Eskiden insanlar birbirleriyle haberleşmek için mektup gönderirlerdi, ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte hepimizin bildiği kağıt mektupların yerini dijital bir mektup olan e posta aldı. E posta, günümüzün en önemli haberleşme araçlarından biridir ve iş, eğitim gibi birçok alanda e postaya ihtiyaç duyulmaktadır. Hatta sosyal medya hesabı açarken veya oyun profili oluştururken bile e posta adresi gerekmektedir. Bu nedenle günümüzde e posta oldukça önemlidir. Sizler için e posta nedir, e posta ne işe yarar, nasıl alınır ve kurulur anlattık.
Öncelikle e posta nedir öğrenelim sonra adım adım e posta almak ve kurmak için yapılması gereken şeylere bakalım. “Elektronik posta”nın kısaltması olan e posta, bir bilgisayarda depolanan ve iki kullanıcı arasında telekomünikasyon üzerinden değiş tokuş edilen bilgilerdir. Daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse, e-posta, bir ağ aracılığıyla belirli bir bireye veya bir grup kişiye gönderilen metin, dosya, resim veya diğer ekleri içerebilen bir mesajdır.
E posta sisteminin kurucusu Ray Tomlinson adında Amerikalı bir adamdır. Birçok başarısız denemede bulunmasına rağmen Tomlinson, 1971 yılında kendine bir e posta göndermeyi başardı. Kendine gönderdiği e postanın içeriği ise “QWERTYUIOP” idi. Tomlinson bu e postayı kendisine göndermesine rağmen internetin öncüsü olan ARPANET üzerinden iletilmişti.
Günümüzde e posta, hem zamandan hem de kaynaktan tasarruf sağlamaktadır. Bu nedenle büyük servis sağlayıcıları tarafından sık sık kullanılır. Örneğin Google veya Microsoft, her müşterinin sorununa çözüm olabilmek için otomatik e posta sisteminden yararlanır. Ayrıca e posta, hem iş hem eğitim alanında da büyük bir ihtiyaçtır. Ayrıca sosyal medyaya veya birçok farklı yere kayıt olmak için e posta şarttır.
E posta nedir ve ne işe yarar öğrendiğimize göre e posta adresi nasıl alınır öğrenelim. E posta adresi almak için öncelikle bir tane e posta servisi sağlayıcısı seçmeniz gerekir. En çok tercih edilen e posta servisi sağlayıcılarından bazıları Gmail, Outlook ve Yandex’tir. E posta adresi oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin:
Öncelikle istediğiniz e posta servisi sağlayıcısının sitesine veya uygulamasına girin.
Siteye veya uygulamaya girdikten sonra kayıt ol butonuna tıklayın.
Daha sonra sizden bazı bilgileri doldurmanız istenecek. Bunlar oluşturmak istediğiniz e posta adresi, parola, ad soyad ve telefon numarası (isteğe bağlı) olacaktır.
Gerekli olan bütün bilgileri girdikten sonra e posta adresiniz kullanıma hazır olur. Bu işlemler bittikten sonra telefon numaranızı onaylatarak e posta adresinizi güvene alabilirsiniz.
E posta nasıl kurulur?
Şimdi sizler için iPhone ve Android telefonlara e posta kurulumu nasıl yapılır anlatacağız.
Ardından “Hesap ekle” sekmesine tıklayın. Ekranda pek çok e posta servisinin logosunu göreceksiniz.
Daha sonra “Mail Hesabı Ekle”ye tıklayıp mail hesabı işlemlerine geçin ve sizden istenilen bilgileri doldurun.
Ayarları yaptıktan hemen sonra sol üst köşedeki “Sonraki” sekmesine tıklayıp yapılandırma işlemine geçin.
Site uzantılı e posta kurulacaksa en üst kısımda bulunan IMAP ve POP olmak üzere iki seçenekten “POP” seçeneğini tıklayıp istenilen bilgileri doldurun.
Bütün adımlar bittikten sonra “Kaydet” sekmesine tıklayın.
Android
Öncelikle e posta uygulamasına tıklayıp giriş yapın.
Daha sonra “Yeni Hesap Ekle” seçeneğine tıklayın.
Bu ekranda sizden istenilen bilgileri doldurun ve “Manuel Kurulum” sekmesine tıklayarak devam edin.
Ekrana gelen “POP3, IMAP ve MİCROSOFT EXCHANGE” seçeneklerinden “POP3” seçeneğine tıklayın.
E posta ayarlarını tıpkı aşağıdaki gibi yapılandırın.
POP3 Sunucusu: mail.siteadresiniz.com Güvenlik Tipi: HİÇBİRİ POP3 Bağlantı Noktası: 110 SMTP Sunucusu: mail.siteadresiniz.com Güvenlik Tipi: HİÇBİRİ SMTP Bağlantı Noktası: 587
Bu ayarları yaptıktan sonra üst kısımdaki “Oturum Aç” butonuna basmanız yeterli olacaktır.
Adım Caner Cem Martı, 1996 yılında Bartın'da doğdum. 2010 yılında geçirdiğim kaza sonucunda vücudumun %99'u felç kaldı. 2015'ten bu yana bazı cihazlar yardımıyla internet ortamında çalışabiliyorum. İçerik editörlüğü ve sosyal medya uzmanlığı gibi alanlarda tecrübe sahibiyim, ancak asıl uzmanlık alanım SEO uyumlu makale yazmak. Ayrıca front-end tasarımlar yapıyorum. Sinema, spor ve tarih gibi konular çok dikkatimi çekiyor. Özellikle sinema tutkunuyum.