Dünyanın en mutlu ülkelerindeki insanların yaşam tarzını hiç merak ettiniz mi? Refah seviyesi yüksek olan bu ülkelerde insanlar özellikle geçim sıkıntısı gibi problemler yaşamadıkları için hayatlarını güzelleştirmek adına pek çok şey yapıyor. Öte yandan stres ve kaygı gibi hislerle boğuşmadıkları için de birbirlerine karşı anlayışlılar. Peki bu ülkelerin refah düzeyi aslında bu insanların davranışı ile ilgiliyse? Yani insanlar birbirlerine karşı saygılı davrandıkları ve hayatlarını düzenli sürdürdükleri için o ülkeler gelişiyorsa? Özellikle İskandinav ülkelerindeki insanlar kesinlikle memnuniyet ve refah hakkında bir şeyler biliyorlar. Vikinglerin torunlarını neyin bu kadar özel kıldığını bulmaya karar verdik. İşte dünyanın en mutlu ülkelerindeki insanların yaşamlarına ve davranışlarına dair 11 detay.
1. Hayatı önceden planlanlar
Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayan insanların çoğu oldukça planlı hareket ediyor. Hatta planlarını bir yıl önceden bile yapmaları muhtemel. Bu konuda yapılan çalışmalar ise, zamanınızı planlamanın yaşam kalitenizi iyileştirebileceğini ve stresi azaltabileceğini doğruluyor.
– Tüm ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde zamanınızı yönetmek için programınızı en baştan yapın.
– Büyük görevleri küçük işlere ayırın. Bu şekilde bunları çözmek daha kolay olacaktır.
2. Aktif bir yaşam tarzları vardır
Kuzey Avrupa ülkelerinin mükemmel altyapısı, herkesi aktif bir yaşam tarzına teşvik eder. Pek çok filmde ya da fotoğrafta Kuzey Avrupa ülkelerinde insanların sık sık bisikletle yolculuk ettiğini ya da yürüyüş yaptıklarını görmüşsünüzdür. Yürüyüş ve koşu, çocuklardan yaşlı insanlara kadar herkesin hayatının ayrılmaz birer parçası. Belki de İskandinavların bu kadar sağlıklı olmasının nedeni budur. Örneğin Norveç’te nüfusun yüzde 77’si sağlıklarının çok iyi olduğunu dile getiriyor.
– Daha aktif olmak o kadar da zor değil. Bir aramayı cevaplarken ayağa kalkın ve konuşurken yürümeye başlayın.
– Toplu taşıma araçlarında ise oturma yerine, ayakta durmayı tercih edin.
3. Yerli ürünleri satın alırlar
Kuzey Avrupa’da insanlar genellikle yerli ürünleri tercih ederler. Örneğin Finlandiya’da yerli ürünlerin üzerinde
bir amblem bulunur. Bu ürünün yerli olarak üretildiği ve gerekli tüm standartları karşıladığı anlamına gelir. Yalnızca kıyafet değil, gıda ürünlerinde de organik olanları tercih ederler. Öte yandan mobilyalar için de aynı şey geçerli.
4. İş gününün sonunda çalışma modundan tamamen sıyrılırlar
Tabii ki hepimiz yorucu bir iş gününün ardından mesainin bir an önce bitmesini ve evlerimize dönmeyi arzuluyoruz. Ancak bazen fazla mesai yapmak zorunda kalıyoruz, bazen de çalışmaya evde devam ediyoruz. Bir şirket sabah 8’den akşam 16:45’e kadar çalışıyor ve öğle yemeği 45 dakika sürüyorsa, Kuzey Avrupalılar tam da bu kadar zaman harcıyor. Norveçlilerin sadece yüzde 2.9’u fazla mesai yapıyor, kalan süreyi ise (yaklaşık 16 saat) aileleri ile zaman geçirmek, hobilerine vakit ayırmak için harcıyorlar.
– Gün boyunca iş yükünüzü yavaş yavaş hafifletmek için sabah karmaşık ve önemli görevleri gerçekleştirin.
– Öğle yemeğini müzik dinlemek veya eskiz gibi hoş şeylerle geçirmeyi deneyin. Bu zihninizin rahatlamasını sağlayacaktır.
5. Kazaları azaltmak için farklı yöntemleri vardır
Finlandiya’da her çocuğun dış giyiminde en az 3 ışık reflektörü olması gerektiğini söyleyen bir yasa var. Bu kural sayesinde kazalar yüzde 76 azaltıldı.
6. Aceleleri yoktur
Kuzey Avrupa ülkelerinde insanlar sakin ve yavaş hareket eder. Çünkü trafik sıkışıklığı gibi durumlar yaşamaları son derece nadirdir. Bu nedenle de acele etmeye gerek duymaz ve strese girmezler. Hayatının her alanında hatta yemek yerken de aynı şekilde yavaş ve sakince hareket ederler. Siz de yavaş yemeyi deneyebilirsiniz. Yemeğinizin tadına, kokusuna ve duygularınıza odaklanın.
7. İyi ve sağlıklı beslenirler
Kuzey Avrupa insanlarının beslenme düzeninize baktığınızda son derece sağlıklı beslendiklerini görürsünüz. Omega-3, yabani çilek, mantar, fındık ve tam tahıllı ekmek açısından zengin olan bu beslenme düzeni, onların neden bu kadar sağlıklı olduğu açıklıyor.
8. Soğuktan çekinmezler
Kuzey Avrupalılar soğuk havanın faydalarının farkındalar, bu yüzden bebek arabalarını alışverişe gittiklerinde soğuk havaya aldırmadan dışarıda bırakıyorlar. İskandinav halkı, soğuğun bebeği daha da güçlendireceğine ve sağlıklı olmasına fayda sağlayacağına inanıyor. Araştırmalar, soğuk havanın vücut için birçok faydası olabileceğini gösteriyor; uyku ve iştah kalitesini artırabilir, kilo vermenize ve iltihabı azaltmanıza yardımcı olabilir.
İyi haber şu ki bunun için buzlu suda yüzmek zorunda değilsiniz. Duş alma prosedürlerinizi soğuk suyla bitirin.
Dışarıda soğuk havada yürümek de faydalı.
9. Termal terapiye inanırlar
Donda yürüdükten sonra İskandinavlar hemen hemen her evin bir parçası olan saunaya giderler. 5 milyon 400 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Finlandiya’da 3.2 milyon sauna bulunuyor. Termal alan; stres ve kaygıyı hafifletmeye, kan basıncını düşürmeye, baş ağrılarından kurtulmaya ve zihinsel performansı artırmaya yardımcı olur. Tıpkı sıcak bir banyo yapmak gibi.
10. Çevreye önem verirler
İskandinavların doğaya olan sevgisi sınır tanımıyor. Her zaman çöp toplamak için plastik torbalar taşıyorlar. Bu modern hobiye, 2 İsveççe kelimeden türetilen Plogging deniyor. Çevreyi korumak için ellerinden geleni yapıyorlar. Doğaya yardım etmek göründüğünden çok daha kolay. Örneğin, dışarıdan yemek söylemek yerine evde daha sık yemek pişirebilirsiniz. Bu, gezegendeki plastik miktarını azaltmaya yardımcı olacaktır.
11. Kişisel alana saygı duyarlar
Yalnızlık, zihninizi yeniden başlatmak ve rahatlamanıza yardımcı olmak, konsantrasyonunuzu ve üretkenliğinizi artırmak, kendiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hatta çevrenizle olan ilişkilerinizi geliştirmek için oldukça faydalıdır. Kuzey Avrupalılar ise bunun bilincinde olduğu için yalnız kalmak isteyen insanların kişisel alanlarına saygı duyarlar. Bütün bunları yapmak için, ormanın derinliklerinde bir ev inşa etmenize gerek yok. Ailenizden yarım saat önce uyanmayı ve bu zamanı kendinize ayırmayı deneyebilirsiniz. Yalnız kalmanın bir başka yolu da telefonunuzu bir süre kapatmak ve sosyal medyaya erişiminizi devre dışı bırakmak.
Kaynak: 1