Sağlıklı ve dik bir duruş her zaman özgüven işaretidir. Ancak duruşunuz yalnızca dış görüntünüze değil, fiziksel ve mental sağlığınıza da etki ediyor. Gün içinde kötü bir postürle dolaşmayı alışkanlık haline getirdiğimizde vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmadığını belirten uzmanlar kötü duruşun hiç fark etmediğimiz yan etkileri olduğunu söylüyor. Bu yan etkilere göz atmadan önce, yazının sonunda kötü hissetmemek için dik bir duruşa geçebilirsiniz.
1. Baş ağrıları
Uzmanlar kötü duruşun ilk olarak boyun bölgesini etkileyerek baş ağrılarına sebep olduğunu belirtiyorlar. Kötü duruş kasları gerginleştiriyor ve baş ağrısını ortaya çıkarıyor.
2. Uyku problemleri
Kötü duruşun negatif etkilediği bir şey de uyku düzenimiz. Omurgamız uzun ve doğru değilse tam anlamıyla rahatlama sağlayamıyor ve uykuya dalamıyoruz.
3. Kötü ruh hali
Kötü bir oturuş ya da duruşun ruh halimizle bir ilgisi yokmuş gibi görünse de aslında postürümüz zihinsel sağlığımız üzerinde de rol oynuyor. Araştırmalara göre omuzları çökük ve kambur şekilde oturan insanlar dik duranlara göre çok daha kötü ruh haline, korkuya ve özsaygıya sahip oluyorlar.
4. Motivasyon azlığı
Eğer çalışırken çaresiz bir halde gibi kambur bir şekilde çalışıyorsanız çalışma motivasyonunuz da bu durumdan etkilenebilir. Araştırmacılar, kötü duruşa sahip çalışanların daha zor odaklandığını ve kendilerine daha az güvendiğini ortaya koydu.
5. Ayak ağrısı
Sağlıksız postür ayaklarımızda ağrı yaparak en sevdiğimiz ayakkabıları giyemememize sebep oluyor. Bunu yaşamamak için baştan aşağıya duruşumuza dikkat etmemiz gerekiyor.
6. Egzersiz sonrası geç iyileşme
Kötü bir şekilde duruyorsanız bu sizin egzersiz ve egzersiz sonrası yenilenme sürelerinizi de etkiliyor. Kötü bir duruş nedeniyle kaslar normalden daha fazla çalışıyor böyle olunca da egzersiz sırasında ve sonrasında çok daha ağrı hissetmemizi tetikliyor.
7. Bel ağrısı
Omuz ve sırt ağrılarının kötü duruştan kaynaklandığı biliniyor. Ancak bunlara ek olarak kötü duruş bel ağrısının yaşanmasına da etki ediyor.
8. Karpal tünel sendromu
Sırt ve boyun bölgemizde yer alan sinirler kol, bilek ve ellerdeki kas fonksiyonlarını ve hisleri kontrol ediyor. Bu sinirler sıkıştığında karpal tünel sendromu olarak bildiğimiz ağrıya sebep oluyor.
9. Tükenmişlik hissi
Kambur durduğunuzda vücudunuz sizi ayakta tutabilmek için çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu da gün sonunda kendimizi aşırı yorgun hissetmemize neden oluyor.
10. Kabızlık
Tuvalette sorunlar mı yaşıyorsunuz? Bunun sebebi yalnızca bağırsak floranızın bozulması değil duruşunuz da olabilir. Çünkü kötü duruş bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor.
11. Yüksek tansiyon
Leeds Üniversitesi’nin araştırmasına göre, omurganın eğri duruşu nefes almayı etkiliyor ayrıca yüksek tansiyonu da tetikliyor.
Kaynak: 1