var, buna “süt etkisi” deniyor. İzleyicileri bilgilendirmek ya da bir karakter ya da kahraman hakkında ipucu vermek için kullandıkları psikolojik hile bu şekilde tanımlanıyor. Peki yönetmenler karakterlerine süt içirerek onlar hakkında ne gibi bilgiler vermeye çalışıyor?
1. Filmde, bir yetişkinin süt içmesi onun masum bir ruha sahip olduğunu ima ediyor olabilir
Luc Besson’un yönettiği Leon filminde fimle aynı adı taşıyan ve katil olan karakter Leon’un süt içtiği bir sahne bulunuyor. Aslında bu sahne bize Leon’un karakteriyle ilgili çok fazla şey anlatıyor. Sahnede bir uyumsuzluk var gibi gözükse de aslında süt içen profesyonel bir katil bize yönetmenin bakış açısını yansıtıyor. Yönetmene göre Leon, sert görünümünün ardında saklanan ve içten içe hala çocuk olan bir karakter. Leon’un neşeli ve kırılgan bir ruhu var.
2. Eğer süt içen negatif bir karakterse, yönetmeninin karakterin gücünü göstermek ve vurgulamak istediği anlamına geliyor
Süt içmeyi seven bir başka katil karakter ise No Country for Old Men filmindeki Anton Chigurh. Bu filmde katilin sütü içmesi onun kırılgan bir ruhu olduğu anlamına gelmiyor. Aksine izleyiciye daha fazla gerilim hissettirilmek için yapılmış bir durum. Filmde katil, potansiyel kurbanının evine zorla girer ve kurban otururken onun izni olmadan buzdolabından bir şişe sütü alıp içer. Burada sütün simgelediği şey rahatlıktır. Yönetmen ise katile bunu yaptırarak o konfor ve güven alanını yıkar ve izleyiciyi gerilim dolu bir atmosfere sokar.
3. Süt, toplum tarafından kabul görmüş ahlaki değerlerin bozulmasının bir sembolü olabilir
Quentin Tarantino’nun Inglourious Basterds isimli filminde Fransız bir çiftçinin Alman albayına (Christoph Waltz) bir kadeh şarap sunduğu bir sahne bulunuyor. Ancak albay nazikçe şarabı reddedip çiftçiden ona bir bardak süt getirmesini istiyor ve bir yudumda içiyor. Yönetmen bu filmde, sinema dilinin yardımıyla bazı vakıfların gücünü ve yıkımını böyle gösteriyor. Biraz daha açıklamak gerekirse, kötü adam gücünü sütü içerek sergiler. Bu sahnede aslında kötü adamın iyilik ve saflık üzerinde nasıl hakimiyet kurduğu gösterilir.
Bunun bir başka örneği Mad Max: Fury Road filminde görülebilir. Filmde insan sütü koleksiyonu içeren bir sahne bulunuyor. Savaşçılar güçlerini ve sağlıklarını korumak için insan sütü içiyorlar. Bu teknik, bir yetişkinin modern dünyada anne sütü içmesinin tabu olduğunu göz önünde bulundurursak aslında oldukça kışkırtıcı.
4. Yönetmen, kahramanı izleyiciye saf ve masum olarak sunmak istiyor olabilir
Bazı yönetmenler filmlerinde sağlık, saflık ve güvenlik hissi vermek için süt kullandılar. Bu yüzden Get Out filmindeki ana kötü adam beyaz bir kazak giyiyor ve süt gibi “masum” bir şey içiyor.
Ayrıca, Oscar ödüllü Suspicion filminin usta yönetmeni Alfred Hitchcock, izleyicileri ana karakterin bir miras almak için karısını süt içirerek zehirlediğine inanmaya ikna etti. Burada da aslında sütün “masum” görüntüsünden yararlanıldı.
5. Süt, karakterin yaşını küçültür
Bir karakterin gençliğini ve olgunlaşmamışlığını sütün yardımı ile arttırmak filmlerdeki en bariz hilelerden biri. Film yapımcıları çok genç ve tam anlamıyla “ağzı süt kokan, çömez” bir karakteri tasvir etmek isterse, hangi içeceği seçecekleri açık.
Rebel Without a Cause filminde, James Dean tarafından oynanan genç ilk başta sarhoş olur, ancak ertesi sabah bir şişe sütü içer ve böylece içinde hem yetişkin hem de çocukluk hisleri ile savaşır.
Leonardo DiCaprio’nun Catch Me If You Can filmindeki genç karakteri, cazibesini kullanarak yetişkin bir pilot gibi davranıyor. Ancak hostes ona hangi içeceği istediğini sorduğunda cevabı “süt” oluyor ve böylece gerçek yaşını ortaya çıkarıyor.
Son olarak, Stanley Kubrick‘in kült filmi A Clockwork Orange’da ana karakterler gençlerdir ve bu gençler süt içerler. Filmde başı boş ve sorumluluk alamayan bu karakterlerin süt içmesiyle yönetmen aslında tüm korku ve kaosun çocuklar tarafından başlatıldığını ima ediyor.
Kaynak: 1