Nüfus yoğunluğu fazla olan ülkelerin başkentleri ve ekonomik açıdan gelişmiş olan şehirleri, büyük kalabalığa ev sahipliği yapıyor. Örneğin; Türkiye’deki İstanbul ve Ankara gibi. Bu şehirlerdeki nüfus yoğunluğu iş imkanları ve kaliteli yaşam gibi birçok nedenden kaynaklanıyor. Böylece bazı şehirler çok kalabalık oluyor. Ancak bir şehir var ki, İstanbul’un nüfusunun 2 katından daha fazla kalabalık. Muhtemelen en kalabalık şehrin, dünyanın en çok nüfusa sahip ülkesi Çin’de olduğunu düşündünüz. Aslında mantıklı bir düşünce ama maalesef yanıldınız. Bu şehir Japonya‘nın başkenti Tokyo. İşte dünyanın en kalabalık şehri Tokyo hakkında bilgiler.
Dünyanın en kalabalık şehri Tokyo’nun nüfusu ve ekonomisi
Japonya’nın başkenti olan Tokyo, 37 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehri olma özelliğini taşır. Tokyo Körfezi’nin başında yer alan bölge, Japonya’nın ana adası Honshu’nun orta Pasifik kıyısındaki Kanto bölgesinin bir kısmını oluşturur. Metropolun yüz ölçümü 600 km²’dir. Ayrıca son yapılan araştırmalar sonucunda yaşamın en pahalı olduğu şehirdir. Tokyo, ülkenin siyasi ve ekonomik merkezi olmasının yanı sıra Japonya İmparatoru ve ulusal hükumetin koltuğudur.
Tokyo, gayri safi yurtiçi hasılaya göre dünyanın en büyük kentsel ekonomisidir ve Küreselleşme ve Dünya Şehirleri Araştırma Ağı tarafından küresel şehir (Alfa+ şehir) olarak kategorize edilmiştir. Yokohama, Kawasaki ve Chiba şehirlerini içeren bir sanayi bölgesinin parçası olan Tokyo, Japonya’nın en önde gelen iş ve finans merkezidir. Ayrıca Tokyo, dünyanın en büyük yatırım bankalarının ve sigorta şirketlerinin merkezlerini barındırmaktadır. 2019 yılında Fortune Global 500 şirketlerinden 36’sına ev sahipliği yapmıştır. 2020’de Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nde New York ve Londra’nın ardından üçüncü sırada yer almıştır.
Şehir, 1964 Yaz Olimpiyatları ve üç G7 Zirvesi (1979, 1986 ve 1993) dahil olmak üzere birçok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. COVID-19 salgını nedeniyle ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapacaktı. Tokyo, uluslararası bir araştırma ve geliştirme merkezidir ve çeşitli büyük üniversiteler özellikle de Tokyo Üniversitesi tarafından temsil edilmektedir. Tokyo’nun önemli semtleri arasında Chiyoda (İmparatorluk Sarayı’nın bulunduğu yer)), Shinjuku (şehrin idari merkezi) ve Shibuya (ticaret ve iş merkezi) yer almaktadır.
Tokyo’nun tarihi
Tokyo, dünyanın en kalabalık şehri olmadan önce Edo adında bir balıkçı köyüydü. Edo, 1603’te Tokugawa şogunluğunun merkezi haline geldiğinde önemli bir siyasi bölge oldu. 18. yüzyılın ortalarında Edo, bir milyonu aşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehirlerinden biriydi. Şogunluğun 1868’de sona ermesinin ardından Kyoto’daki imparatorluk başkenti, Tokyo (doğu başkenti anlamına geliyor) olarak değiştirilen şehre taşındı. Tokyo, 140.000 kişinin ölümüne neden 1923 Büyük Kanto depremi ve 2. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin bombalama saldırılarıyla harap oldu. 1950’lerde şehir hızlı bir yeniden yapılanma ve genişleme sürecinden geçti. Japon ekonomik mucizesi ile Japonya ekonomik olarak gelişti. Bu durum en çokta Tokyo şehrine yansıdı.
Günümüzde ise Tokyo, Japon yasalarına göre bir metropol statüsüne sahip bir prefektörlük olarak tanımlanmaktadır. Tokyo’nun adı 1943 yılına kadar “Tokyo Şehri” olarak geçiyordu. Eski Tokyo şehrinin bulunduğu bölge 23 adet özel semte ayrılmakta ve her bir semtin kendi belediye başkanı ve semti vardır. Ayrıca hepsi bağımsız bir şekilde yönetilmektedir.
Tokyo’nun iklimi
Tokyo’da çoğunluğunda subtropikal iklim kuşağı sınıfında yer alan ılıman dönencealtı iklimi yaşanmaktadır. Yazları sıcak, nemli ve ara sıra soğuk dönemler ile birlikte ılıman-soğuk kışlar yaşanır. Bölge, Japonya’nın çoğu gibi bir aylık bir mevsimsel gecikme yaşamaktadır. En sıcak ay ortalama 26,4 derece olan Ağustos ve en soğuk ay ise ortalama 5,2 derece olan Ocak ayıdır. 13 Ocak 1876’da kaydedilen en düşük sıcaklık -9,2 dereceyken, en yüksek sıcaklık ise 20 Temmuz 2004’te kaydedilen 39,5 derecedir. Yıllık yağış ortalaması yaklaşık 1.530 milimetredir. Yaz ayları nemli, kış ayları kurudur. Kar yağışı düzensiz olmasına rağmen neredeyse her yıl yağmaktadır. Ayrıca dünyanın en kalabalık şehri olan Tokyo her yıl sık sık tayfun görmektedir, ancak çok azı güçlüdür.
Tokyo’nun mimarisi ve çevresi
Tokyo’daki mimari, büyük ölçüde Tokyo’nun tarihine göre şekillendi. Dünyanın en kalabalık şehri, ilk olarak 1923 Büyük Kanto depremi ve daha sonra 2. Dünya Savaşı’nda atılan yangın bombaları yüzünden iki kez harap oldu. Bu nedenle Tokyo’nun kentsel peyzajı esas olarak modern ve çağdaş mimariden oluşmaktadır ve eski binalar azdır. Tokyo, Asahi Beer Hall, Tokyo Uluslararası Forumu, Mode Gakuen Cocoon Kulesi, NTT Docomo Yoyogi Binası ve Rainbow Köprüsü dahil olmak üzere birçok uluslararası ünlü modern mimariye sahiptir. Bunlarla birlikte Tokyo’da iki farklı kule olan Tokyo Kulesi ve Tokyo Skytree bulunmaktadır. Dünyanın en kalabalık şehri Tokyo ayrıca çok sayıda park ve bahçeye sahiptir.
Tokyo son yıllarda çevreyle ilgili çalışmalara ağırlık verdi ve sera gazlarını azaltmak için bir önlem aldı. Vali Shintaro Ishihara, sera gazı emisyonunu 2020 yılına kadar 2000 seviyesinden toplamda %25 azaltmayı hedefleyerek Japonya’nın ilk emisyon ticaret sistemini oluşturdu. 2006 yılında Tokyo, 2016 yılına kadar gerçekleştirilecek olan “10 Yıllık Yeşil Tokyo Projesi”ni yürürlüğe koydu. Böylece yol kenarındaki ağaçların 480.000’den 1 milyona arttırılması ve 1.000 hektarlık yeşil alan oluşturulması hedeflendi. 2007’den 2010’a kadar planlanan 1.000 hektarlık yeşil alanın 436 hektarı oluşturuldu ve 220.000 ağaç dikilerek toplam 700.000 ağaca ulaşıldı. 2014 yılında ise Tokyo’da yol kenarından bulunan ağaçların sayısı 950.000’e çıktı ve 300 hektarlık bir yeşil alan daha eklendi.
Tokyo’nun kültürü
Tokyo’da birçok müze bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni Ueno Parkı’nda yer alan Tokyo Ulusal Müzesi’dir. Tokyo Ulusal Müzesi’nde Japon resim, heykel ve kaligrafisiyle Doğu sanatına ve arkeolojisine ilişkin örnekler, metal eşya, kılıçlar, çanak çömlek, dokumalar, boya işleri, etnografik malzeme ve tarih öncesinden kalma nesneler sergilenmektedir. Dünyanın kalabalık şehri olan Tokyo’da tiyatronun önemli bir yeri vardır. Şehirdeki tiyatrolarda geleneksel Japon tiyatrosunun ulusal ve özel tiyatroları gösterilir.
Ayrıca Tokyo’nun her yerinde birçok farklı festival düzenlenmektedir. Başlıca etkinlikler arasında Hie Tapınağı’ndaki Sanno, Asakusa Mabedi’ndeki Sanja ve iki yılda bir yapılan Kanda festivalleri sayılabilir. Her yıl Temmuz ayının son Cumartesi günü, Sumida Nehri üzerinde devasa bir havai fişek gösterisi yapılmaktadır. İlkbaharda kiraz çiçekleri açtıktan sonra pek çok bölge sakini çiçeklerin altında piknik yapmak için Ueno Parkı, Inokashira Parkı ve Shinjuku Gyo-en’de toplanır.
Shibuya’da bir mahalle olan Harajuku canlı sokak sanatları, modası ve cosplay’iyle uluslararası alanda tanınmaktadır. Ayrıca Tokyo mutfağı dünyaca ünlüdür. Öyle ki, 2017’de Tokyo’daki 227 restoran ödüllendirilmiştir (Paris’te 92). 12 restoran üç yıldız (Paris’te 10), 54 restoran iki yıldız ve 161 restoran bir yıldız kazanmıştır.
Tokyo’nun popüler kültürdeki yeri
Japonya’nın ve dünyanın en kalabalık şehri olan Tokyo, sıklıkla birçok Japon filminin, televizyon programının, animelerin, web çizgi romanlarının, light novel’ların, video oyunlarının ve mangaların çıkış noktasıdır. Bazı Hollywood yönetmenleri Japonya’da geçen filmlerin Tokyo’da çekilmesi istemiştir. Bunun en büyük örnekleri ise Kill Bill, Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Drift, Bir Konuşabilse, Babil, Başlangıç ve Avengers: Endgame’dir.
Kaynak: 1