Evden çalışma sisteminin artıları ve eksileri ile ilgili okuduğunuz bu satırlarda bir rüyanın gerçekleştiğine şahitlik ediyoruz. Bu rüya, her ne kadar ‘kabusla’ karışık bir şekilde devam etse de…
Son yıllarda sık sık hayalini kurmaya başladığımız bir dönemdi ‘evden çalışma’. Bu koşulları deneyimleyen bazı ülkeler ise umut vadeden raporlar yayımlıyorlardı. Değişim gerçeği karşısında kaçınılmaz bir akıbet olan (en azından pek çok sektör için) evden çalışma sistemi artık hayatımızın bir parçası. Bunun olmasını hızlandıran etken ise şüphesiz Kovid-19 salgını.
Dünya Sağlık Örgütü’nün geçen yıl ilan ettiği pandemi ile yaşamımıza dahil olan ‘evden çalışma’ sistemi, kendi ekosistemi içinde pek çok avantaj ve dezavantaja sahip. Aşağıdaki bölümlerde en özet halinde bu noktaların detaylarına geçeceğiz.
Ancak en yüzeysel biçimde ifade etmemiz gerekirse pek çok açıdan baktığımızda evden çalışmak kolay olduğu kadar zor bir sistemdir. İşte söz konusu sistemin artılarını
Son olarak iki konu önerelim ve ardından devam edelim:
“Evden Çalışma İçin İpuçları: Evden Çalışırken Kendinizi Nasıl Daha Mutlu ve Üretken Hissedebilirsiniz?” ve “Evden Çalışmayla Ofiste Çalışmanın Farklarını Gerçekçi Bir Biçimde Gösteren 14 İllüstrasyon“
Evden çalışmanın faydaları nelerdir?
Evden çalışmanın artıları ve eksileri hakkında pek çok fayda olduğu aşikar.
Eğer düzenli bir çalışma programı oluşturduysanız, evden çalışma verimlilik açısından son derece faydalı sonuçlar doğurmaya yatkındır. İş yerinizdeki rahatsız edici sesler ve çalışmanızı bölen sorular yokken elinizdeki işe ve ilgili konulara odaklanmanız çok daha kolay olur.
‘Home office çalışma’ olarak da dillendirdiğimiz bu sistem pek çok ek ekonomik yükümlülükten kurtulduğunuzun müjdecisi olabilir. Şöyle ki; evden çalışırken yol parası vermeniz gerekmez. Ayrıca ofiste daha şık olma zorunluluğunun farkındayız. İşte uzaktan çalışma sistemi, bir anlamda daha fazla kıyafet almanızı engelliyor. Dolaylı yoldan yani…
Ancak bununla birlikte evin elektriğini ve internetini daha fazla kullanacağınızı da unutmayın lütfen.
Bağımsız (freelance) çalışanlar, çalışmalarını esnek bir program haline getirme şansına sahip. Bu sayede en verimli olduğunuz saatleri belirleyerek çalışmanın bir işkenceye dönüşmesini önleyebilirsiniz. Ancak bir otokontrol sisteminizin olması önemlidir. Aksi takdirde yetişmeyen işler nedeniyle strese girebilirsiniz.
Yolda vakit kaybetmezsiniz ve enerjiniz düşmez. Bu sayede işleriniz için ayıracak daha fazla zamanınız ve enerjiniz olur.
Evden çalışmanın zararları var mı?
Evden çalışmanın en büyük eksilerinden birinin iş yerindeki sosyal hayatın zayıflamasıdır. Çünkü oradaki arkadaş grupları evinizde olmayacaktır. Muhtemelen…
Uzaktan çalışmayı esas alan bu sistemde öz disiplini sağlamakta zorlanabilirsiniz. Çalışmanız gereken saatte en sevdiğiniz diziyi izlemek ya da evdeki işleri halletmek isteyebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için bir çalışma programı oluşturmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca bir mantar panoya yapılacaklar listesini, hedeflerinizi ve tamamladığınız işleri asmak kendinizi motive etme noktasında faydalı sonuçlar doğuracaktır.
Bir ekiple çalışıyorsanız, çalışma saatlerinizin farklı olması nedeniyle iletişim sorunları yaşayabilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız teknik sorunlara telefon ya da bilgisayar aracılığıyla çözüm bulmakta zorlanabilirsiniz.
Mesleğinizle ilgili yeni gelişmeleri konuşabileceğiniz ve yeni bilgiler edinebileceğiniz meslektaşlarınızla bir arada olmamak gelişmenizi engelleyebilir.
Çoğu zaman çalıştığınız saatlerle kendinize ayırdığınız zaman birbirine karışır. Kendinizi sürekli çalışıyor gibi hissedersiniz. Bu durum bir süre sonra motivasyonunuzu azaltabilir.
Evden çalışma sürecinde verimin artmasını sağlayabilecek birtakım ipuçları
Evden çalışma, kulağa ilk geldiği andaki gibi kolay değil. Bunu bir yıldır ‘biliyoruz’. Belki de işinize yarayabilecek bazı ipuçları sunabileceğiz.
Genel ve kapsayıcı bir sistemden söz edilemez elbette. Ancak size en uygun sistemi bulmanız için deneyimlemenizi önerdiğimiz bazı ipuçları var tabii ki. Örneğin;
Evde çalışırken konsantrasyon sorunu yaşamamak için, kişisel iletişim adına kullandığınız cihazları sessize alabilirsiniz. Ayrıca televizyon gibi dikkat dağıtıcı teknolojik aletleri kapalı tutmakta fayda vardır.
Bağımsız (freelancer) çalışanların yaşadığı en büyük sorunların başında zaman kontrolü ve yönetimi gelir. Çalışma verimlilik oranınızı artırmak için Pomodoro zaman yönetimi tekniğinden faydalanabilirsiniz. Pomodoro tekniği 40-45 dakikalık verimli çalışma periyotları arasında 5-10 dakikalık molalar vermeye dayanan bir sistemdir. Her 4 periyod sonrasında ise 30-40 dakikalık uzun bir mola verilir. Bu teknikteki en önemli nokta ise, çalışma periyodunda çalışmanızı kesinlikle bölmemektir.
Çalışma veriminizin düşmemesi için, evinizde bir ofis ortamı oluşturmaya özen gösterebilir ve ihtiyacınıza uygun bilgisayar aksesuarları edinebilirsiniz. Amacınıza uygun kaliteli ve kullanışlı monitörler arasında seçim yapabilir ya da dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, laptop soğutucular yardımıyla cihazınızın veriminin düşmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca çalışmalarınızı yazılı olarak inceleyebilmek için bir yazıcı edinebilirsiniz.
Kahve ve türevleri, evden çalışanların vazgeçilmezdir. Farklı aroma ve sertlik derecesinde espresso ve filtre kahve çeşitlerinden satın alarak çalışmalarınızı daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Genellikle hayallerde, pijamalarla koltuğa uzanıp bilgisayarı kucağa alarak çalışmak vardır. Ancak bu şekilde disiplinli olarak çalışmanız son derece zordur. En azından bir eşofman giyebilir ve yalnızca çalışmak için kullandığınız bir masa belirleyebilirsiniz.
Evden çalışma sistemi günün tamamını hareketsiz geçirmenize neden olabilir. Hareketsiz yaşamın, psikolojik ve fiziksel sorunlara neden olarak çalışma veriminizi düşürmemesi için, gün içerisinde birkaç saat yürüyebilir ya da bir spor programı uygulayabilirsiniz
Bonus: ‘5 Saniye Kuralı’ ile kendinizi disipline edebilirsiniz
Evden çalışma imkanı elde edebilenlerin bir kısmı odaklanamamaktan şikayet edebiliyor. Haliyle genel bir disiplinsizliğin ortaya çıkmasına sebep olan bu durum için bir seçenek var. Deneyin deriz…
5 saniye kuralı, beyninizi yenmek için 5 saniyeniz olduğunu özetliyor aslında. Daha açık bir ifadeyle, karar mekanizmasını aktif etmek için 5 saniye içinde aksiyon almalısınız. Aksi takdirde konforundan ödün vermek istemeyen beyninizin bu kararınız karşısında dimdik ayakta tuttuğu blokaja çarpan düşünce ve planlarınız ağır yara alabilir.
Mel Robbins sayesinde popülerlik kazandığını düşündüğümüz bu kural, “yapmayı düşündüğümüz şeyi yapmaya başlamamız, harekete geçmemiz için 5 saniyelik bir zaman dilimimiz olduğunu söyler. Kısacası, ya ilk 5 saniyede harekete geçeriz, ya da hiçbir şey yapamayız. Söylenene göre ilk 5 saniyeden sonra beynimiz karar verme mekanizmamızın önüne geçer ve Mel Robbins’in tabirine göre el freni çekip, bizim harekete geçmemizi engeller. Bunun için yaptığımız herhangi bir aktivitede, aklımıza yapmamız gereken bir şey gelirse hemen ilk 5 saniyede ne yapıyorsak bırakıyor ve yapmamız gereken aktiviteye geçiyoruz…”
Evden çalışılabilecek işler olarak dikkat çeken aktiviteler
Evden çalışmanın artıları ve eksileri bağlamında bu son başlıkta verdiğimiz bilgiler ise bağımsız bir şekilde ek iş olarak da sürdürebileceğiniz birkaç öneriden ibaret. İşte o işler:
- Evcil hayvan bakıcılığı
- Reklam temsilciliği (pazarlama)
- Oda kiralama
- Paketleme
- Özel ders verme
- Sosyal medya içeriği üretme (Örneğin, YouTuber)
- Çeşitli etkinliklerde tüketilmesi için yemek yapmak
- Organik reçel yapımı
- Anket doldurmak
- Mum üretimi
- Kanvas tablo üretimi
- Makale yazmak
- Çevirmenlik
- Ahşap oyuncak üretmek
- Kostüm tasarımı yapmak
- Anahtarlık tasarlamak ve üretmek
- Bilumum özel hediyelik eşyalar tasarlamak ve üretmek
- E-ticaret (dijital satış)
- Projeler için seslendirme yapmak
Kaynak: 1