Günümüzde, bazı insanlar “hiçbir şey yapmadan” harcanan zamanı verimsiz olarak görüyor, ancak büyük beyinler ve çalışmaları bunun tam tersini kanıtlıyor. Çağımızın en büyük bilim insanlarından biri olan Albert Einstein hayal kurmayı çok severdi. Hayaller kurarken teori bile geliştirdi. Charles Darwin de bu yöntemi uyguladı ve sözde “düşünme yolunu” kendi düşüncelerine dalmak ve derinlemesine düşünmek için kullandı. Yani aslında kendinize ayırdığınız ve hiçbir şey yapmadan geçirdiğiniz zamanlar boş zaman değil. Peki haftada 2 saat ayırarak neler yapabilirsiniz? İşte Einstein’in uyguladığı “2 Saat Kuralı”…
Einstein düşünce deneylerini geliştirdi
Albert Einstein’ın birçok düşünce deneyi vardı. Örneğin, genel görelilik teorisi için, bir kişinin çatıdan düşmesi ve asansörleri hızlandırmasından oluşan hayali deneyler yaptı. Modern fiziğin temelini oluşturan en ünlü teorileri, hayal gücünün sadece bir parçasıydı! Siz de bu yöntemi uygulayarak kendi sınırlarınızı zorlayabilirsiniz.
Zihninizin uzaklarda dolaşmasına izin verin
Durmak, düşünmek ve hayatın neresinde olduğunuzu analiz etmek için kendinize daha fazla zaman ayırın. Hedeflerinizden memnun olup olmadığınızı anlayın ve gelecek planlarınızın neler olduğunu belirleyin. Ardından kendinizi hayal kurmaya bırakın. Adelaide Üniversitesi’nden Fiona Kerr’e göre; hayal kurmak sizi daha üretken hale getirebilir.
Kendinize sorular sorun
Bazı insanlar için Facebook’ta 2 saat geçirmek normal görünse de, gün içinde 2 saatini düşünmek için ayırmak çok fazla. Bu fikre katılıyorsanız, biraz sonra okuyacaklarınız size yardımcı olabilir. Bir kalem ve bir defter alıp, “Hangi hedeflere ulaştım veya ulaşamadım?”, “Hedeflerime ulaşma sürecini hızlandırabilir miyim?”, “İlham alıyor muyum?” gibi birkaç soruyu yanıtlayabilirsiniz.
Yürüyüşe çıkın ve doğanın tadını çıkarın
Parkta tek başına yürümek, genellikle zamanımız olmayan şeyler hakkında derinlemesine düşünmenin harika bir yolu. Bir araştırmaya göre doğada vakit geçirmek kişinin ruh sağlığı için de harika. Bu eylem, yaratıcılığı artırır ve problem çözmeyi hızlandırır.
Kendinize bir mektup yazın
Mektup yazmak oldukça tedavi edici bir yöntem. Kendi düşüncelerinizi ve duygularınızı gözlemleme (hem bir hikaye anlatıcısı hem de bir dinleyici olarak), açık olmayan yeni sonuçlar çıkarma ve geçmişe ve geleceğe bakma fırsatına sahip olabileceğiniz için bu eylem son derece harika. Kendinize bir mektup yazarak iç gözlem yapabilirsiniz. Northwestern Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, uzak gelecek hakkındaki düşüncelerinizi yazmanın onları yazmamaktan çok daha yararlı olduğunu gösteriyor.
Bonus: Haftada 2 saat değerli bir zaman dilimi
Gazeteci Zat Rana, başarılı bilim insanlarının ve filozofların alışkanlıklarından yola çıkarak “2 saat kuralı” nı uygulayan bir deney yaptı ve bunun kendisine harika sonuçlar verdiğini itiraf etti .
Her hafta o harcanan derin düşüncelere 2 saat. Daha sonra bunun zihnini keskinleştirdiğini ve haftada sadece 2 saatin böylesine tutarlı bir ödül için ödenmesi gereken mütevazı bir bedel olduğunu paylaştı. Ve kesinlikle sosyal medyada gezinmekten daha iyi bir zaman yatırımı!
Kaynak: 1