Son yıllarda, sinemaseverlerin dikkatini çeken birçok post-apokaliptik film vizyona girdi. Bugün içinde yaşadığımız dünyada, bir çöküş gerçekleşirse ne olacağını merak etmek oldukça anlaşılabilir bir durum…
Kıyametten sonraki yaşamı düşünürken insanların kendilerine sorabilecekleri birçok soru vardı: Hangi hayvanlar hayatta kalacak, hangi gıda kaynakları hala mevcut olacak, insanlar artıklar için savaşacaklar mı yoksa medeniyeti yeniden inşa etmek için birlikte çalışabilirler mi?
Bu yazıda son yılların en yetkin post-apokaliptik film yapımlarını bir liste haline getirdik ve her biri hakkında kısa tanıtımlarda bulunacağız. Her birimizin büyük kıyamet hakkında kendisine ait bir fikri vardır. İster gerilim filmlerinin hayranı olun, ister medeniyetin çöküşünü izleme fikrinden keyif alın, herkesin içinde kendisinden ve aklındaki soru işaretlerinden pay bulabildiği bir film listesi ile karşınızdayız. Son 30 yılda seyirciyle buluşan 10 post-apokaliptik filmi sizler için bir araya getirdik.
Keyifli okumalar!
Bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
Kıyamet Hazırlıkları Başladı! Tazmanya’da Dünyanın İklim Karakutusu İnşa Ediliyor!
1. It Comes at Night – Gece Gelen (2017) – IMDB: 6.2
Filmi yazan ve yöneten genç yönetmen Trey Edward Shults’ın ikinci uzun metrajlı filmi olan It Comes at Night, ilk gösterimini Overlook Film Festivali’nde yaptı ve iki ay sonrasında ABD sinemalarında vizyona girdi. Başrollerinde Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen Ejogo, Kelvin Harrison Jr. ve Riley Keough’ın bulunduğu post-apokaliptik film eleştirmenlerce olumlu yorumlandı. 20 milyon dolarlık bir gişe performansı gösteren Gece Gelen, Altın Fragman ödüllerinde En İyi Gerilim Filmi dalında adaylığa layık görüldü.
Doğal olmayan bir tehdit dünyayı korkuturken, bir adamın ıssız bir evde güvende olan karısı ve oğluyla kurduğu zayıf iç düzen; sığınmak isteyen çaresiz ve genç bir ailenin gelişiyle en büyük teste tabi tutulur. Her iki ailenin de en iyi niyetlerine rağmen, dışarıdaki dehşet giderek daha fazla yaklaşır ve büyüyen paranoya ile güvensizlik bardağı taşırır. Ailenin babası olan Paul, masumiyetinin ve onurunun pahasına bile olsa ailesini koruması gerektiğini öğrenirken içinde gizli ve canavarca bir şey uyanır.
2. This Is The End – Buraya Kadar (2013) – IMDB: 6.6
Seth Rogen ve Evan Goldberg tarafından yazılıp yönetilen This Is The End, 2013 yapımı post-apokaliptik bir korku-komedi filmidir. İlk gösterimini tarihi bir sinema olan Fox Village Theatre’da yapan film, 40 milyon dolarlık dev bütçesini gişelerde üçe katlayarak 120 milyon dolar hasılat elde etti. Filmin soundtrack albümü de aynı yıl piyasaya sürüldü. Filmin yapımcılığını üstlenen Sony, filmin fragmanını yayınladığında aslında bunun Pineapple Express serisinin devam filmi için bir fragman olduğu düşünülmüştü. Filmin devam filminin çıkıp çıkmayacağı yıllardır tartışılıyor olsa da film ekibinin buna yanıtı pek de olumlu değil. MTV Film ve Televizyon Ödülleri’nden En İyi Müzikal Sahne ödülü alan film, profesyonel oyuncu kadrosu (James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, Danny McBride, Craig Robinson, Michael Cera ve Emma Watson’dan oluşan) nedeniyle eleştirmenlerin oldukça odağındaydı.
Aktör ve stand-up komedyeni Jay Baruchel; en iyi arkadaşı Seth Rogen ile kaliteli zaman geçirmek yerine, kendisini yeni Hollywood malikanesinde James Franco’nun büyük eve taşınma partisine sürüklenmiş bulur. Ancak Jay; Michael Cera, Danny McBride, Jonah Hill ve Craig Robinson gibi diğer ünlülerle kaynaşmaya çalışırken, bir dizi kıyamet alameti Los Angeles’ı sarsar ve taşınma partisi mahşer gününe döner. Şimdi, James’in minimalist evinde mahsur kalan bir avuç sağ kalan insan, hızla azalan yiyecek ve su kaynaklarıyla yetinerek hayatta kalmanın bir yolunu bulmak zorundadır. Kıyamet Günü’nü alt edebilecekler mi?
3. Bird Box (2018) – IMDB: 6.6
İlk gösterimini Amerikan Film Enstitüsü Festivali’nde yapan Birdbox, kısa süre içerisinde Netflix’te en çok izlenen filmlerden birisi haline geldi. Eric Heisserer’in senaristliği ve Susanne Bier’ın yönetmenliğiyle 2018’de vizyona giren film, John Malerman’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. 20 milyon dolara yakın hasılat yapan Birdbox, Sandra Bullock’a MTV Film Ödülleri’nde En İyi Korku Performansı ödülünü getirirdi. Aynı zamanda film, Altın Fragman Ödülleri’nden de En İyi Müzik ödülünü kazandı. Yapımın bir yan filminin önümüzdeki günlerde vizyona gireceği konuşuluyor.
Görünmeyen kötü niyetli bir gücün insanlığa dair çoğu şeyi temizlediği kabus gibi yeni bir gerçekliğin ortasında, bekar anne Malorie ve iki çocuğu; dünyadaki son korunan sığınağı bulmak için hayatı tehdit eden bir arayışa girerler. Bununla birlikte bu tehlikeli arayışta, görünmez olan ancak göz teması kurulduğu halde bakanın ölümüne sebep olan şeytanlarla karşı karşıya kalacakları bu yolda karanlık, umut edilebilecek tek şey olabilir. Artık hayatta kalma kuralları değişmiştir. Malorie ve çocukları bir gün daha yaşayabilecek mi?
4. The Day After – Ertesi Gün (1983) – IMDB: 7.0
Bir Amerikan TV filmi olan A Day After, ilk yayınlandığı dönemde milyonlarca evde yüz milyonu aşkın insan tarafından izlendi ve reyting rekorlarına imza attı. Edward Hume tarafından yazılan ve Nicholas Meyer tarafından yönetilen bilimkurgu filmi, yayınlandığı yıl olan 1983’te iki Primetime Emmy ödülü kazandı. Dönemin politik atmosferine etki eden film, yakın gelecekteki bir nükleer savaşı ve buna maruz kalan bir grup insan üzerindeki etkilerini konu almaktaydı.
1980’lerin ortasında Sovyet liderliği, birliklerine Batı Berlin sınırına yürümesini emrediyor ve ardından Batı Almanya’ya çok sayıda zırhlı tank ve birlik tümeniyle girmeye karar veriyor. Tam bu esnada; Lawrence, Kansas’ta – Missouri sınırında – bir aile en büyük kızlarının düğününe hazırlanıyor ve Dr. Oakes, Lawrence’taki küçük üniversite hastanesinde başcerrahlık işiyle meşguldür. Günlük hayatlarına devam eden bu insanlar, Sovyetlerin bir Batı Alman şehrine nükleer balistik füze kullanması ve ardından Basra Körfezi’ndeki bir ABD savaş gemisine saldırması nedeniyle nükleer bir savaş olasılığına daha da yaklaşıyorlar.
Amerikalılar bir Sovyet gemisini vurarak karşılık verir ve ardından Sovyetler nükleer bir savaş başlığıyla NATO bölge karargahını vurur! İnsanlar bodrumlarında derme çatma sığınaklar oluşturmaya başlarlar, ancak çoğu, Kansas – Missouri sınırındaki silolarından birer birer nükleer füzeler fırlatıldığında hazırlıksız yakalanır. Yetkililer daha sonra çok sayıda balistik füzenin ABD’ye geldiğini ve bunlardan 2’sinin Kansas City, Missouri’yi vurduğunu duyurur! Birçoğu doğrudan öldürülse bile, sağ kalanlar yine de radyoaktif serpinti tehlikesiyle karşı karşıyadır. Şimdi, takip ettiğimiz karakterler; çorak, harap bir dünyada (elektrikten, güvenli içme suyundan ve gıdadan yoksun), radyoaktivite, açlık ve hastalıkla dolu bir dünyada yaşıyorlardır ve her an radyoaktif serpinti tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.
5. Snowpiercer – Kar Küreyici (2013) – IMDB: 7.1
Snowpiercer, Bang Joon-ho’nun yönetmenliğini üstlendiği 2013 yapımı bilimkurgu türünde bir post-apokaliptik film örneğidir. 40 milyon dolarlık dev bütçesiyle bugüne dek çekilmiş en pahalı Güney Kore filmlerinden birisidir, buna karşın yönetmenin yönettiği ilk İngilizce film olma özelliğini de taşımaktadır. İlk gösterimini Seul’de yapan Snowpiercer, Berlin Uluslararası Film Festivali’nin de kapanış filmi oldu. Amazon Prime’da da yayınlanan Snowpiercer, toplamda 34 film ödülü ve 104 ödül adaylığına sahiptir. 90 milyon dolara yakın hasılat yapan filmin resmi müzikleri filmin vizyona girişinden önce yayınlandı.
2031 yılında geçen filmde Snowpiercer’dakiler hariç tüm dünya donmuştur. On yedi yıldır, dünyanın hayatta kalanları, kendi ekonomi ve sınıf sistemlerini yaratan dünyanın dört bir yanında hızla dönen bir trendedirler. Curtis (Chris Evans) tarafından yönetilen, trenin arkasında sefalet içinde yaşayan bir grup alt sınıf vatandaş, trenin önüne geçip zenginliği etrafa yaymaya kararlıdır. Trenin her bölümü, savaşmak zorunda olan grup için yeni sürprizler barındırır.
6. The Road – Yol (2009) – IMDB: 7.2
BAFTA ve Satürn ödüllerine adaylık da dahil pek çok film ödülüne aday gösterilen 2009 yapımı psikolojik dram filmi The Road, 25 milyon dolarlık bütçesi ile güçlü bir yapım. Çekimleri Pensilvanya’da yapılan film, ilk gösterimini Altın Aslan ve Gümüş Aslan ödülleri için yarışacağı 66. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde yapmış; ayrıca Toronto Uluslararası Film Festivali’nde de gösterilmiştir. John Hillcoat’un yönettiği filmin oyuncu kadrosu Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Guy Pearce, Charlize Theron, Molly Parker ve Garret Dillahunt gibi oyunculardan oluşuyor.
Cormac McCarthy’nin heyecan verici Pulitzer Ödüllü romanı olan The Road’un 2929 Productions uyarlamasında, bir baba (Viggo Mortensen) ve bir oğul; göçebe yamyam kabilelerle dolu bir dünyada medeniyet bulma umuduyla kıyamet sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun bir yola çıkıyorlar.
7. Children of Men – Son Umut (2006) – IMDB: 7.9
Harry Potter serisinin eleştirmenlerce sanatsal yönü en kuvvetli filmi olan Azkaban Tutsağı’nın yönetmeni Alfonso Cuarón Orozco’nun yazıp yönettiği Children of Man, Akademi Ödülleri’nde 3 Oscar adaylığı bulunan ve 75 milyon doları aşan bütçesiyle oldukça pahalı bir filmdir. BBC’nin 117 film eleştirmeninin önerileriyle hazırladığı 21. Yüzyılın En İyi 100 Filmi listesinde 13. sıraya giren Children of Man’in oyuncu kadrosunda Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor ve Charlie Hunnam bulunuyor. Film ayrıca En İyi Sinematografi ve Senaryo dallarında BAFTA ve Satürn ödülleri kazanmıştır.
Bu bilimkurgu hikayesi, insanoğlunun kendi kendini yok etme olasılığıyla karşı karşıya bırakan bir popülasyonda, infertil olduğunu öğrenmesinin ardından boşluğa düşen bir geleceği hayal ediyor. Şiddetin paramparça ettiği Londra’nın arka planında geçen film, dünyanın hayatta kalma çabalarının ortasında beklenmedik bir kahramanı takip ediyor: Hayal kırıklığına uğramış eski bir aktivist ve bürokrat olan Theo (Owen), kendi şeytanlarıyla yüzleşmek ve gezegenin kalan son umudu olan gelecek nesli korumak sorumluluğunu omuzlarına alıyor.
8. Threads (1984) – IMDB: 8.0
İçerdiği güçlü drama performansıyla 4 BAFTA ödülü kazanan Threads, 1984 yapımı drama türünde bir post-apokaliptik film örneğidir. Barry Hines tarafından yazılan ve Mick Jackson tarafından yönetilen film, sadece 400.000 dolar bütçesi olan bir TV yapımıdır. İngiltere’nin bir şehrinde ve nükleer savaşın eşiğinde bir dünyada yaşayan iki aileyi odağa alan film, BBC yapımcılığında ve distrübütörlüğünde seyirci karşısına çıkmıştır. Post-apokaliptik film ve sinema eserleri arasında en korkutucusu sayılan Threads’in konusu ise şöyle:
Sheffield’da sıradan insanlar hayatlarını yaşarken, televizyon haberleri Sovyetlerin İran’ı işgalinden sonra Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki gerilimin tırmandığını haber veriyor. Genel olarak, bir nükleer saldırının olabileceğini ve insanlığı etkileyebileceğini anlayana kadar bu olaylar aslında insanların çok fazla dikkat ettiği meseleler değildir.
9. 12 Monkeys – 12 Maymun (1995) – IMDB: 8.0
Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt ve Christopher Plummer gibi ünlü oyunculardan oluşan kadrosuyla 1995 yapımı post-apokaliptik bilimkurgu filmi olan 12 Monkeys’in yönetmenlik koltuğunda usta yönetmen Terry Gilliam oturuyor. 30 milyon dolarlık bütçesini gişe performansıyla 5’e katlayan 12 Maymun, 1960’larda çıkmış bir kısa film olan La Jetée’nin genişletilip detaylandırılmış bir uyarlamasıdır. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Brad Pitt’e Oscar adaylığı kazandıran film, aynı zamanda En İyi Kostüm Tasarımı Oscar’ı da kazanmıştır. Film şu an Netflix üzerinden izlenilebilir durumdadır.
Uzak 2035’ten bir zaman yolcusu olduğunu iddia eden James Cole, aynı zamanda 1990’da bir akıl hastanesinde hastaneye kaldırılan sanrılı bir hastadır. Önemli bir misyonu yerine getirmek James’in en önemli isteği; dünyayı milyarları yok edebilen yıkıcı, öldürücü bir ajandan kurtarmaktır. Bununla birlikte, Cole’un psikiyatristi Dr Kathryn Railly, James’te göründüğünden daha fazlası olduğunu hissederken; başka bir mahkûmla, amansız Jeffrey Goines’le kaderlerini belirleyecek bir karşılaşmaya imza atar. Şimdi, tüm ipuçları, yalnızca On İki Maymun Ordusu olarak bilinen aşırı aktivist gruba işaret ediyor; yine de, Cole’un bu kadar belagatli bir şekilde betimlediği gerçeklik gerçekten doğru mudur, yoksa sadece rahatsız edici ama öznel bir halüsinasyondan mı ibarettir?
10. Mad Max: Fury Road (2015) – IMDB: 8.1
Dünyaca ünlü Mad Max serisinin 4. filmi olan ve post-apokaliptik film listemizin son üyesi olan Mad Max: Fury Road, 150 milyon doları aşkın gelmiş geçmiş en pahalı bütçeli yapımlardan birisi olmasına karşın 400 milyon dolara yaklaşan hasılatıyla aynı zamanda en çok hasılat kazanan ilk 100 film arasındadır. Devam filminin 2024 yılında çıkması beklenen Fury Road, filmin vizyona girmesiyle eşzamanlı olarak bir de film müziği albümü çıkarmıştır. George Miller tarafından yazılan ve yönetilen filmin oyuncu kadrosunda Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Zoë Kravitz, Abbey Lee ve Courtney Eaton bulunmaktadır. 6 dalda Oscar ödülüne layık görülen film, BAFTA ve Altın Küre ödüllerinde de ödül ve adaylıklar kazanmıştır. Toplamda 250’ye yakın film ödülü bulunan yapım, 2010’ların en iyi filmlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Bu film, gezegenimizin en ücra köşelerinde, insanlığın paramparça olduğu ve neredeyse herkesin hayatın gereklilikleri için savaşmaktan çıldırdığı ıssız bir çöl manzarasında geçen bir kıyamet hikayesidir. Bu dünyada, düzeni yeniden sağlayabilecek kaçak iki isyancı vardır. Biri karısının ve çocuğunun kaosun ardından kaybolmasının ardından huzur arayan, eylem adamı ve az konuşan Max’tir. Diğeri olan Furiosa adında bir eylem kadınıdır ve çöl yolunu aşıp hayatta kalarak anavatanına geri dönmeyi başarabileceğine inanmaktadır.