İlk olarak söylemek gerekir ki yaşam tarzı ve bazı tıbbi faktörler enerjinin düşmesine neden olabilir. Bu durumlardan bazıları ne yazık ki sadece erkeklere özgü. Birçok erkeğin muzdarip olduğu bazı günlük yorucu rutinler bulunuyor. Yoğun hayat, stres ve ağır iş koşulları ile erkeklerin ciddi bir kısmı yorgun ve bunalmış hissediyor. Bunlara ek olarak düşük testosteron ve uyku apnesi gibi unsurlar da enerji düşüklüğüne neden olabiliyor. Enerji düşüklüğü ve buna sebep olan örnekler çoğaltılabilir.
Bu listemizde enerji düşüklüğüne neden olan etmenleri sizler için sıraladık. Listemize geçmeden önce erkeklerde yaşanan enerji düşüklüğünün sinyallerine bir bakalım;
- Gün boyunca sürekli uykunun gelmesi
- Konsantrasyon bozukluğu
- Motivasyon eksikliği
Eğer bu durumlardan biri ya da hepsi mevcutsa yaşam tarzınızı değiştirerek enerjinizi tekrar yükseltebilirsiniz?
1. Beslenme şekli
Eğer kötü bir beslenme alışkanlığına sahipseniz, bunu bir an önce değiştirmelisiniz! Erkeklerde enerji düşüklüğünün en temel nedenlerinden biri gıda eksikliği. Erkek metabolizması, kadınlara oranla besin işleme ve enerjiye dönüştürme açısından daha farklı bir şekilde çalışıyor. Tek tip besinlerin bulunduğu bir diyet listeniz varsa, bazı gıdaların eksikliğinde yaşayacağınız enerji düşüklüğü neredeyse kaçınılmaz. Bu yüzden protein, yağ ve karbonhidratın dengeli bir şekilde dağıldığı bir beslenme düzenine geçmelisiniz.
2. Egzersiz eksikliği
Çok fazla hareket etmek ya da yan gelip yatmak asla bir egzersiz türü değildir. Erkekler egzersiz yapmadan uzun bir süre geçirdikten sonra kasları zayıflar. Zayıflayan kaslar temel aktiviteleri yerine getiremeyecek bir duruma evrilir. Sonuç olarak eğer egzersiz yapmayan biriyseniz kaslarınız size istediğiniz gibi hizmet edemeyecek. Bu yüzden elinizden geldiği kadar egzersiz yapmalı ve kaslarınızı güçlendirmelisiniz.
3. Düşük bir testosteron seviyesine sahip olmak
Erkeğin en temel ve en yoğun hormonlarından biri olan testosteron enerji açısından oldukça önemli. Erkek yaşlandıkça doğal olarak testosteron seviyesi azalır. Buna bağlı olarak hipogodizmi olarak adlandırılan düşük testosteron durumu bünyede belirir. Böylece depresyondan sinirliliğe, ateş basmasından kas kütlesinin azalmasına kadar birçok durum gerçekleşir. Bu da sonuç olarak erkekte düşük enerjiye neden olur. Testosteron seviyenizi artırmak için egzersiz oldukça önemli bir etkinliktir.
4. Uyku apnesi
Uyku apnesi birçok erkeğin muzdarip olduğu bir uyku sorunudur. Bu sorun kişinin gece uyurken nefesinin kesilmesi ile gerçekleşir. Horlamaya benzer bir ses çıkarması nedeniyle sadece kişinin değil çevresinin de olumsuz etkilendiği bir hastalıktır. Bu hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Uyku apnesine sahip olan kişi verimli bir şekilde uyuyamaz. Uykusunu alamayan bir kişinin de enerjisinin yüksek olması beklenemez! Eğer böyle bir durumdan muzdaripseniz acilen bir hekimden destek almalısınız.
5. Insomnia (uykusuzluk hastalığı)
Insomnia uykuya dalmayı engelleyen ve oldukça nadir görülen bir hastalık. Her yaştan erkeği etkileyebilecek bu durum, enerjinizin düşük olmasının nedeni olabilir. Insomnia’ya neden olan durumlar fizyolojik olduğu kadar psikolojik bir temele de sahiptir. Bu tür bir hastalık size uykusuz geceler yaşatacağından enerjisel anlamda yeterliliği engelleyecektir. Bu tür bir rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir kontrole girmenizde fayda var.
6. Depresyon
Depresyon çağımızın en yaygın görülen hastalıklarından biri. Depresyona sahip olan erkekler, yaşam ihtiyaçlarını diğer bireylere oranla ihmal etme eğilimindedir. Depresyona bağlı gelişen durgunluk, sizi önemli yaşam faaliyetinden alıkoyabilir. Örneğin yetersiz beslenme, egzersiz eksikliği ve uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Bu da enerjinizin düşmesine neden olabilir.
7. Anemi (Kansızlık)
Demir eksikliğine bağlı olarak gelişen anemi toplumda yaygın görülen bir hastalıktır. Anemi mide bağırsak rahatsızlıkları ve sindirim sisteminde problemler olmak üzere birçok fizyolojik belirti gösterebilir. Böylesine zorlayıcı fizyolojik rahatsızlıklar kaçınılmaz olarak günlük enerji seviyenizi etkiler. Aneminin tedavi edilmemesi, ciddi problemler yaşamanıza neden olabilir. Hem sağlığınızı hem de enerjinizi ideal bir seviyeye getirmek için uzman yardımı ve tedavi şarttır.
8. Tiroid bezi bozuklukları
Tiroid bezi vücutta yer alan ve metabolizmayı düzenleyen önemli hormonların üretildiği bir bölgedir. Tiroid bezi kaynaklı problemler nedeniyle önemli hormonlar yeterince üretilemez. Hormonların yetersiz üretilmesi vücudun daha yoğun çalışmasına neden olur. Örneğin metabolizmanız, var olan enerjinizi yakıt olarak kullanır. Sonuç olarak, günlük faaliyetlerinize ayıracağınız enerji miktarı sizin için yetersiz kalır.
9. Diğer medikal problemler
Enerji düşüklüğüne neden olan birçok hastalık vardır. Bunlar toplumda sık görülen hastalıklardır.
- Diyabet: Şeker hastalığı olarak da bilinen bu hastalık kan şekerinin ani düşmesi veya artması ile gerçekleşir.
- Kalp hastalıkları: Kalp kaynaklı problemler vücudun en önemli organı olan kalbi etkiler.
Yukarıda yer alan medikal rahatsızlıklar genel olarak hastanın enerji potansiyelini olumsuz etkileyen hastalıklardır. Bu tür rahatsızlıkların tedavi edilmesi, enerji seviyenizi artıracaktır. Eğer uzun zamandır düşük enerji şikayetiniz varsa, bir uzmana gidip detaylı muayene olmanızda fayda var.
İlginizi çekebilir: Erkeklerde Saç Dökülmesi: Saç Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Önlenir?
Kaynak: 1