Erkan Oğur’u bilmeyen bilmez ama bir dinleyen bir daha unutamaz. Gitarıyla, sazıyla, eline aldığı her enstrümanla en içli, en vurucu notaları verebilen, kalpten müzik yapan, müziğini yaşayan, yaşadığını müziğe dökebilen ve sololarıyla, büyüleyici sesi ile canımızı teline takan müzisyendir.
Erkan Oğur aynı zamanda perdesiz gitarı bulan kişidir. Normal perdeli gitarlarla çalınamayan doğu ezgilerini çalabilmek için gitarının perdelerini sökerek bir anlamda sonsuz perdeli gitarı icat etmiştir.
1. Ankara’da hayata gözlerini açtı.
Aslen Elazığlı olan Erkan Oğur anne ve babası Ankara’ya seyahat için geldikleri sırada dünyaya gelmiştir. Babası Mustafa Bey Kore savaşında görev yapmış askeri doktordur. Daha sonra devlet hastahanelerinde başarılı bir şekilde mesleğini sürdürmüştür. Erkan Oğur bağlamayla daha üç yaşındayken, bir akrabasının ona hediye ettiği “balta” isimli bağlama sayesinde tanışır. 5 yaşındayken okumayı söktüğü için erkenden okula başlar ve ondaki potansiyeli fark eden ilkokul öğretmeni sayesinde müzikle tanışır.
2. “İyi bir fizikçi olacağıma ortalama bir müzikçi olurum.”
Erkan Oğur başarılı bir öğrencidir Ankara Üniversitesi Fizik bölümüne gider ve burs kazanıp Münih’te master yapmaya başlar. Ancak gönlü müziktedir. İyi bir fizikçi olacağıma ortalama bir müzikçi olurum der ve eğitimini noktalayıp müzikle ilgilenmeye başlar. Günde 10 saate yakın, bilekleri tutmayana kadar gitar çalışır.
3. Gitarın perdeleri ona yetmez.
Erkan Oğur gitarıyla klasik Türk müziğini, türküleri ve doğu ezgilerini çalmak istemektedir. Ancak normal gitarlardaki ton aralıkları, bu tarz müziklerde olan bazı tonları barındırmamaktadır(Bu türden müzikleri çalabilmek için o müziklere özgü ses aralıklarına daha doğrusu mikrotonlara ihtiyaç duyulur. Mikroton oktav genişliğini “12 eşit parçaya bölen tamperemanın yani uslandırmanın dışında kalan tüm aralıkları kapsayan seslerdir). Bu sesleri klasik perdeli gitarlarla çıkarabilmek imkansızdır. Türk Musikisi’nin de dahil olduğu Makam Müzikleri, Batı Müziği’ne kıyasla, daha çok ses içermektedirler. Erkan Oğur tam olarak bu sesleri yakalamak amacıyla gitarından perdeleri söker ve perdesiz gitar icad olunur.
4. “Gitarın perdelerini sökerek aslında sonsuz perdeli bir gitara kavuştum.”
Erkan Oğur perdesiz gitarı bularak amacına ulaşır. Çünkü gitarda notaları kısıtlayan perdeler olmadığı için telin üzerindeki her nokta artık farklı bir sesi vermektedir. (Aynı şey kemanda da geçerlidir, çünkü kemanda perdesiz bir enstrüman olduğu için klavye üzerindeki her nokta milimetrik olarak farklı bir ses dizisini verir). Bu sayede klasik gitarla çalınması imkansız olan ezgileri çalabilecektir. Kendisi de bu durumu;
“Gitarla düşünmeye alıştım. Düşüncelerimdeki Türk müziği sesleri ihtiyacım, gitardaki perde sistemini kaldırmama ve sınırlı bir aralık içerisinde sonsuz ses imkanı sağlayan perdesiz gitarı yapmama neden oldu. Yıl 1976 … Aslında sonsuz perdeli gitar desek daha doğru olurdu. Perdesiz gitar, bütün yaylı sazlar ailesi ve insan sesi gibi çok yüksek anlatım gücü olan, yeni bir müzik aleti olarak dünyaya ve insanlığa hediyedir.” diyerek özetlemiştir.
5. “Sobada çok iyi yanar bu.”
1980 yılında Almanya’dan dönen Erkan Oğur daha sonra konservatuvar öğrencisi olur. Perdesiz gitarı bir hocasına gösterir ve hocası tamamen angutça bir yorum yaparak “Sobada çok iyi yanar bu” der. Ancak Erkan Oğur pes etmez ve perdesiz gitarı önce Türk müzik piyasasına sonra da Dünya ya tanıtır.
6. Erkan Oğur’dan önce de perdesiz gitarlar mevcuttu….
Her ne kadar Erkan Oğur bulmuştur dense de gitar tarihini araştırdığınızda perdesiz gitarların daha öncesinde var olduğunu görürsünüz. Tabii ki bahsettiğimiz günümüzün klasik perdesiz gitarları değildir ama gitar benzeri enstrümanların yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğunu düşünürsek bu süreç içinde perdesiz gitarların da yapılmış olması olasıdır. Ancak Erkan Oğur perdesiz gitarı kendi başına bularak dünyaya tanıtmış ve bunu için çok fazla emek sarf etmiştir. Bu anlamda kendisine perdesiz gitarın mucidi demek yanlış olmaz.
7. Perdesiz gitar ve türevi enstrümanlar
Perdesiz gitar mikrotonal sesleri yakalayabilmek için biçilmiş kaftan ama perdesiz gitar dışında da bunun yapılabileceği gitar türevi enstrümanlar mevcut. Örneğin gene bir Türk müzisyenin bulduğu Mikrotonal Gitar bunlardan biri… Mikrotonal gitarın tasarımcısı (resimde görülen) Tolga Han Çoğulu mikrotonal sesleri yakalamak için neden perdesiz gitar çalmadığını ise perdesiz gitarın sesinin klasik gitardan oldukça farklı olduğunu, klasik gitar sesinin bozulmadan bu sesleri yakalayabilmek için bu gitarı tasarladığını söylüyor. Neyse bu da artık başka bir listenin konusu. 🙂
8. Birçok albüm yaptı ve film müzikleri besteledi…
Erkan Oğur geçmişten bugüne onlarca albüm yaptı. Birçok farklı enstrümanı iyi derecede çalabilen sanatçı; Propaganda (1999), Eşkıya (1997), Yazı Tura (2004), Mommo (Kız Kardeşim 2009) gibi birçok önemli filmin müziklerini yaptı. Sezen Aksu, Mazhar Fuat Özkan, Ajda Pekkan, Bülent Ortaçgil gibi birçok önemli sanatçıyla çalıştı. MFÖ grubunun “Ele Güne Karşı Yapayalnız(1984)” albümündeki “Güllerin İçinden” şarkısına perdesiz gitarıyla eşlik etti. Günümüzde hala konserlerine devam eden sanatçıyı en az bir kere canlı olarak dinlemenizi öneriyoruz, hatta ısrar ediyoruz…