Bazı insanlar, sürekli başkalarının onlara âşık olduğunu ve başkaları tarafından arzulandıklarını düşünebilir. Bu düşünceler zaman içerisinde hezeyanlara varabilir, hatta paranoya ve şizofreniyi dahi tetikleyebilir. “Sürekli başkaları tarafından sevildiğini sanma durumu” olarak tanımlanan erotomaniye dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Erotomani nasıl ortaya çıktı?
“Clerambault Sendromu” olarak da bilinen erotomani, ilk olarak 17. Yüzyılda Jacques Ferrand tarafından yazılan “Maladie d’amour ou Mélancolie érotique” kitabında anlatıldı. 18. yüzyılın başlarında ise “karşılıksız aşkın ortaya çıkardığı rahatsızlık” olarak tanımlandı. Erotomaninin tanımı 20. yüzyılda “birinin kendisine aşık olduğunu sanma” olarak değişti. Günümüzde de bu şekilde anılan rahatsızlık, halk arasında “Eros hastalığı” olarak biliniyor.
Erotomanikler nasıl davranışlar sergiler?
Erotomanik kişiler, henüz tanımadıkları kişilerin bile kendilerine aşık olduğunu düşünebilir. Çoğunlukla ünlü biriyle aşk yaşadıklarına inanırlar. Şarkı sözlerini, röportajları, hatta film repliklerini bile kendilerine gönderilen gizli bir mesaj gibi değerlendirebilirler. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, kendilerine aşık olduklarını düşündükleri kişinin onlara açılamamasını “çekinme” olarak değerlendirir.
Erotomaninin belirtileri nelerdir?
Erotomanik kişiler, birileri tarafından sevildikleri sanrısına aşırı inandıkları için bazen rahatsız edici davranışlarda bulunabilirler. Kişiyi takip edebilir, aşırı kıskançlık gösterebilir, takıntılı davranışlar sergileyebilirler. Düşüncelerinin gerçek olmadığını kabullenmez ve sorunların odak noktasını bulmak yerine karşılarındaki kişiyi suçlarlar.
Erotomani neden ortaya çıkar?
Erotomani; şizofreni, şizo-afektif bozukluk, psikotik özelliklere sahip majör depresif bozukluk, bipolar bozukluk veya Alzheimer hastalığı gibi bir psikiyatrik hastalık belirtisi olabilir. Sanrısal bir rahatsızlık olan erotomanide; çevre ve sosyal faktörler de vakanın kötüleşmesini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra, kişinin ailesinin psikolojik geçmişi de erotomaninin nedenlerinden biridir.
Erotomani kimlerde görülür?
Araştırmalar, erotomanyadan muzdarip insanların sıklıkla izole edildiklerini, işsiz olduklarını ve sınırlı sosyal temasları olduğunu gösteriyor. Ek olarak, erotomani teşhisi koyulan hastalar sıklıkla, ailesinde daha önce psikolojik rahatsızlık vakası görülen kişiler. Ayrıca kadınların duygusal yoğunluğundan dolayı erotomani kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülür.
Erotomani tedavi edilebilir mi?
Erotomani aniden ya da zaman içerisinde gelişebilir. Rahatsızlığın belirtileri giderek artar ve şizofreniye ya da paranoyaya sebep olabilir. Ancak erotomani, tedavisi olan bir psikolojik rahatsızlık. Sanrısal bozuklukları tedavi etmek zor olabilir, çünkü erotomanik kişinin düşündüklerinin temelsiz olduğunu görmesi oldukça zordur. Erotomani de çok az kişi, hastalığını kabul edip, kendi isteğiyle tedavi olmaya ikna olur. Tedavi süreci, hastanın ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Tedavi sürecinin öncelikleri, sosyal yaşamı sürdürmek ve sorunlu davranış riskini en aza indirmektir. Erotomani, bipolar bozukluk ya da şizofreni gibi altta yatan bir akıl hastalığının sonucu olmadığında, standart tedavi yöntemi olarak psikoterapiyle birlikte antipsikotik ilaçlar kullanılır. Erotomani, bipolar bozukluk, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları veya dikkat eksikliği gibi altta yatan başka bir hastalığın sonucu olduğunda ise ilave tedavi yöntemleri de kullanılır. Hastaya psikoterapiyle tedavi yönteminin yanı sıra bazı durumlarda pratik yardım sağlamak amacıyla sosyal beceri eğitimi verilebilir.