Yemek kültürü her ülkede büyük farklılıklar gösterse de, çoğu zaman ülke içinde de bölgelere göre büyük farklılıklar olabilir. Türkiye’nin doğusunda yağlı, baharatlı ve et ağırlıklı oldukça lezzetli yemekler yoğunluktayken, batısında, özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde bol yeşillikli, zeytinyağlı, hafif ve daha sağlıklı yemekler göze çarpıyor. Her iki bölgenin de farklı özellikleri olsa da sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi çoğu zaman Ege mutfağı oluyor. Peki Ege mutfağından hangi lezzetleri biliyorsunuz? İşte deneyebileceğiniz sağlıklı tarifler…
1. Bostanın ulusu: Şevketibostan Yemeği
Ege bölgesinin en önemli otlarından biri olan Şevketibostan, Güneydoğu Asya ve Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türü. Geçmişte alternatif tıpta kullanılan bu bitki “bostanın ulusu” anlamına geliyor. Doğal hali dikenli olduğu için öncelikle dikenleri ayıklanıyor ve birçok farklı şekilde lezzetli bir yemek haline getirilebiliyor. Genellikle kuzu etiyle sulu bir yemek olarak sofralarda yerini alıyor. Adeta bir şifa deposu olduğunu ve birçok faydası olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
2. Otların muhteşem birleşimi: Acı-tatlı Niko
Adını Yunan bir şeften alan bu meze, adından anlaşılacağı gibi acı ve tatlı tatları bir arada sunuyor. İçinde ise hardal otundan turp otuna ve cibeze kadar birçok farklı ot bulunuyor. Restoranlarda çok nadir bulunan ve rastladığınızda denemeden geçmemeniz gereken bu meze tam bir Ege lezzeti.
3. C vitamini deposu lezzet: Labada Sarması
Genellikle Afyonkarahisar’da sıklıkla yapılan ve diğer adı “Efelik” olan kuzukulağı ailesinden labada, C vitamini açısından oldukça zengin. Sarması ise zengin iç harcıyla birlikte fırında pişiyor ve ortaya bildiğimiz dolmalardan çok daha farklı bir lezzet çıkıyor.
4. Baharatlar, tahin ve patlıcanın büyülü buluşması: Manj
Ege mutfağının sıkça tüketilen ve çok sevilen mezelerinden biri Manj. Baharatlar, tahin ve patlıcanın adeta büyülü buluşması sonucu ortaya çıkan bu meze oldukça sağlıklı. Üzerini ise dereotu veya cevizle süsleyebilirsiniz.
5. İsteyene yemek isteyene meze: Fava
İsteyene yemek isteyene meze görevi gören mucizevi tat “Fava”nın sırrı kuru baklada gizli. Bir gün önceden ıslattığınız kuru baklayı dereotu, soğan ve zeytinyağının yanı sıra, tamamen yaratıcılığınıza kalan diğer malzemelerle birleştirdiğinizde sofranıza damaklardan silinmeyecek bir tat eklemiş olacaksınız.
6. Deniz mahsullerinin en görkemlisi: Ahtapot Salatası
Ahtapot haşlanır, düğmeleri ayıklanır, zeytinyağı ve limon sos ile birleşir. Damak zevkine göre zeytin, sarımsak, karabiber, kuru soğan, yeşil biber ve al biber eklenebilir. Sonuçta ortaya kolay ve lezzetli bir salata çıkar.
7. Salatada görmeye alışanlara farklı bir lezzet: Marul Yemeği
Ege usulü tatların belki de en ilginci ve lezzetlisi, marul yemeği. Genellikle salataları süsleyen marul bu defa tencereye giriyor ve kıyma, domates, salça gibi sulu yemeklerin vazgeçilmezi malzemelerle harmanlanıyor. Elbette Ege’nin imzası dereotunu eklemeden olmaz.
8. Kabağın kabuklarının hayat bulduğu yemek: Kaşkarikas
Kabağın kabuklarıyla yapılan ve soğuk olarak yenen ekşili bir yemek Kaşkarikas. Artan kabak içlerini mücver yaparak değerlendirenlere alternatif önerimiz ise, kabak böreği. İlkbahar mevsiminde yapılan kaşkarnikasa can eriği de eklendiği biliniyor. Yemeğe asıl ekşi tadını veren ise limon.
9. Kuru erikle can bulur: Kuru Börülce Çorbası
Ege bölgesinin meşhur çorbalarından biri de kuru börülce çorbası. Çorbanın ana malzemesi elbette önceden ıslatılan ve haşlanan börülceler. Bunun yanında soğan, salça gibi malzemelerle oldukça minimal bir lezzet yaratırken, çorbaya kuru erik katarak da tadını zenginleştirebilirsiniz.
10. Otlu pilavla kabağın buluşması: Nuraniye
Yine içinde Ege’nin vazgeçilmezi kabağın yer aldığı bir meze. Ancak bu defa ince ince dilimlenen kabak dilimleri fırınlanıyor ve otlu pirinç pilavı ile harmanlanıyor. Üzerine ise özel tuzlu yoğurtlu sos seriliyor.
11. Dolmaların en sağlıklısı: Kabak Çiçeği Dolması
Ege ve Akdeniz’in en sevilenlerinden kabak çiçeği dolması, genellikle yaz aylarında toplanan çiçeklerle yapılır. Püf noktası ise günün erken saatlerinde toplanması. İçine dereotu, kuru nane ve yenibahar koyarak farklı tatlar yakalamak mümkün. Onu diğer dolmalardan ayıran ise elbette oldukça sağlıklı olması.
12. Enginar sevenlerin göz bebeği: İç Baklalı Enginar
Enginar, Ege’de envaiçeşit yemeği yapılan oldukça faydalı bir sebze. Genellikle bahar aylarında sofralardan eksilmeyen bu sebze iç baklayla buluşuyor ve limon suyuyla mükemmel bir uyum yakalıyor.