Brokoli, ağaca benzeyen çiçekleri ve canlı yeşil tonuyla hem görsel açıdan çok çekici hem de besin değeri yüksek bir gıda. Brassicaceae familyasının bir üyesi olarak karnabahar, karalahana, lahana ve Brüksel lahanasına yakın bir bitki. Akrabaları gibi brokoli de C vitamini, K, folik asit ve lif gibi birçok temel besin maddesiyle dolu. Kendisi adeta bir süper gıda. Zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriği ile dikkat çeken bu yeşil sebze, düzenli tüketildiğinde vücudumuzda pek çok olumlu etkiye neden oluyor. Bağışıklık sisteminden kalp sağlığına, sindirimden cilt güzelliğine kadar brokolinin vücudumuza sunduğu tüm avantajlar saymakla bitmiyor. Peki, düzenli brokoli yerseniz vücudunuza neler olur?
1. Kanser riskini azaltır
Brokoli, kansere karşı fayda sağlayabilecek güçlü bileşiklerle dolu. Brokoli gibi turpgillerden oluşan sebzeler doğrandığında veya çiğnendiğinde, kanserle mücadele eden sülforafan isimli bir fitokimyasal salgılıyor. Bu güçlü maddenin meme, prostat, deri, kolon, mesane ve ağız kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabildiği biliniyor. Araştırmalara göre sülforafan kansere neden olan kimyasalların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor ve kanser hücresi büyümesini engelliyor.
2. Kalp hastalığı riskini azaltır
Brokoli gibi sebzeleri beslenmenize dahil ederek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilirsiniz. Lif, antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşiklerle dolu olan brokolinin kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan basıncını iyileştirmeye ve kalp fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olduğunu biliyoruz. Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yapılan bir araştırma, brokoli de dahil olmak üzere daha fazla turpgil sebze tüketmenin kalbe iyi geldiğini söylüyor.
İlginizi çekebilir:
Hastalıklardan Korunmanızı Sağlayacak Birbirinden Şifalı Kış Sebzeleri
3. Bağışıklık sistemini destekleyebilir
Brokoli, bağışıklık sisteminin mikroplara ve zararlı maddelere karşı savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan vitamin ve antioksidanlar içeriyor. 1 bardak doğranmış brokoli, günlük ihtiyacımız olan C vitamininin %90’ını içeriyor. Bu orta boy bir portakaldan daha fazla. Ayrıca araştırmalar, brokolideki sülforafan oranının antioksidan enzimleri aktive ettiğini ve inflamatuar molekülleri azalttığını, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olduğunu ortaya çıkardı.
4. Kemik sağlığını iyileştirir
Brokoli, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kemik sağlığına faydalı. Yarım fincan pişmiş brokoli, günlük K vitamini ihtiyacının %92’sini sağlıyor. K vitamini proteinlerin aktive edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca şunu da söylemeden geçmeyelim, süt tek kalsiyum kaynağı değil. Çiğ brokolinin bir bardağında yaklaşık 43 miligram kalsiyum bulunuyor.
5. Bağırsak sağlığını destekler
Brokolinin içinde bulunan lifler bağırsaklardaki faydalı bakterileri besliyor ve bağırsaklarınızı koruyor. Özellikle bağırsakta yaşayan iki ana bakteri grubunun sayısını düzenliyor.
6. Cildi güzelleştirir
En büyük organ olan cilt, tüm vücudu zararlı çevresel tehlikelerden koruyor. Bu tehlikelerden biri, DNA hasarına, erken cilt yaşlanmasına ve hatta cilt kanserine yol açabilen uzun süreli ultraviyole radyasyonu.
Topikal güneş kremleri ve güneşten koruyucu giysiler cildinizi korumak için önemli dış önlemler olsa da, antioksidan açısından zengin gıdalarla dolu bir diyet de UV koruması sağlayabiliyor. Özellikle brokoli, UV ışıklarının olumsuz etkilerini azaltan bileşenler içeriyor.
İlginizi çekebilir:
Brokoli Şizofreni’ye Bağlı Kimyasal Problemleri Düzeltiyor Olabilir mi?
7. İltihaplanmayı azaltır
Kronik inflamasyon birçok kronik hastalığın başlangıcında ve ilerlemesinde rol oynuyor. Bu nedenle brokoli gibi antiinflamatuar gıdaları beslenmemize dahil etmek çok önemli. Brokolinin içinde bulunan sülforafan antiinflamatuar özellikleri olan bir bileşik.
Düzenli brokoli yerseniz vücudunuza neler olur listesinin sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1