Yapılan anlaşmaları güvenceye almak, kimlikleri doğrulamak ve çeşitli işlemlere onay vermek için kullandığımız imza, MÖ 3500 tarihinden bu yana çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde kendimize has bir şekilde oluşturduğumuz imza, sadece bize özel olacak şekilde kimliğimizi doğruluyor ve kullanıldığı belgelere resmiyet kazandırıyor. Islak imza halen daha önemli olsa da, teknolojilerin gelişmesiyle hayatımıza elektronik imza girdi. Yasal düzenlemelerin çok önemli bir şekilde desteklediği elektronik imza sayesinde dijital ortamda pek çok belgeyi onaylayabiliyoruz. Hal böyle olunca, herkes elektronik imza hakkında bilgi edinmek istiyor. Sizler için e-imza hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını bu listede bir araya getirdik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “CİMER Nedir, CİMER Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır?”
e-İmza nedir?
Elektronik imza olarak da bilinen e-İmza, başka bir elektronik veriye eklenerek, kimliğin doğrulanmasına ve belgenin imzalanmasına olanak tanır. Böylece, elektronik imza ile imzalanan belgeler, ıslak imzayla eş değer kazanır. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile düzenlenen elektronik imza, ıslak imza gibi sabit değildir. Elektronik imza semboller, harfler veya karakterlerden oluşur ve her belgenin imzalanması için eşsiz olacak şekilde tekrardan yenisi üretilir.
Elektronik imza kullanabilmeniz için yetkili kurumlar aracılığıyla bir elektronik sertifika oluşturmanız şarttır. Elektronik bir kayıt olan bu sertifika, imzanın doğrulanması için gerekli olan veriyi ve kimlik bilgilerinizi içerir.
Elektronik imza ne işe yarar?
Elektronik imza verilerin silinmesini, verilere ekleme yapılmasını veya değiştirilmesini engelleyerek imzalanmış olan tüm belgelerin bütünlüğünü korur. Dijital ortamlarda yaptığınız her işlemlere resmiyet kazandırmakla birlikte, bu işlemlerin inkar edilmesini önler ve yasal olarak kayıt altına alınmasını sağlar. Ayrıca çok güvenli bir doğrulama işlemi olduğu için, hem bireyler hem de kurumlar için oldukça değerlidir.
Elektronik imza saniyesinde imza gerektiren işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Kağıt üzerinden ziyade dijital ortamda yapıldığı için arşivleme süreci de kolaylaşır. Böylelikle daha düşük maliyetli bir seçenek haline gelir. Elektronik imza gerçekten iyi bir veri gizliliği ve güvenlik sunar. Bu da, elektronik imzanın e-ticaret platformlarında, devlet kurumlarında, bankalarda ve sağlık kurumlarında kullanılmasını mümkün kılar.
e-İmza başvurusu için gereken belgeler nelerdir?
Bireysel ve kurumsal olarak elektronik imza almak mümkündür. Gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
Bireysel elektronik imza için gerekli olan belgeler
- Nitelikli Elektronik Sertifika Kullanıcı Taahhütnamesi ve başvuru formu
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport
Kurumsal elektronik imza için gerekli olan belgeler
- Nitelikli Elektronik Sertifika Kullanıcı Taahhütnamesi ve başvuru formu
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport
- İmza sirküleri
- Son 6 ay içerisinde alınmış olan Ticaret Odası Faaliyet Belgesi
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan elektronik imza başvurusunun nasıl yapılması gerektiğini anlatan yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.
e-İmza nasıl alınır?
Aşağıda belirtmiş olduğumuz adımları takip ederek elektronik imza alabilirsiniz:
- Elektronik imza kullanabilmeniz için ilk olarak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş olan bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı seçmeniz ve Nitelikli Elektronik Sertifika almanız gerekir. Hukuki geçerliliğe sahip bir belge olan Elektronik Sertifika imzanın sahibi olan kişinin kimliğini doğrular ve imza ile yaptığı işlemlerin güvenliğini korumakla birlikte geçerliliğini sağlar. BTK tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıların listesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
- Elektronik imza sağlayıcıları arasında seçim yaptığınız sırada hizmette bir sıkıntı yaşamamanız için fiyat, sertifika hizmeti, kullanım kolaylığı ve teknik destek gibi kriterlere dikkat etmeniz gerekir.
- Elektronik imza alacağınız hizmet sağlayıcısını belirleyip iletişime geçtikten sonra, kimlik doğrulama süreci devreye girer. Kimlik doğrulama süreci sırasında elektronik imza alacak olan kişinin kimliği doğrulanır. Kimlik doğrulama süreci başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra size özel bir Elektronik Sertifika oluşturulur.
PTT’den e-İmza nasıl alınır?
PTT üzerinden sadece bireysel elektronik imza başvuruları yapılabilir. Aşağıda belirttiğimiz adımları takip ederek PTT’den elektronik imza başvurusu yapabilirsiniz:
- Öncelikle online olarak ön başvuru formunu doldurmanız gerekiyor.
- Ardından hizmet almak istediğiniz elektronik imza sağlayıcısını seçmelisiniz.
- Size uygun olan elektronik imza sertifika sürecini seçerek devam edin.
- Tüm bu adımlardan sonra sistem tarafından size bir ön başvuru kodu verilecek. Size verilen ön başvuru koduyla PTT iş yerlerine başvurmanız gerekiyor. Daha sonrasında süreç tamamlanacak.
Devletten elektronik imza alınır mı?
Her bir birey devlet üzerinden elektronik imza alabilir. Elektronik imza hizmetleri, Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) tarafından sağlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilendirdiği bir kuruluş olan Kamu SM, Elektronik Sertifika vermek üzere görevlidir. Kamu SM aracılığıyla alınmış olan elektronik imzalar, diğer elektronik imza sağlayıcıları ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bir birey, e-devlet üzerinden elektronik imza başvurusu yapabilir.