Şiddet söz konusu olduğu zaman akla çoğunlukla fiziksel şiddet geliyor. Ancak psikolojik şiddet de en az fiziksel şiddet kadar tehlikeli bir durum. Ayrıca, şiddetin hiçbir biçimi kabul edilemez, hem de hiçbir ilişkide! Öte yandan psikolojik şiddetin de farklı biçimleri var. Duygusal taciz ise psikolojik şiddetin en belirgin örneklerinden. Üstelik duygusal taciz, tacize uğrayan kişinin yaşamını cehenneme çevirebilecek kadar korkunç ve tehlikeli bir şey. Bununla beraber son derece sinsi! Çünkü bir ilişki sırasında, her zaman duygusal tacizin işaretlerini fark etmek kolay olmuyor. Çeşitli sebepler, duygusal tacize uğrayan kişinin maruz kaldığı durumu “normal” olarak değerlendirmesine sebep olabiliyor. Ancak zamanla hem duygusal taciz, hem de duygusal tacizin sebep oluğu yıkımın boyutları daha şiddetli hale geliyor. Ta ki, duygusal tacizin boyutları inkâr edilmeyecek bir hal alıncaya kadar… Bu sebeple, duygusal tacizin erken aşamalarında farkına varmak oldukça önemli. İşte duygusal tacizin işareti olan 12 durum…
1. İzole edilmek
Parteriniz tarafında izole edilmeniz, duygusal tacizin en belirgin işareti olabilir! Eğer partneriniz hayatınızda kendisinden başka hiç kimseye tahammül edemiyorsa, ciddi bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Partneriniz ailenizi, arkadaşlarınızı, etrafınızdaki herkesi sizden uzaklaştırmak isteyebilir. Başka insanlarla vakit geçirmenizi büyük bir sorun haline getirebilir. Hatta sürekli, başka insanlarla neden görüşmemeniz gerektiğinize dair sebepler icat edebilir. İşte siz de ilişkinizde böyle durumlarla karşılaşıyorsanız, duygusal taciz altındasınız demektir…
2. İdealleştirme ve kötüleme
Bir duygusal tacizci, emellerine ulaşmak için pek çok farklı taktik uygulayabilir! İlişkinizin başında, sizi son derece ideal bir partner olduğunuza inandırır. Ancak bir süre sora sizi sürekli kötülemeye ve değersizleştirmeye başlar! Böylece sizin psikolojik bir yıkıma doğru sürüklenmenize neden olur. İşte bu sebeple, duygusal taciz ne kadar erken fark edilirse sizin için o kadar iyi olacaktır…
3. Desteklenmemek
Sağlıklı bir ilişkide taraflar birbirlerini desteklerler. Örneğin partnerinize mutlu bir haber verdiğiniz zaman sizinle beraber sevinmesi, heyecanlanması ve sizi desteklemesi gerekir. Ancak, yoğun olarak duygusal taciz içeren bir ilişkide, taciz eden taraf elbette böyle bir davranış sergilemeyecektir. Böylece kendinizi son derece kötü hissetmenize neden olacaktır. Bu ise açıkça bir duygusal istismardan başka bir şey değildir…
4. Her şeyin suçlusu ilan edilmek!
Bir istismarcı, hiçbir zaman suçlu değildir! Bütün yanlışların ve hataların kaynağı elbette, karşı taraftır! Değilse bile öyle olmak zorundadır, çünkü bir istismarcı her zaman suçu partnerine atmanın yolunu bulur! Bu sebeple bütün kabahatlerinin bir sebebi vardır…
5. Kıskançlık
Partnerini duygusal olarak taciz eden kişiler genellikle aşırı kıskanç ve takıntılı insanlardır. Çünkü duygusal taciz, takıntı ve kıskançlığın ayrılmaz bir parçasıdır! Duygusal tacize maruz kalıyorsanız telefonunuz kurcalanabilir. Veya takip edilebilirsiniz! Duygusal tacizin en net belirtilerinden olan bu gibi durumlarla karşılaşıyorsanız son derece dikkatli olmanızda fayda var…
6. Duygularınızın önemsenmemesi
Duygusal istismarcı için önemli tek şey, kendi istekleridir! Bu sebeple siz, en ufak bir hareketinize bile aşırı dikkat etmek zorunda kalırsınız. Çünkü her an karşı tarafın istek ve arzuların gerçekleştirmeniz gerekir… Partnerinin hiçbir isteğini dikkate almadığı gibi, sürekli kendi isteklerinin gerçekleştirilmesini isteyen bir istismarcı dünyanın en can sıkıcı problemine dönüşebilir.
7. Tek taraflı ilişki
Bir ilişkinin tek taraflı olması başlı başına sağlıksız bir ilişkini işaretidir. Ancak bu durumu değiştirmek için yoğun çaba harcamanıza rağmen, değişmeyen bir şeyler olabilir. İşte siz de böyle boşuna çaba içerisindeyseniz, duygusal tacize uğruyor olma ihtimaliniz son derece yüksek. Eğer, bütün çabalarınıza rağmen, bu sağlıksız ilişkiyi düzeltemiyorsanız daha fazla uğraşmanıza hiç gerek yok.
8. Manipüle edilmek
Duygusal taciz ustaları, aynı zamanda iyi birer manipülatördür. Örneğin, ilişkinizi sonlandırmak istediğinizde, sizi manipüle etmenin bir yolunu muhakkak bulurlar. Mutlaka değişeceklerinden, kendilerini öldürmeye varacak kadar pek çok yalanı rahatlıkla söyleyebilirler.
9. Yalan
Partnerini duygusal olarak taciz ederek psikolojisini bozan birinden yalan söylemesini beklemek, oldukça mantıklı bir harekettir! Duygusal istismarcılar, en çok da “değişecekleri” hakkında yalan söylerler. Ancak, tahmin edebilirsiniz ki çoğu zaman herhangi bir değişim gerçekleşmez.
10. Karalanmak
Partneriniz sizi istediği gibi yönlendiremiyorsa, sizi karalamaya başlayacaktır. Tabii, bir istismarcı ise! Örneğin, onun bencilce ve mantıksız isteklerine karşı geldiğinizde sizi yakınlarınıza şikayet edecektir. Daha da kötüsü sizi karalayacak ve hakkınızda yalan söyleyecektir. Böylece insanların gözünde olumsuz bir görüntü edinmenize neden olacaktır! Bu yüzden hem duygusal tacizi hem de istismarcıyı erkenden teşhis etmeniz, bütün ilişkileriniz için oldukça önemli.
11. Gaslighting
Gaslighting, duygusal tacizci partnerinizin, gerçeklik algınızı bozarak sizi manipüle etme çabası olarak tanımlanabilir. Buradaki amaç, psikolojinizin tamamen yerle bir edilmesidir. Böylece rahatlıkla yönlendirilebilirsiniz. Ve duygusal taciz, amacına ulaşmış olur! Eğer, ilişkinizde en ufak bir duygusal taciz şüpheniz varsa, gerçeği anlayan kadar işin peşini bırakmayın.
12. Yıkıma sürüklendiğini hissetmek
Duyusal olarak taciz edildiğiniz bir ilişki içerisindeyseniz yavaş yavaş yıkıma sürüklendiğinizi fark edebilirsiniz. Çünkü duygusal istismarcıların bir amacı da budur! Eğer gerekli adımları zamanında atmazsanız, yıkımın mutlak suretle gerçeğe dönüşeceğini unutmayın. Böyle bir durumu hissettiğiniz ilk anda, doğru ve gerekli adımları atmaktan hiçbir şekilde korkmayın.
Kaynak: 1