Günümüzde rekabet ortamının gelişmesi, teknolojinin ürün ve hizmetlere dönüşümünü hızlandırdı. Bu sebeple günümüzde firmalar yaşamlarını devam ettirebilmek için daha verimli çalışan ve doğru kararları hızlı bir şekilde alabilen sistemlere ihtiyaç duyuyor. Bu durum bu tür sistemleri kurarak etkin bir şekilde çalıştıran endüstri mühendislerinin önemini daha da artırıyor. Son günlerde ismini sıkça duyduğumuz Endüstri 4.0 ile bu alan gittikçe önemini koruyor. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Endüstri Mühendisliği Kulübü öğrencileri endüstri mühendisliği ile ilgili merak edilenleri anlattı.
İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü hakkında daha fazla bilgi almak için web sayfasını ziyaret edebilir ya da kulübün Instagram hesabına göz atabilirsiniz.
Endüstri Mühendisliği nedir?
Endüstri mühendisliği insan, malzeme ve makineden oluşan birbiriyle bağlantılı sistemlerin tasarımı, kuruluşu, devamlılığı, iyileştirilmesi ve yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisi de ürün veya hizmet üreten kuruluşlarda minimum maliyetle maksimum verimlilik elde etmeyi amaçlayarak makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim/araştırma yapan kişidir.
Endüstri Mühendisleri ne iş yapar?
Endüstri mühendisliği, herhangi bir sektöre bağlı olmayan, çalışma imkanlarının oldukça geniş olduğu bir bölümdür. Bir endüstri mühendisi savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç gibi her türlü sektörde çalışabilir. Peki ne iş yaparlar? Satış/Pazarlama Müdürlüğünden İş Geliştirme Uzmanlığına, Kalite Mühendisliğinden İnsan Kaynakları Müdürlüğüne, Müfettişlikten Danışmanlığa uzanan birçok konumda çalışabilirler. Kariyerleri boyunca ise sektörden sektöre geçiş yapabilirler.
Bir Endüstri Mühendisinde olması gereken özellikler nelerdir?
- Problem çözme
- Zaman yönetimi
- Kriz yönetimi
- Analiz etmek
- Girişken
- Takım çalışmasına yatkınlık
- Liderlik
- Sorumluluk sahibi
- Yaratıcı
- Yeniliklere açık
İTÜ’de Endüstri Mühendisliği okumak nasıl?
Temeli 1960’lara dayanan bölüm, 1982 yılından itibaren Endüstri Mühendisliği bölümü olarak İTÜ İşletme Fakültesi bünyesinde eğitim vermektedir. Türkiye’de açılan ilk Endüstri Mühendisliği bölümü olmasıyla beraber günümüze kadar birçok öğrenci yetiştirmiştir ve bu alanda öncü olmuştur. İTÜ’nün Türkiye’nin ilk teknik üniversitesi olmasıyla getirdiği köklü eğitim anlayışı bünyesinde bulunan her bölüm gibi endüstri mühendisliğinde teknik anlayışı beraberinde getiriyor. Mühendisliğin temel dersleri olan matematik, fizik gibi dersler almakla beraber öğrenciler üretim, yönetim, kalite, ekonomi, optimizasyon gibi alanlarda kendilerini uzmanlaştıran, günümüz modern teknolojik endüstri ile uyumlu dersleri İTÜ’nün en deneyimli öğretmenlerinden alıyorlar ve günümüz endüstri iş hayatına öncelikli başlıyorlar. İTÜ’nün dersler dışında öğrencilerine sağladığı avantajlar da var. Okulun konumu İstanbul’da merkezi olması öğrencilerin sosyal yaşamına büyük bir artı olarak geliyor. Ayrıca İşletme Fakültesi’nde bulunan Endüstri Mühendisliği Kulübü gibi çeşitli kulüpler hem öğrencilerin sosyalleşmesine yardımcı oluyor hem de düzenledikleri etkinlikler ile öğrencileri alanları hakkında bilgilendiriyor.
Bir Endüstri Mühendisi kendini nasıl geliştirebilir?
Endüstri mühendisi adaylarının kendilerini geliştirmek için yapabilecekleri çok şey var. İlk olarak mezun olmadan önce staj yapmak, öğrencileri en çok geliştiren şeylerden biri çünkü öğrenilen teorik bilgileri iş hayatında uygulamak bize çok şey katıyor. İkinci olarak, Erasmus yapmak, eğitimler almak, dil öğrenmek de öğrencileri kariyer hayatlarında bir adım öne taşıyabiliyor. Son olarak üniversite hayatı boyunca kulüplerde yer almak, etkinliklere katılmak bir öğrenciyi hem sosyal hem akademik anlamda çok geliştiriyor. Bu şekilde şirketleri, sektörleri, departmanları daha yakından tanıyabiliyorlar. Üniversite, sınıf, bölüm fark etmeksizin siz de kendinizi geliştirmek istiyorsanız İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü’nün düzenlediği 28. İTÜ EMÖS “Geleceğin Portresi”nde hemen yerinizi alabilirsiniz. Kayıt için ituemos.com’u ziyaret edebilirsiniz.
İTÜ EMÖS Nedir?
İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü tarafından bu sene yirmi sekizincisi düzenlenen İTÜ EMÖS (Endüstri Mühendisliği Öğrenci Sempozyumu) her sene iş ve teknoloji trendlerine uygun olarak belirlenen bir ana tema etrafında şekillenen Türkiye’nin en geniş kapsamlı öğrenci etkinliğidir.
Bu sene online olarak düzenlenen 28. İTÜ EMÖS’te 3 gün boyunca C Level konuşmacılar ağırlanacak, kariyer atölyeleri gerçekleşecek ve katılımcılarla interaktivitenin en üst seviyede olduğu bir etkinlik gerçekleşecek. Mobil Oyun Dünyası’nın globalde liderlerinden biri olan Peak, 28. İTÜ EMÖS Ana Sponsoru olarak etkinlikte yerini alacak. 28. İTÜ EMÖS’te bu yıl “Geleceğin Portresi” ana teması çerçevesinde “Fintech, Augmented Human, Blockchain, Digital Ecosystems, AI and Robotics, Cyber Security” konuları işlenecek.
17-18-19 Şubat 2021’de düzenlenecek etkinliğe katılmak ve detaylı bilgiye ulaşmak için ituemos.com’u ziyaret edebilirsiniz.