Duygusal zeka kavramı 1990’lı yıllarda Yale Üniversitesi’nden psikologlar John D. Mayer ve Peter Salovey tarafından akademik dünyaya tanıtılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu duygusal zekanın yalnızca bireysel ilişkilerde değil şirketlerin de başarılarında etkisi olduğu görülmüştür. İşte duygusal zekası yüksek kişilerin 7 karakteristik özelliği…
1. Değişimden korkmazlar
Yaşadığı hayattaki düzenini değiştirmekten korkmamak duygusal zekası yüksek bir kişinin belirleyici özelliklerinden biridir. Bunun hayatın bir parçası olduğunu kabul eden bu kişiler değişime de uyum sağlar.
2. Kendini bilen insanlardır
Duygusal zekası yüksek kişiler kendilerinin iyi ve biraz daha öğrenmeye ihtiyacı olan yönlerini bilirler ve zayıflıkları onları geride tutmaz.
3. Empati yapmasını bilirler
Kendisini başkalarının yerine koyarak empati yapmak duygusal zekası yüksek bir kişinin yapabildiği bir iştir. Bu kişiler, hem çalışanlarını hem de müşterilerini zor zamanlarda anlamasını bilirler.
4. Mükemmelliyetçi yapıları yoktur
Duygusal zekaya sahip bir kişi oldukça yüksek motivasyona sahiptir ve mükemmel bir şeyin imkansız olduğunu bilirler. İşlerini yaparken ellerinden gelenin en iyisini yapar ve hatalarından ders çıkarabilirler.
5. Dengeyi kurmasını bilirler
Farkındalıkla hareket eden bu kişiler sağlıklı profesyonel ve özel hayatlarında dengeyi sürdürmesini de en iyi şekilde bilirler.
6. Meraklıdırlar
Duygusal zekaya sahip insanlar yargıda bulunmaktan kaçınırlar ve ihtimalleri keşfederler. Sorular sorarlar ve yeni çözümlere karşı açık fikirli olurlar.
7. Pozitif bakmaktan yanadırlar
Duygusal zekaya sahip kişiler her gün memnuniyet duydukları bir şey bulurlar. Ve çoğunluğun aksine hiçbir zaman bardağın boş yarısını görmezler. Hayatları hakkında iyi hisseder, zararlı insanların eleştirilerinin bunu negatif etkilemesine izin vermezler.
Kaynak:1