Yemek yedikten bir süre sonra, kandaki besinlerin azalması sonucu enerji düşmesi ve beslenme ihtiyacına bağlı acıkma, fizyolojik açlık olarak tanımlanıyor. Bir de duygusal açlık var. Dünya genelindeki çok sayıda insanın beslenme kaynaklı türlü sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına neden olan şeylerden bir de işte bu duygusal açlık olarak isimlendirilen şey. Peki, nedir bu duygusal açlık? Duygusal açlık kişinin bazı besinlere o an fizyolojik gereksinim duymamasına rağmen yemesine neden olan bir durumu ifade ediyor. Daha farklı ve basit bir şekilde söylemek gerekirse, duygusal açlığı duygusal ve psikolojik sebeplerle yemek yeme isteği şeklinde tanımlamak da mümkün. Peki, pek çok farklı sağlık sorununa neden olan duygusal açlıkla başa çıkma yolları neler? Uzmanlara göre bu doğrultuda yapabileceğiniz bazı şeyler var. İşte duygusal açlıkla mücadele edebilmek için yapmanız gereken 10 şey.
1. Duygusal dengenizi sağlayın
Acıkılmadığı ya da ihtiyaç olmadığı halde yemek yeme arzusu çoğu zaman duyguları bastırmak ve yatıştırmak için ortaya çıkar. Stres, üzüntü, yalnızlık, sıkıntı veya öfke ise duygusal açlığa neden olan başlıca şeylerdir. Bu nedenle duygusal dengeyi sağlamak, bu sağlıksız durumun ortaya çıkmasını engelleyebilir. Peki, duygusal dengenizi sağlamak için ne yapmalısınız? Beyinde dopamin sentezini artırabilecek besinleri tercih etmek bu hususta yardımcı olabilir. Ayrıca stresli anlarda sakinleşmenize yardımcı olacak kefir veya ayran gibi süt ürünleri de duygusal açlık ataklarını savuşturmanıza katkı sağlayabilir.
2. Sağlıklı yiyecekler tercih edin
Duygusal açlık ile karşı karşıya kalan insanların büyük bölümü sağlıksız yiyeceklere yöneliyor. Bu sebeple duygusal açlık pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Üstelik duygusal açlık çoğu zaman belirli bir yiyeceğe yönelik ani ve yoğun yeme isteğiyle kendisini gösteriyor. İşte bu durumda hem sağlıklı hem de tatmin edici yiyeceklere yönelmek duygusal açlığın tehlikelerinden korunmanıza yardımcı olabilir. Uzmanlara göre muz, nar, ceviz ve siyah çikolata gibi besinler tatmin edici ve sağlıklı alternatiflerdir.
3. Bitki çayı için
Yukarıda da değindiğimiz gibi duygusal açlık, duygusal ve psikolojik sebeplerle aniden ortaya çıkan kuvvetli bir yeme arzusu. Yani duygusal ve psikolojik durumunuz, duygusal açlığa neden olan şeylerin başında geliyor. Bu nedenle duygusal açlıkla mücadele edebilmek için her şeyden önce “sakin” kalmanız gerekiyor. İşte bu noktada özellikle de sinirli veya gergin olduğunuz zamanlarda ada çayı, melisa çayı veya ıhlamur gibi bitki çayları en büyük yardımcınız haline gelebilir.
4. Stresle baş etme yöntemlerini öğrenin
Stresi azaltmak doğal olarak duygusal açlığı azaltmak anlamına geliyor. Bu nedenle yaşamınızdan stresi hiç değilse olabildiğince uzak tutmaya çalışmak ve stresle mücadele yöntemlerini öğrenmek, duygusal açlıkla başa çıkma yolları arasında yer alıyor. Söz gelimi düzenli olarak yürüyüş yapmak veya hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatacak aktivitelere yönelmek, bu konuda faydalı olabilir.
5. Uyku düzeninize dikkat edin
Sağlıklı uyku, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz. Çünkü uyku bozuklukları hem psikolojik hem de fizyolojik sağlık sorunlarına ve strese neden olabiliyor. Bu sebeple uzmanlar duygusal açlıkla başa çıkmak isteyenlerin uyku düzenine dikkat etmesi gerektiğini ifade ediyor.
6. Düzenli beslenme alışkanlığı edinin
Uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarınız duygusal açlıkla mücadele ederken büyük bir öneme sahip. Özellikle de düzenli beslenme alışkanlığı olmayan kişilerin duygusal açlık karşısında daha savunmasız olduğu ifade ediliyor. Kısacası eğer sahip değilseniz düzenli beslenme alışkanlığı edinmeniz gerekiyor.
7. Duygusal tetikleyicileri tanıyın
Bazı insanlar hemen tüm stres anlarında fizyolojik olarak ihtiyaç duymadıkları halde yemek yemeye yöneliyor. Bazıları ise belirli duygularla karşı karşıya kaldıklarında mutfağın yolunu tutuyor. İşte bu sebeple kendiniz için hangi duyguların duygusal açlığa neden olduğunu tespit etmeye, tanımaya çalışın. Böylece daha bilinçli ve planlı bir mücadele yürütebilir ve duygusal açlığın neden olduğu tehditler karşısında önlem alabilirsiniz.
8. Yemek günlüğü tutun
Olumsuz duygular sizi aç olmadığınız halde yemek yemeye itiyorsa duygusal açlıkla başa çıkma yolları nelerdir sorusunun yanıtını öğrenmeniz gerekiyor. İşte onlardan biri de “yemek günlüğü” tutmak. Yalnızca ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi ve ne zaman yediğinizi yazacağınız; yemek yerken nasıl hissettiğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu kaleme alacağınız bir günlük tutun. Böylece zamanla, ruh haliniz ve duygusal açlığınız arasında belirli örüntüler fark edebilir, hangi duyguların sizi yemek masasına sürüklediğini öğrenebilirsiniz.
9. Kendinizi kısıtlamayın
Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız kalori hesabı yapmak, yalnızca belirli yiyecekler tüketmek ve bazı yiyecekleri kısıtlamak, duygusal bir tepki olarak yeme isteğinizin artmasına sebep olabilir. Bu sebeple sofranızdaki yiyecekleri çeşitlendirmekten ve ara sıra “yasaklı atıştırmalıkların” tadına bakmaktan çekinmeyin.
10. Can sıkıntısıyla mücadele edin
Can sıkıntısı sebebiyle kendisini bir anda sağlıksız yiyecekleri mideye indirirken bulan insanların sayısı oldukça fazla. Bu nedenle bazı durumlarda can sıkıntısıyla mücadele etmek aynı zamanda duygusal açlıkla mücadele etmek anlamına gelebilir. Yani oyalanacak bir şeyler bulmak büyük önem taşıyor. Yürüyüşe çıkmak, film izlemek, müzik dinlemek veya kitap okumak can sıkıntısının neden olduğu duygusal açlıkla başa çıkmak için yapabileceğiniz şeylerden sadece birkaçı.
Kaynak: 1