Belki evlerimizde büyük bahçelere sahip olsak sebze yetiştirmek bizim için daha kolay bir hal alabilirdi. Ama balkonunuz varsa biraz da güneş görüyorsa ve bitki yetiştirmeye uygunsa orada kendi küçük bahçemizi yaratıp sebzelerimizi yetiştirebiliriz. Bu şartlar tamamlandığında bir saksı ve biraz toprak alarak işe koyulabiliriz. Böylelikle dalından koparıp taze taze yiyebileceğimiz sebzeler elde ederiz.
1. Domates
Evde en kolay yetiştirebilen sebzelerden biri domatestir. Domatesin çekirdeklerini biriktirdikten sonra onları nemli bir bezde bekletmeniz gerekiyor. Çekirdek biriktirmek zor geliyorsa domatesleri yuvarlak dilimler halinde keserek doğrudan toprağa gömebilirsiniz. Daha sonra organik bir toprak olan ‘torf’ toprağına ekip düzenli olarak sulayarak büyümesini bekleyebilirsiniz. En popüler torf topraklarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Ek olarak domateslerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğini unutmamalısınız! Dilerseniz hazır yetiştirme kitlerinden de yararlanabilirsiniz, en popüler domates yetiştirme kitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Biber
Biber tohumlarını da domateste olduğu gibi çekirdekleriyle toprağa ekebilirsiniz fakat özellikle ilkbahar aylarında ekilmesi size daha çok biber verir. Çekirdekleri ekerken toprağın ılık olması da önemli! Çimlenme gözlemlediğimizde güneş ışınlarından korumamız gerekiyor. Dilerseniz hazır yetiştirme kitlerinden de yararlanabilirsiniz, en popüler biber yetiştirme kitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
3. Salatalık
Salatalık yetiştirmek de oldukça kolay. Tohumları her bir saksıya 2-3 tane olacak şekilde ekiyoruz ve daha sonra yalnızca çimlenmesini bekliyoruz. Sulamasını ise yağmurlama şeklinde yapıyoruz. Artık taze salatalıklarımızı istediğimiz gibi tüketebiliriz! Dilerseniz hazır yetiştirme kitlerinden de yararlanabilirsiniz, en popüler salatalık yetiştirme kitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Soğan
Domateste olduğu gibi soğan için de torf toprağını tercih ediyoruz. Soğanı isterseniz pet şişede isterseniz saksıda yetiştirebilirsiniz. Arpacık soğanları uç kısımları dışarıda kalacak şekilde toprağa ekip suluyoruz ve daha sonra da toprak nemli kalacak şekilde sulama yapmaya devam ediyoruz. Güneş alan serin ortamlarda olmasına dikkat etmeliyiz!
5. Sarımsak
Sarımsağın yetiştirme açısından bakıldığında soğandan pek de farkı yok aslında. Toprak türümüz bu sefer ‘killi’ toprak. İri dişli sarımsaklarımızı filizleri üstte kalacak şekilde toprağın derinliklerine gömüyoruz. Dişlerin kabuklarını soymadan bu işlemi yapmalıyız. Ekerken aralıkları geniş tutalım. Haftada 1 kere de sularsak her şey tam olur.
6. Çilek
Çilek diğer anlattıklarımıza göre biraz daha fazla emek istiyor. Ekme işlemini yine diğerlerinde olduğu gibi tohumları toprağa gömme şeklinde yapıyoruz, burada bir değişiklik yok fakat toprağın sürekli nemli kalmasına özen göstermemiz gerekiyor. Toprak nemli kalmalı ama saksının dibinde de çok fazla su birikmemeli yoksa çileklerimiz erken çürüyebilir. Son olarak bir de güneş almasına dikkat edersek çilekler evimizi süsler. Dilerseniz hazır yetiştirme kitlerinden de yararlanabilirsiniz, en popüler çilek yetiştirme kitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Karpuz
Çoğumuzun oldukça sevdiği karpuzu evlerimizde yetiştirmek hiç de zor değil. Karpuz çekirdeklerini saksıya ekerek başlıyoruz. Sulamayı da eksik etmemek gerekiyor. Sonuç olarak dışarıdan aldığımız kadar büyük olmasa da doğal karpuzlarımızı yetiştirmiş olduk.
8. Limon
Limon yetiştirmenin ötekilerden tek farkı çekirdeklerini çıkardıktan sonra nemli bir pamuk içinde filizlenmesini beklemek. Filizlendikten sonra bu çekirdekleri saksıya ekiyoruz. Saksının yerinin değiştirilmemesine ve suyunun eksik edilmemesine de dikkat ediyoruz. Böylelikle ev yapımı limonata yapmamızı sağlayacak limonlarımız hazır!
9. Patlıcan
Saksıda patlıcan yetiştirmek kimin aklına gelir ki? Çeşit çeşit yemeğe kullanabileceğimiz patlıcanları da kendi balkonumuzda yetiştirmek mümkün. Tohumları toprağa ektikten sonra 10 gün oda sıcaklığında bekletelim. Çimlendiğini görünce de saksıyı daha serin ve aydınlık bir yere koyalım. Suyunu da düzenli olarak verip toprağını arada havalandıralım. Hepsi bu kadar!
10. Fasulye
Saksıda yetiştirmeye uygun olan iki tip fasulye vardır ama en uygun olanı ‘çalı’ fasulyesidir. Fasulye tohumlarını birkaç saat suda beklettikten sonra toprağa ekiyoruz. Filizlenmeyi görene kadar oldukça az sulamamız gerekiyor. Sonrasında ise sulamaya düzenli bir şekilde devam etmeliyiz. Sık sık olmasa da toprağı havalandırmakta fayda var.