Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli otomobillere olan talep hızla artıyor. Üstelik elektrikli otomobiller çevreye oldukça duyarlı yazılımlarla geliştiriliyor. Buna ek olarak kullanıcı giderlerini de fosil yakıt kullanan araçlara oranla büyük ölçüde azalttığını söylemek mümkün. Türkiye’de elektrikli otomobil şarj istasyonlarının kurulumu ve hizmetin sunulması hakkında usul ve esasları belirleyen yönetmelik Nisan ayında yayımlanmıştı. Yönetmeliğin akabinde teknik şartname de Resmi Gazete’de yayımlandı. Ülkemizde elektrikli araçların satışları hala sınırlı olsa da birçok kullanıcı bu deneyime hazır olduğunu ifade ediyor. Türkiye’de her geçen gün trafiğe yeni elektrikli araçlar katılırken, kullanıcıların merak ettiği birkaç nokta bulunuyor. Peki elektrikli araç kullanıcıları eski araçlarına kıyasla ne gibi avantajlara sahip olacak? Ülkemizdeki şarj üniteleri araç sayısına kıyasla yeterli düzeyde mi? Tasarruf gerçekten mümkün mü? Elektrikli araç alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm merak edilenleri sizin için yanıtladık.
Öncelikle fiyat ve yol karşılaştırması yapılmalı
Elektrikli araçlarda alım gücüne bağlı olarak fiyatının uygun olması da kullanıcılar arasında dikkat edilen bir husus. Bugün ülkemizde satışı gerçekleştirilen elektrikli araçların fiyatları 400 bin liradan başlayıp 4 milyona kadar yükseliş gösteriyor. Öte yandan elektrikli taşıtların yaptıkları uzun mesafe de oldukça önemli. Elektrikli otomobil tercih edilirken genellikle daha uzun menzil yapan araçlar ön planda tutuluyor. Kullanıcıların satın alacakları elektrikli araçları ne sıklıkla kullanacakları otomobil seçiminde farklı bir kriter olarak ortaya çıkıyor. Mesela devamlı şehir içinde seyahat eden biri için 400 km menzil yeterliyken iş durumundan sürekli şehir dışı seyahati yapanlar için menzili daha yüksek otomobillerin tercih edilmesi gerekiyor. Ülkemizde şu an elektrikli otomobil satışı bulunuyor. Öte yandan her geçen gün trafiğe katılan elektrikli otomobil sayısı da artış gösteriyor.
Uzun yol ve şarj etme süresi de oldukça önemli
Normal şartlarda içten yanmalı benzinli otomobil kullanımında istasyona gidip kısa sürede depoyu doldurmak mümkün. Hemen ardından uzun menzilli bir yol yapabilirsiniz. Ancak elektrikli otomobillerde durum biraz farklı olacaktır. Elektrikli araç seçiminde özellikle uzun menzil istenmesinin sebebi uzun yolculuklar yaparken şarj etme sıklığını ve gerekliliğini biraz dengelemek. Çünkü elektrikli otomobillerin şarj süreleri biraz zaman alabilir. Bu nedenle şehirlerarası yolculuklarda şarj istasyonlarının bulunduğu noktalar ve ne sürede şarj edileceği planlanmalı.
En çok satan araç, fiyat performans bakımından Renault ZOE
Türkiye’de fiyat ve kullanım açısından en çok satışı gerçekleştirilen elektrikli araç Renault ZOE. Bunun nedeni ise aracın fiyatının alternatiflerine göre daha uygun ve ulaşılabilir olması. Ülkemizde sayılı modelde bulunan elektrikli otomobiller tercih edilirken kullanıcı tarafında fiyat performans karşılaştırması elbette yapılıyor. Öte yandan Renault ZOE haricinde ülkemizde en çok tercih edilen elektrikli otomobillerden bir diğeri ise Hyundai Kona Electric. Geçtiğimiz yıllarda ise en fazla satışı gerçekleştirilen elektrikli otomobil markası BMW. Bunun sebebinin ise markanın birden fazla elektrikli modelinin bulunması olduğu belirtiliyor.
Elektrikli otomobil kullanmak pratik mi?
Peki gelelim asıl soruya “Elektrikli otomobil kullanmak pratik mi?” Batarya teknolojisinin henüz Türkiye’de istenilen noktada olmadığı için elektrikli araç fiyatlarının da yüksek olduğu görülüyor. En hızlı şarj edilebilen otomobilde en güçlü şarj aleti kullanıldığında dahi 20 dakika sürüyor. Öte yandan elektrikli araçlar evlerde de şarj edilebiliyor. Evde şarj etmek için herhangi bir ekstra prize ihtiyaç bulunmuyor. Ancak alt yapı güçsüzse kabloları değiştirme gerekliliği doğabiliyor. Ortalama bir elektrikli araç hızlı şarjda yaklaşık 30 dakika, normal şarjda 1 saat, 1 saat 15 dakika, yavaş şarjda ise 6 buçuk saatte şarj edilmekte.
Peki ya elektrikli otomobil sahipleri için araçlarını tamir ettirmek ve parça bulmak kolay mı? Bu noktada klasik araçlar gibi sanayiye götürüp yaptırılacak bir durum bulunmuyor. Öte yandan standart otomobillere kıyasla daha dayanıksız oldukları da açıklanıyor. Türkiye’de zor olmakla birlikte tamir ve parça işlerini gerçekleştiren ofislerde bulunuyor. Öte yandan elektrikli otomobillerin oldukça sessiz bir şekilde çalışması da kullanıcıya sakin bir sürüş avantajı sağlıyor.
Benzine kıyasla daha kârlı ve tasarruflu
Elektrikli istasyon operatörü Eşarj’ın sahibi EnerjiSa’nın sitesinden ulaşılan bilgilere göre, elektrikli araçların yakıt harcama grafiklerinde yaklaşık yüzde 70-80’lere varan tasarruf sağladığının altı çiziliyor. Piyasadaki elektrikli araçların modelleri dikkate alındığında ise; elektrikli araç kullanımı, tipik enerji maliyetlerinde yılda 10.000 TL’den fazla tasarruf sağlayabiliyor. Elektrikli araçlar evde şarj edildiğinde elektrik kullanımı, aynı değerdeki benzin fiyatının çok daha az bir miktarına mal oluyor. Yani elektrikli otomobillerden evlerden şarj edildiğinde alt yapı sorunu yaşanmadığı sürece daha uygun maliyetlerde şarj edilebiliyor.