Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek, toplumsal problemlere çözümler bulabilmek birçok insanın hayali. Toplumsal sorunlara çözüm üretebilmek ve fikirlerle dünyayı değiştirebilmek elbette ki cesaret istiyor. Bu cesareti kendinde bulabilenlere ise sosyal girişimci diyoruz.
Sosyal girişimciler, fikirleriyle birçok insanın hayatına dokunuyorlar ve adeta dünyayı değiştiriyorlar. Bu uzun yolda ise onları birçok engel bekliyor. Bu engelleri aşmak için ihtiyaçları olan tek şey fikirlerine inanmak…
Fikirlerinin sonuna kadar arkasında duran ve fikri için her türlü desteği kucaklayan, fikirleriyle dünyayı değiştiren sosyal girişimcileri listeledik…
1. Blake Mycoskie
Blake Mycoskie, çalışmaya 19 yaşında başladı. Sayısız girişimin ardından bir gün tatil için gittiği Arjantin’de ayakkabısı olmayan çocukları gördü. Onlara yardım etmek istiyordu ama bu bir kerelik bir şey olmamalıydı. Kendi kendini finanse eden Tomorrow’s Shoes’u kurdu.Bu markayla ayakkabı satıyor, satılan her bir ayakkabıyla bir çocuğa ayakkabı bağışında bulunuyor. Bu marka sayesinde bugüne kadar 15 milyondan fazla çocuğa ayakkabı bağışlandı. Ayakkabı dışında gözlük satılıyor ve satılan her gözlük için ihtiyacı olan bir kişiye numaralı gözlük bağışlanıyor; her kahve satışında ise temiz su bağışı yapılıyordu. Ayakkabısı olmayan bir çocuk gördüğümüzde hissettiğimiz o çaresizlik hissinin peşinden giderek o hisse yani toplumsal bir soruna çözüm üretmişti Mycoskie…
2. Scott Harrison
Scott Harrison, 31. yaş gününde her zamankinden farklı bir şey yapmak istedi ve doğum gününe giriş için herkesten 20 dolar topladı. Elde ettiği 15 bin dolar ile Kuzey Uganda’dada bulunan göçmen kampındaki üç su kuyusunun onarımını sağladı. Ayrıca 3 yeni su kuyusu inşa ettirdi. Bu onun temiz su ihtiyacı olan bölgelere su götürmeyi amaçlayan kuruluşu Charity Water’ın kuruluşunun ilk adımıydı. Başladığı günden bu yana 17 farklı ülkede 1 milyondan fazla kişiye temiz su sağlayan ve kârının yüzde 100’ünü temiz su finansmanı için kullanan kuruluşun hedefi 2020 yılına kadar yüz milyon insana ulaşabilmek.
3. Jeffrey Hollender
Jeffrey Hollender, Seventh Generation adlı yeşil temizlik ve sağlık malzemeleri üreten şirketin kurucusu. 1998’de kurulan şirket doğal kaynakları korumak amacıyla tüm ürünlerini geri dönüştürülebilir doğa dostu maddelerden üretiyor. Ayrıca yine hiçbir üründe fosfat ve klor kullanılmıyor.
4. Xavier Helgesen, Chris ‘Kreece’ Fuchs ve Jeff Kurtzman
Notre Dame Üniversitesi mezunu 3 arkadaş olan Xavier Helgesen, Chris ‘Kreece’ Fuchs ve Jeff Kurtzman, üniversiten mezun olduktan sonra kullanılmış kitaplarını internetten satmaya başladılar. Online olarak kitap satma fikrini geliştiren 3 arkadaş Indiana’da bir kitap kampanyası başlattı. Kampanya sayesinde 2000 kitabı 2 bin dolar karla sattılar. Bu gelirin yarısı okuma-yazma eğitimi için bağışlandı. Daha sonra Better World Books şirketi kuruldu. Şimdi bu şirket, kitaplara değer katabilmeyi, toplanan kitapları site aracılığıyla satmayı ve kitapların geri dönüşümünü sağlamayı amaçlıyor. Tüm bunalrı yaparken de gelirlerini eğitim harcamaları için bağışlıyorlar. Şimdiye kadar 120 milyondan fazla kitap satıp, elde edilen milyonlarca doları eğitim için bağışladılar.
5. Sanjit Bunker Roy
Hindistan’da seçkin bir ailesinin üyesi olan Roy, oldukça pahalı bir eğitimin ardından mezun oldu ve ülkesinde yaşanan kıtlığı görmek için yoksul kesimlerin yaşadığı yerde yaşamaya başladı. Orada okuma yazma bilmeyenleri, çubukla yer altı suyu bulan kahinleri, kırıkçıkıkçıları ve ebeleri görmesiyle Barefoot College (Çıplak Ayaklar Koleji)’ni kurma fikri doğdu. Bu koleje diplomalı ve kalifiye biri giremiyor. Okuma yazma bilmeyenlere okuma-yazma, köyün kadınlarına güneş sistemlerini öğreniyor. Hatta Roy “Okumayazma bilmeyen 55 yaşındaki bir kadın, Afganistan’da 200 evi güneş enerjisiyle çalışır hale getirdi, şimdi başka kadınları eğitiyor. Mezun olanlar Barefoot doktoru, öğretmeni, güneş enerjisi ve su mühendisi, mimarı, tasarımcısı ve sağlıkçısı oluyorlar.” diyor. Şimdi Hindistan’ın birçok eyaletinde Çıplak Ayaklar Koleji’nin onlarca şubesi bulunuyor.
6. İbrahim Abouleish
Kariyerinin başlarında Avrupa’daki en önemli ilaç firmalarından birinde çalışan İbrahim Abouleish, 1970’lerde yaptığı bir Mısır ziyareti sonrası SEKEM’i (güneşten gelen yaşam kudreti) kurdu. SEKEM, biyodinamik tarım metotlarıyla doğayı korumayı hedefliyordu. SEKEM’in tarım yöntemleri Mısır’ın tarım politakalarını bile etkiledi. Yegane amaç ise toprak, bitkiler, hayvanlar ve insanlar; burada yaşayan tüm canlılar arasında dengenin sağlanmasıydı.
7. Sejal Hathi
Sejal henüz 15 yaşındayken toplumların kalkınmasının yolunun, kız çocuklarına verilecek iyi bir eğitimden geçtiği düşüncesiyle Girls Helping Girls (Kızlar Kızlara Yardım Ediyor)’ü kurdu. Bu kuruluşla küresel bir kız kardeşlik ağı yaratmayı, yoksulluğu ortadan kaldırmayı, eğitim imkanlarını artırmayı, sağlık koşullarını iyileştirmeyi ve barışı desteklemeyi amaçlıyor. Girls Helping Girls, 22’yi aşkın ülkede faaliyet gösteriyor ve 30 bin kızı birbirine destek olmak için bağlıyor.