Bilim ve teknoloji alanlarındaki ilerlemeler zaman zaman gündelik yaşamı doğrudan ilgilendiren son derece ilginç gelişmelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bilim insanlarının hummalı çalışmalarıyla oldukça sıra dışı ürünler elde edilebiliyor. İşte kısa süre önce üretilen ve “plazmonik boya” olarak isimlendirilen ürün de onlardan biri. Plazmonik boya, dünyanın en hafif boyası olarak nitelendiriliyor. Boyanın yalnızca 1,4 kilogramı ile bir Boeing 747 uçağını boyamak mümkün. Üstelik plazmonik boyanın sahip olduğu şaşırtıcı özellikler bununla sınırlı değil. Detaylara birlikte bakalım.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Central Florida Üniversitesinden bilim insanları, dünyanın en hafif boyasını üretmeyi başardı
Plazmonik boya olarak isimlendirilen yeni boyanın yalnızca 1,4 kilogramı ile bir Boeing 747 uçağını tamamıyla boyamak mümkün. Aynı işlem için geleneksel ticari boyalardan ise 454 kilogram kullanmak gerekiyor! Öte yandan plazmonik boyanın taşıdığı başka ilginç özellikler de var.
Plazmonik boyanın, kapladığı yüzeyleri serin tutma özelliği var. Ayrıca bilim insanları, boyanın yüzlerce yıl bozulmadan kalabileceğini tahmin ediyor
Yani plazmonik boya hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de çok uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. Bilim insanları, yeni boyayla kaplanan yüzeylerin geleneksel boyalar ile boyanan yüzeylerden 13 ila 16 santigrat derece daha soğuk kaldığını ifade ediyor.
Yeni ürün, küresel ısınma ile mücadelede önemli ve etkili bir araç haline gelebilir
Plazmonik boya üretimini gerçekleştiren ekibin başındaki isim olan Debashis Chanda, “ABD’deki toplam elektriğin yüzde 10’undan fazlası klima kullanımına gidiyor, plazmonik boyanın vaat ettiği sıcaklık farkı önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayacaktır.” ifadelerini kullanıyor.
Bununla birlikte Chanda, plazmonik boya sayesinde soğutma için daha az elektrik harcanacağını, bu durumumun karbondioksit emisyonlarını azaltacağını ve küresel ısınmanın etkilerini hafifleteceğini ifade ediyor.
Tüm renklerde plazmonik boya üretmek mümkün
Laboratuvar ortamında geliştirilen ve eşsiz özelliklere sahip olan bu yeni ürün, geleneksel boyaların aksine renk pigmentlerinden oluşmuyor. Plazmonik boya, renksiz haldeki nanoparçacıkların düzenlenmesi ile oluşturuluyor. Yani var olan bütün renklerde plazmonik boya üretmek mümkün. Ancak bu mucize boyanın üretim aşamasında ortaya çıkan bazı zorluklar da yok değil.
Laboratuvar ortamında plazmonik boya üretmek oldukça pahalı
Plazmonik boyayı seri üretime geçirmek ve yaygın olarak kullanılmasını sağlamak bilim insanlarının hedefleri arasında. Ancak bu, kolaylıkla ulaşılabilecek bir hedef değil. Bilim insanları her şeyden önce üretim maliyetlerini düşürebilmek için yeni çalışmalar yapmaları gerektiğini ifade ediyor. Yani bu heyecan verici teknolojik ürünü kullanabilmek için bir süre daha beklememiz gerekiyor.
Kaynak: 1