Pek çok kişinin güne enerjik bir başlangıç yapmasına yardımcı olan kahve, günümüzün vazgeçilmez içeceklerinden biri tanesi desek herhalde herkes bize katılır. Evde kendi kahvenizi hazırlamak, sadece zaman ve maliyet tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda damak zevkinize uygun özel bir içecek yaratmanıza da yardımcı olur. Eğer evde yaptığınız kahveler dışarıda içtikleriniz kadar güzel olmuyorsa bugün sizin için harika bir yazıyla geldik! İşte evde daha iyi kahve yapma ipuçları 👇
1. Kahveniz taze olsun
Daha iyi kahve yapma ipuçları listemizin ilk sırasında elbette kahvenin taze olması yer alıyor. Ne olursa olsun, kahvenin taze olması şart! Kahvenin en üst seviyede aromaya sahip olması için ilk kural, taze kavrulmuş kahve tercih etmektir. Ancak bu tercih sadece çekirdek ya da çekilmiş olmasıyla sınırlı değil; aynı zamanda kahvenin elinize ulaşmadan önceki süreçler de büyük önem taşıyor. Oksijen, nem, sıcaklık ve ışık gibi faktörlere maruz kalmak kahvenin zamanla aromasını kaybetmesine neden olur.
Ancak bu durum kahvenin hemen tüketilmesi gerektiği anlamına gelmez. Kahvenin kavrulduktan sonra hemen tüketilmesi ile birkaç gün sonra tüketilmesi arasında bir aroma farkı bulunsa da, bu farkı “giderek kötüleşir” şeklinde genelleme yapmak doğru değildir. Deneyerek, kendi damak tadınıza en uygun bekleme süresini bulabilirsiniz. Kahvenin bekleme süresi aromaya farklı etkiler yapabilir.
İlginizi çekebilir:
Kahvesiz Yapamayanlara: Kahve Hakkında Daha Önce Hiç Duymadığınız 14 Gerçek
2. Çekirdekleri evde öğütün
Kahve çekirdekleri doğru yöntemlerle öğütülmediği takdirde zamanla aroma kaybına uğrayabilir. 500 gram kahve çektirdikten bir hafta sonra ilk günkü zengin aromadan eser kalmadığını fark edebilirsiniz. Çözüm oldukça basit: çekirdekleri kendiniz öğütün.
Her kahve severin bilmesi gereken önemli bir detay, çekilmiş kahvenin çekirdeğe göre daha hızlı aroma kaybettiğidir. Sık kahve tüketenler için kaliteli bir kahve öğütücüsüne yatırım yapmak oldukça mantıklı olacaktır. Ancak öğütücüden öğütücüye kalite farklılık gösterebilir. Basit öğütücüler, kahveyi eşit şekilde öğütemez, bu da aromanın dengesiz dağılmasına sebep olabilir. Daha üst seviye öğütücüler ise kahvenizi eşit bir şekilde öğüterek, mümkün olan en fazla aromayı elde etmenize olanak tanır. Eğer pratik olmasını istiyorsanız, öğütücüye sahip otomatik bir kahve makinesi de tercih edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Evinizin Baristası Olun: En İyi Kahve Öğütücüler
3. Terazi kullanın
Kahve ve su oranını her seferinde mükemmel tutmak istiyorsanız mutlaka bir mutfak tartısı edinmelisiniz! Kahve tariflerinde verilen kahve miktarı kaşığın ağırlığı, kullanılan kahve çeşidine göre değişebilir ve bu da demleme sürecinde istikrarı zorlaştırabilir. Teraziler ise demleme sürecindeki hassasiyeti artırarak her seferinde istediğiniz şekilde kahve demlemenize olanak sağlar.
İlginizi çekebilir:
Latte’den Cappuccino’ya Kahve Çeşitleri ve Yapılışları
4. Doğru miktarda kahve kullanın
Lezzetli bir kahve demlemek, sadece su ve kahve arasında doğru dengeyi bulmakla ilgili. Bu dengeyi yakalamak, fincandaki kahvenin lezzetini ve gücünü belirler. İşte bu nedenle, doğru miktarda kahve kullanmak kahve yapma sürecinin kilit bir unsurudur diyebiliriz. Bir fincan kahvenin gücü veya zayıflığı, kullanılan kahve miktarına ve demlenen su miktarına bağlıdır. Tabii ki, bu oranlar kişisel tercihlere göre ayarlanabilir. Deneme yanılma yöntemiyle kendi ideal oranınızı bulabilirsiniz.
5. Doğru sıcaklıkta, tatlı su tercih edin
İçtiğiniz kahvenin kalitesi, sadece kahve çekirdekleri ve demleme ekipmanları arasında değil, aynı zamanda kullanılan suyun kalitesi ve sıcaklığı arasındaki denge üzerine de kurulu. Kahvenin türüne göre kullanmanız gereken suyun sıcaklığı değişebiliyor. Daha hafif kavrumlu kahveler için 92°C ila 100°C arasında su kullanmak daha uygunken, daha koyu kavrumlu kahveler için 80°C ila 85°C arasındaki sıcaklık tercih edilebilir. Çünkü suyun sıcaklığı arttıkça, kahvenin acılığı da artar.
Sıcaklık kadar, su kalitesi de önemlidir. İçtiğiniz kahvenin sadece küçük bir kısmı kahveden oluşurken, geri kalanı sudur. Bu nedenle, çeşmeden doldurulan su yerine içme suyu kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Eğer elinizde bir filtreli sürahi varsa, suyu bu filtreden geçirmek, içme suyunuzun kalitesini daha da artırabilir.
İlginizi çekebilir:
Keçilerden Keşişlere, Bach’tan Pierre Loti’ye Kahvenin Bugüne Geliş Hikâyesi
6. Doğru sürede demleyin
Eğer otomatik bir kahve makinesine sahipseniz, demleme süresini kontrol etmekte sınırlı olabilirsiniz; ancak pour-over (filtre kahve), french press ya da V60 gibi manuel demleme yöntemlerini tercih ediyorsanız, kahvenizin aromasını en üst düzeye çıkarmak için doğru süreyi bulmak oldukça kritik.
Kahvenin demlenme süresini belirlemenin temel kuralı, kahvenin öğütülme boyutu ile doğrudan ilişkili. İnce öğütülmüş kahveler, suyunun kahve telvesinden geçişini yavaşlatarak daha uzun demleme süreleri gerektirir. Diğer yandan kalın öğütülmüş kahveler, suyun daha hızlı geçişine izin verdiği için daha kısa sürede demlemek yetecektir. Özellikle pour-over yöntemlerinde, demleme süresini kontrol etmek için 3-4 dakika arasında bir zaman aralığı genellikle ideal kabul edilir. Daha kısa sürede demlenen kahveler genellikle aromadan yoksun olabilirken, daha uzun süre demlenenler istenmeyen tatları kahveye katabilir.
Evde daha iyi kahve yapma ipuçları yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Güne Enerji Dolu Başlangıç Yapmak İsteyenlere Çekirdek Kahve Önerileri
Kaynak: 1