Esneklik, fitness ve genel sağlığın önemli bir kısmını oluşturuyor. Eğilme ve esneme rutinleri olmadan günlük aktiviteler çok daha zor hale gelebilir. Günlük rutininize bir esneme programı dahil ederek, esnekliğinizi ve hareket aralığınızı artırmanız mümkün. Ayrıca spor ve günlük rutinlerinizde hazırladığınız esneme programı ile performansınızı artırabilirsiniz. Gün içerisinde düzenli uygulanan esneme teknikleri yaralanmayı önlemeye ve kas gerginliği ile bağlantılı ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Sizi yoğun günlere hazırlamak veya işten sonra ihtiyaç duyduğunuz rahatlamayı sağlamak adına gün içerisinde bu beş dakikalık egzersiz rutinini deneyebilirsiniz. Esneme egzersizi rutinleri ile düzenli uygulama sonrası siz de vücudunuzdaki esnekliği fark edeceksiniz.
Günlük olarak yapacağınız esneme hareketleri kasları gevşeterek stresi, zihinsel ve fiziksel gerginliği azaltıyor. Esneme hareketlerinin faydalarına dair daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Düzenli Olarak Yapılan Esneme (Stretching) Hareketlerinin Sağlayacağı 8 Fayda içeriğimize göz atabilirsiniz.
1. Koşucu esnemesi
Bu esneme stilinin alt gövde, hamstring kasları ve kalça fleksörleri için harika bir egzersiz modeli olduğunu hatırlatalım. Sıkı hamstringler genellikle bel ağrısının nedeni olarak bilinir. Uzun süre oturan kişilerde ise olumsuz sonuçları daha fazladır. Koşucu esnemesi ile vücudunuzu gün içerisinde rahatlatmanız mümkün. Ekipman olarak ekstra bir şey kullanmanız da gerekmiyor. Bu egzersizde çalışan kaslar hamstring kasları, kalça fleksörleri, bel ve baldırlar. Peki esneme egzersizi rutinleri arasında yer alan koşucu esnemesi nasıl uygulanır? Ayaklarınız kalça genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durmalısınız. Sol bacağınızla geriye doğru adım atın. Ardından iki elinizi de sağ ayağınızın her iki yanında, omuz genişliğinde olacak şekilde yere koyun. Sol kalçanızın ve bacağınızın önünde bir gerginlik belirtisi hissedene dek kalçalarınızı indirin. 30 saniye bu şekilde basılı tutun. Ellerinizi yerdeyken ön bacağınızı yavaşça düzeltin. Bacağınızı tamamen düz bir biçime getiremezseniz endişelenmeyin. 30 saniye bu şekilde bekletin. Diğer taraf için de aynı şekilde tekrarlayın.
2. İleri katlama
Bu esneme tam vücut esnemesi olarak da adlandırılabilir. Bilgisayar başında çok fazla zaman harcayan ofis çalışanları için ideal bir esneme stilidir çünkü hem oturarak hem ayakta uygulanabilir. Bu hareket modeli, bacakları ve hamstringleri esnetmeye yardımcı olur. Aynı zamanda bir göğüs ve omuz açma egzersizi olduğunu hatırlatalım. Uygulama yapılırken ekstra bir egzersiz ekipmanına ihtiyaç duyulmaz. Çalışan kaslar: hamstringler, omuzlar, bel ve göğüs olarak örneklendirilir. Gelelim uygulama kısmına. Öncelikle ayaklarınız kalça genişliğinde açık, ayak parmaklarınız öne bakacak şekilde durmalısınız. Kalça arkasında buluşmak için elleri arkaya doğru uzatıyoruz. Mümkünse parmaklarınızı birbirine geçirebilirsiniz. Sırtınızı düz ve dik tutun, belinizi bükün. Kalçalarınızı geriye doğru kaydırın ve bacaklarınızın arka kısmında bir gerginlik hissedene kadar topuklarınıza ağırlık vermeyi sürdürün. Öne doğru eğilirken, kollarınızı düz tutarak yerçekiminin kollarınızı başınızın üzerine çekmesine olanak tanıyın. Sadece omuz esnekliğinizin izin verdiği düzeyde ileri gidin. Kendinizi ve vücudunuzu zorlamamaya ve incitmemeye dikkat edin. Bu pozisyonu 30 saniye sürdürün.
3. Oturarak omurga döndürme
Spinal bükümler harika bir gevşetme ve esneme egzersizidir. Sırt ağrısını iyileştirmeye ve hareketliliği olumlu düzeyde artırmaya yardımcı olur. Bükme ile kötüleşebilecek herhangi bir disk veya omurga probleminiz mevcutsa, bu egzersiz adımını rutininizden çıkarabilirsiniz. Ekipmana ihtiyaç olmayan egzersiz modeli bel ve kalça kaslarını çalıştırır. Uygulama kısmına geçelim. Zemine oturun ve sol bacağınız üstte olacak şekilde bacaklarınızı çaprazlayın. Sol diziniz yukarıyı gösterecek şekilde ayağınızı sağ dizinizden yere koyun. Ardından sol bacağınızı sağ bacağınızın üzerinden geçirin. Omuzlarınızı hafifçe sol tarafa doğru bükün. Kaldıraç için sol bacağınıza doğru bastırmalısınız. Sadece rahat olun ve zorlanmamaya dikkat edin. Pozisyonu 30 saniye sürdürün. Aynı şekilde diğer taraf için tekrarlayın.
4. Sınır açısı
Bu kalça açma, esneme egzersizi hem erkekler hem de kadınlar için oldukça etkili. Uylukların iç kısmındaki kalça ve kaslardaki gerilimi azaltmaya yardımcı olur. Ekstra ekipman kullanımı gerektirmez. Egzersiz sırasında çalışan kaslar addüktörler, kalça fleksörleri ve kalça kasları olarak listelenebilir. Uygulamanın ilk adımı olarak yere oturun ve sırtınızı düz tutun. Ayak tabanlarınız temas halinde olmalı. Ellerinizi ayaklarınızın üzerine koyun ve omurga boyunca uzanın. Başınızı tavana çeken bir ip varmış gibi hayal edin ve ağırlığınızı kuyruk kemiğinizden öne doğru kaydırmaya özen gösterin.Yardımcı olmak adına kollarınızı kullanarak, düz bir sırtla öne doğru eğilin ve başınızı ayaklarınıza doğru getirin. Sadece esnek olduğunuz yere kadar egzersizi sürdürün fakat vücudunuzu zorlamayın. Zorlanan vücut üzerinde bir süre sonra sakatlıklar ortaya çıkabilir. Bunu göz önünde bulundurarak dikkatli olmakta fayda var. Pozisyonu 30 saniye sürdürebilirsiniz.
5. Göğüs germe
Göğüs ve omuzlarda sıkılık genellikle duruş bozukluğu olan kişilerde mevcuttur. Bu kişinin daha yaşam kalitesinde ve yaş ilerledikçe daha büyük sorunlara yol açabilir. Günlük göğüs açma esnemeleri yapmak, gerginliği önlemeye ciddi oranda yardımcı olacaktır. Göğüs germe egzersizi sizi, en uygun duruşu bulmanıza ve daha iyi nefes alıp vermenize teşvik edebilir. Ekipman olarak kapı ya da duvar kullanabilirsiniz. Egzersiz esnasında çalışan kaslar göğüs, ön deltoid ve pazı olarak listelenebilir. Uygulamaya geçelim; açık bir kapının ortasında durun. Mümkünse kollarınızı kapı çeveresinin her iki yanına da koyun. Eğer kapı aralığı çok geniş ise, her seferinde bir kol yapabilirsiniz. Göğsünüzün ve omuzlarınızın üzerinde bir gerginlik hissedene dek yavaşça kapıya doğru eğilin. Sadece zorlanmadığınız yere kadar gitmeye özen gösterin. Pozisyonu 30 saniye sürdürmeniz yeterli olacaktır. Listelediğimiz 5 adımı gün içerisinde sadece 5 dakikanızı ayırarak deneyebilir ve esneme egzersizlerini günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz.
Kaynak: 1