Vücudumuzun demir depolamaktan sorumlu proteinine ferritin deniyor. Sürekli kendiniz yorgun hissediyorsanız bunun sebebi ferritin eksikliğinden kaynaklı olabilir. Kanımızdaki Ferritin oranı demir eksikliğinin ortaya çıkması nedeniyle önemli…
Bir an için, vücudunuzu bir mutfak kileri olarak düşünün. Kileriniz çoğu, her gün kullandığınız yiyeceklerle doludur. Ancak aynı zamanda içinde başka eşyaları da saklarsınız… Vücudunuz da demiri aynı şekilde depolar. Kandaki oksijeni taşımak için yiyeceklerden aldığı demirin bir kısmını kullanır. Yeterince demir olmadan, kırmızı kan hücreleriniz yeterince oksijen sağlayamaz. Ferritin vücudunuza ihtiyaç duyduğunda demiri tutan ve serbest bırakan bir proteindir.
Demir, ferritin adlı bir proteinde depolanır. Vücudunuzda ne kadar depolandığını görmek için doktorunuz bir ferritin kan testi isteyebilirsiniz.
Peki Ferritin düşüklüğü nedeniyle vücuttaki demir düşüklüğü ne gibi hastalıklara yol açar?
Ferritin miktarının düşük çıkmasının nedenleri nelerdir? Ferritin eksikliğinin belirtileri nelerdir? Tüm detaylara gelin birlikte bakalım:
Ferritin nedir?
Ferritin için kısaca vücudun demir deposu denilebilir. Vücuda alınan demirin yüzde 70’i hemoglobine giderken geri kalan kısmı ferritinde depolanır. Ferritin, büyük oranda karaciğerde bulunmakla birlikte kemik iliği, dalak ve iskelet kaslarında da bulunmaktadır. Kandaki ferritin miktarı ile hemoglobin miktarı birbirine karıştırılmaması önemlidir. Kan testi yaptırdığınız da bu iki sayımı ayrı ayrı yaptırmanız gerekiyor.
Vücudun demir deposu olan ferritin düşüklüğü ve demir eksikliği doğru orantılıdır. Vücudunuz yeterli miktarda demir alamıyorsa bu ferritin düşüklüğüne sebep olur. Ferritin, karaciğer, dalak, iskelet kasları ve kemik iliğinde bulunur.
Normal ferritin seviyesi erkeklerde 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir.
Ferritin testi nasıl yapılır?
Kanda bulunan ferritin eksikliği için kan testi yaptırmanız gereklidir. Vücutaki demir miktarını göstermesi açısında ferritin testi önemlidir. Yukarıda da dediğimiz gibi kan testi yaptırırken özellikle ferritin miktarını öğrenmek için test yaptırdığınızı belirtmekte fayda vardır.
Ferritinin kan testi ile anemi; özellikle de demir eksikliği anemisinin nedenini tespit edilebilir, vücutta iltihap olup olmadığını bakılabilir, kanda çok fazla demir (hemokromatoz) olup olmadığını kontrol edilir ve demir seviyesindeki dengeyi kurmak için uygulanan tedavinin durumu değerlendirilir.
Ferritin düşüklüğü neden olur?
Ferritin düşüklüğünün en büyük nedeni demir eksikliğidir. Bununla beraber C vitamini eksikliği, alkol kullanımı, mide ve bağırsak hastalıkları, troid hastalıkları ve çok kanamalı regl de ferritin düşüklüğüne neden olur.
Ferritin düşüklüğünün belirtileri nelerdir?
Ferritin düşüklüğünün en önemli belirtisi sürekli yorgunluk hissidir. Halsizlik ve yorgunluk yaşıyorsanız sebebi bu olabilir. Ferritin düşüklüğü olan kişiler çabuk yorulur, ani enerji kaybı yaşar ve gündelik işlerini yaparken bile zorluk yaşarlar.
Vücudumuzdaki ferritin miktarı normal değerlerin çok altında ise nefes darlığı, baş dönmesi ve çarpıntı da bir belirti olabilir.
Ferritin düşüklüğü belirtilerinden bir diğeri ise saç dökülmesidir. Bunun nedeni ise saç foliküllerinin yeterli derecede demir alamamasıdır.
Kuru cilt ve solgun cilt de ferritin eksikliğinin belirtileri arasındadır. Bunun sebebi ise ferritinin, epidermisin hemen altında olmasıdır.
Ferritin düşüklüğü tırnak sağlığını da etkiler. Tırnaklarınız güçsüz ve kırılgan ise sebebi ferritin eksikliği olabilir.
Ferritin düşüklüğü nasıl tedavi edilebilir?
Doktor tavsiyesi eşliğinde demir takviyeleri kullanabilirsiniz. İntravenöz (damar yoluyla) demir takviyesi de bir diğer tedavi yoludur.
Demir açısından zengin besinler tüketin
Kırmızı et, balık ve kümes hayvanları demir açısından zengin olan besinlerdir. Bu gıdaların tüketimi demir depolarını ve ferritin seviyelerini yükseltir.
C vitamini alımını arttırın
Demirin emilimini arttıran C vitamini, ferritinin doğal tedavisinde yararlanabileceğiniz etkili bir yöntemdir. Glikoz ve fruktoz açısından zengin meyveler tüketmeniz, tedavi süresince size yardımcı olabilir.
Kuruyemiş tüketin
Gün içinde mutlaka kabuklu kuru yemiş ve kuru meyve tüketmeye özen gösterin.
Yeşil yapraklı sebzeler tüketin
Sofranıza koyu yeşil renkli sebzeleri ekleyin. Brokoli, ıspanak, lahana, tere, roka, maydanoz, Brüksel lahanası tüketebilirsiniz.