Web hosting terimi, web sitelerinin yayınlanması için kullanılan tüm teknolojik yapıyı kapsar. Web sitelerinin görüntülenebilmesi için kesintisiz internet bağlantısı olan ve sunucu olarak adlandırılan yüksek performanslı bilgisayarlara ihtiyaç duyulur. Sunucular, web sitelerine ait tüm dosya ve verileri depolar ve siteye girmek isteyen ziyaretçilere ulaştırır. Web sitelerini barındırma seçenekleri; depolama kapasitesi, performans ve sunucu üzerinde kontrol düzeyi gibi kriterler açısından farklılık gösterir. Web sitenizin hangi hosting türüne ihtiyacı olduğunu anlayabilmeniz için, en popüler web hosting seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmanız önerilir.
Paylaşımlı Hosting
Paylaşımlı hosting bloggerlar ve küçük işletmelere ait web siteleri için en ekonomik hosting çözümüdür. Aynı sunucuda çok sayıda web sitesinin barındırılması söz konusu olduğundan maliyeti düşüktür. RAM ve CPU gibi sunucu kaynakları ortak kullanılır. Bu nedenle siteler birbirinin performansından etkilenebilir. Aylık 10.000 – 20.000’den fazla ziyaretçi beklemiyorsanız, tercih edebilirsiniz. Sitelerin depolama ihtiyacı ve trafiği arttıkça, diğer hosting seçenekleri düşünülmelidir.
Sanal Sunucu
Sanal sunucularda sunucu kaynaklarının, yazılımsal (VPS) ya da donanımsal (VDS) olarak sanallaştırma yoluyla paylaştırılması söz konusudur. Kullanıcılara root erişimi gibi paylaşımlı hostingle elde edilemeyecek yetki ve özelleştirme seçenekleri sunulur. VPS’te web siteleri birbirinin performansından etkilenebilir ama VDS’te daha yalıtılmış bir alan sunulduğundan siteler birbirini etkileyemez. Sanal sunucular küçük veya orta ölçekli işletmeler, paylaşımlı hostingin yetersiz kalmaya başladığı web siteleri ve teknoloji meraklısı olan, sunucu yapılandırmalarında özel değişiklikler yapmak isteyen web sitesi sahipleri için uygun bir seçenektir. Ayrıca sanal sunucular video ve resim gibi büyük dosyalara sahip web siteleri için paylaşımlı hosting den daha verimlidir.
Dedicated Sunucu
Dedicated sunucular, aylık 100.000 ziyaretçiye ulaşan yüksek trafikli siteler, finansal veri depolayan yüksek düzeyde güvenlik gerektiren siteler, e-ticaret siteleri ve büyük işletmeler için uygundur. Pahalı ama yüksek performans vaat eden bir hosting çözümü olan dedicated sunucu; bir sunucunun her şeyiyle tek kullanıcıya atanması anlamına gelir. Dedicated sunucu kiralayan kullanıcılar; güvenlikten işletim sistemine kadar sunucuya dair her şeyi kontrol edebilir ve sunucu kaynaklarını kimseyle paylaşmak zorunda değildir.
Cdn Hosting
Yüksek trafiği ve depolama ihtiyacını rahatlıkla kaldırabilen ve gün geçtikçe popülerliği artan cdn hosting, herhangi bir arıza ya da bakım gibi nedenlerle en ufak bir kesintinin dahi yaşanmaması gereken siteler için en uygun seçenektir. Bir sitenin verileri birden çok sunucuda depolandığından, sunuculardan birine ulaşılamadığında üzerindeki web siteleri yine de yayına devam edecektir. Aylık 50.000’den fazla ziyaretçiye sahip siteler için ve hızlı bir şekilde büyüyen orta / büyük ölçekli işletmelerin web siteleri için önerilir.
Bonus: Uzman Görüşü:
Web sitelerinin ulaşılabilir olması için gereken tüm teknik altyapının sağlanması anlamına gelen web hosting; paylaşımlı, VPS, VDS, dedicated ve bulut gibi seçeneklere sahiptir. Aylık 10 bin civarında trafiğe sahip küçük web siteleri için paylaşımlı hosting en temel ve hesaplı hosting çözümüdür. Web sitenizin ihtiyaçlarına ve trafiğine göre, yukarıda bahsettiğimiz farklı hosting seçeneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz.