Evde güvenli hissetmek hepimiz için oldukça önemli. Özellikle kötü tecrübeler yaşayanlar ya da çevresindeki kişilerin hırsızlıkla ilgili kötü tecrübelerini duyanlar evlerini ve elbette kendilerini nasıl koruyabileceklerini düşünüyorlar. Bu noktada ilk akla gelen seçeneklerden biri ev kamera sistemleri. Bu sistemler hırsızlıkları önlemede etkiliyken aynı zamanda siz evde yokken neler olup bittiğini öğrenmenize de yardımcı oluyor. Peki, en iyi ev kamera sistemi nasıl seçilir?
Evde güvenli hissetmek hepimiz için oldukça önemli. Güvenlik dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biriyse kamera sistemleri
Ev güvenliği, öncelikle hırsızlardan ya da size zarar vermek isteyen yabancılardan korunmak için oldukça önemli
Ayrıca evde çocuk ya da evcil hayvan varsa siz evde olmadığınızda ya da evde bir bakıcı olduğunda neler olduğunu görmeniz açısından da oldukça mantıklı bir sistem
Ancak ev kamera sistemi seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Gelin onlara birlikte göz atalım…
1. Öncelikle kameranın kullanım alanını belirleyin
Kamerayı içeride mi dışarıda mı kullanmak istiyorsunuz? Yoksa her ikisi de mi? Buna karar verirken tam olarak ne için kamera sistemini tercih ettiğinizi göz önünde bulundurun. Örneğin eğer bir çocuğunuz varsa ve siz evde olmadığınız zamanlarda onun güvende olduğunu görmek istiyorsanız içeriye de kamera sistemi yerleştirebilirsiniz.
2. Kameranın çözünürlüğüne dikkat edin
Sizin için ne kadar çözünürlüğün yeterli olacağına karar verin. Detaylar önemli mi yoksa yalnız genel hatlarıyla bir görüntü mü elde etmek istiyorsunuz? Örneğin eğer büyük boyutlu ve kaliteli görüntüler elde etmek istiyorsanız IP CCTV sistemini tercih edebilirsiniz.
3. Kameranın yerini seçerken ışık faktörünü göz önünde bulundurun
Kameranın çektiği kısımdan gelen yoğun ışık özellikle gündüz vakti görüntünün buğulu olmasına neden olabilir. Aynı şekilde iç mekanlarda da kameranın konumu mutlaka kontrol edilmeli ve en sağlıklı görüntünün alınacağı nokta tercih edilmeli.
4. Kameranın gece görüşü özelliği olmasına dikkat edin
Hırsızlık olaylarının en çok gece yaşandığını düşünürsek gece görüşlü bir kamera oldukça önemli bir hale geliyor. Seçeceğiniz kameranın gece görüş özelliğinin olmasına dikkat edin.
5. Hafıza ve kayıt sistemini göz önünde bulundurun
Evet bir kamera sistemi hırsızlıkları önlemede oldukça etkili olabilir ancak görüntüler kaydedilmiyorsa her şey boşa gidecektir. Bu yüzden kurulacak kamera sisteminin ne kadar süre boyunca görüntüleri depoladığına ve sonrasında görüntülerin nereye aktarıldığına, kısacası genel olarak görüntü depolama sistemine dikkat edin.
6. Görüntülerde ses olup olmamasına karar verin
Kameraların yalnızca görüntü mü yoksa hem ses hem görüntü mü kaydedeceğine karar verin. Eğer ses kaydeden bir sistem istiyorsanız seçimleriniz bu doğrultuda değişecektir. Örneğin evde çocuğunuzla ilgilenen bir bakıcı varsa sesli bir sistem tercih edebilirsiniz.
7. Kablosuz ağ üzerinden bağlanılabilen bir kamera olmasına dikkat edin
Kablosuz ağ üzerinden bağlanılabilen kameralar kendi sistemlerindeki hafıza kartlarına görüntüyü kaydedebildikleri gibi internet üzerinden görüntünün aktarılmasını da sağlarlar. Bu yüzden görüntülere anlık olarak ulaşabilmek açısından da oldukça kullanışlı olurlar.
8. Güvenilir bir firma seçtiğinizden emin olun
Sistem ekipmanlarının kalitesi ve verimliliğinin yanı sıra, kurulumu gerçekleştiren uzman ekibin sektör tecrübesinden ve seçtiğiniz markanın satış sonrası hizmet yeterliliğinden emin olmalısınız. Çünkü kamera görüntülerinin kaydedilmesi kadar, bu verilerin depolanması ve denetlenebilir olması da büyük önem taşıyor.
Kullanıcılarının çağrılarına 7/24 yanıt veren alarm izleme merkezine sahip güvenilir firmaların özel yazılımı sayesinde görüntüler akıllı telefonlar ve internet üzerinden kolayca izlenebildiği gibi sonradan takip edilmek üzere de kayıt altına alınabiliyor. Herhangi bir hırsızlık girişiminde olay öncesi ve sonrasının kamera sistemi görüntülerinden takip edilebildiğini, bu görüntülerin eşkal tanımlama konusunda emniyet birimlerine yardımcı olabildiğini ve delil amaçlı kullanılabileceğini de belirtmekte fayda var.