WWF, iklim krizine dikkat çekmek için 2007’den beri her mart ayının son cumartesi akşamı ışıkların bir saat kapatılması çağrısı yaptığı Dünya Saati etkinliğini düzenliyor. Her yıl dünya genelinde yüz binlerce insanın katıldığı, yüzlerce anıt ve yapının ışıklarının söndürüldüğü Dünya Saati etkinliği, bu yıl 28 Mart Cumartesi akşamı, yani bu akşam 20.30-21.30 saatleri arasında dijital dünyada yapılacak.
Elbette bu yılki etkinliğin büyük bir farkı var. Koronavirüs salgını nedeniyle içinden geçmekte olduğumuz bu olağanüstü zor günlerde etkinlik bu kez “Dünya Dayanışma Saati” adıyla yalnızca evlerde yapılacak. Işıklar bir saatliğine tüm dünyada aynı anda, bu kez “doğa ve insan için dayanışma” mesajıyla söndürülecek. Tüm etkinlikler evlerde gerçekleştirilecek ve dijital mecralarda yayınlanacak. Dünyanın her yerinden insanlar birbiriyle ve doğa ile dayanışma mesajları paylaşacak.
Garanti BBVA ve Panasonic Life Solutions Türkiye’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Dünya Saati’ne katılmak için www.dunyasaati.org adresinden kayıt yaptırabilirsiniz. Bu akşam saat 20.30’da ışıklarınızı bir saatliğine söndürüp yapabileceğiniz harika etkinlikler var. Kendi etkinliğinizi yaratıp sosyal medyadan #DünyaSaati etiketiyle tüm dünya ile paylaşabileceğiniz gibi, bizim önerilerimize de kulak verebilirsiniz.
İşte karanlıkta tek başınıza veya yakınlarınızla yapabileceğiniz 10 harika etkinlik önerisi:
1. Güzel dileklerinizi #DünyaSaati etiketiyle dünyayla paylaşın
Dünyamız, doğa ve insan için güzel dileklerinizi sosyal medyada #DünyaSaati etiketiyle paylaşın. Mum ışığında selfie’nizi eklemeyi unutmayın.
2. Doğa ve insanlık için bir alışkanlığınızı değiştirin
Dünya Saati’nin resmi sitesine www.dunyasaati.org girerek, WWF’in küresel kampanyası “Harekete Geç”e imza vererek doğa ve insan için yeni bir başlangıç yapmak adına bir alışkanlığınızı değiştirme taahhüdü verin. Böylece dünya liderlerine iklim krizi ve doğa koruma gibi küresel sorunlar için vakit kaybetmeden harekete geçme çağrısı da yapabilirsiniz.
3. Sağlık çalışanlarına destek için düzenlenen alkış eylemine katılın
Saat 21.00’de sağlık çalışanlarına destek için düzenlenen alkış eylemine katılın. Karanlık evlerden yükselen alkışlarla ne kadar kalabalık olduğumuzu göreceksiniz.
4. Doğa sohbeti düzenleyin
Evde yakınlarınızla birlikte veya tek başınızaysanız sevdiklerinizle video görüşme yaparak, bir doğa sohbeti düzenleyin. Dünya Saati sırasında biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği üzerine konuşun, birey olarak yapabileceklerinizi tartışın. Bilgilerinizi sınamak için bir doğa anketi de düzenleyebilirsiniz!
5. Kutular veya yastıklardan, çocuklarınız için bir “ev” inşa edin!
Biliyoruz ki, #EvdeKal’dığımız bu süreçte bir de ‘uzaktan eğitim’ teknolojisiyle yeni tanışan pek çok ebeveyn çocukları evde tutmakta zorlanıyor. Dünya Saati’nde çocuklarınız için koltuk yastıklarıyla veya kutulardan birer “ev” inşa etmeye ne dersiniz? Hatta bir çocuğunuza, bir de kendinize! ☺
6. Gölge oyunları veya kuklalar kullanarak bir gösteri düzenleyin
Ellerinizi veya bedeninizi ters ışık mucizesine bırakın! Mum ışığında duvara düşüreceğiniz gölgelerle kendi gölge tiyatronuzu sergileyin.
7. Su ayak izinizi azaltmanın yaratıcı yöntemleri hakkında konuşun
Dünya Saati blogundan gıdaların su ayak izini keşfedin ve hijyen gerekliliklerini sağlarken israfı önleyecek fikirleri birbirinizle paylaşın.
8. Kavanozlardan mum ışığı fenerleri yapın
Evinizde kullanmadığınız eski kavanozları değerlendirmek için çok güzel bir fikir. Kavanozlardan birer mum ışığı feneri yapabilirsiniz. Bu fenerler hem eviniz için iyi ve romantik bir dekorasyon unsuru, hem de ekolojik ayak izinizi azaltmaya yardımcı ☺
9. Netflix’te ‘Gezegenimiz’ belgeselini izleyin
‘Gezegenimiz’ Netflix ve WWF’in ortak yapımı. Dünyamızın doğal güzelliğine şahit olurken, iklim değişikliğinin tüm canlıları nasıl etkilediğini çarpıcı bir şekilde gösterdiği için kesinlikle izlenmeli.
10. Fazla giysilerinizi bağışlayın
Giysi dolabınıza göz atın ve ihtiyacınız olmayan eşyalarınızı, fazla giysilerinizi bağışlayın. Elinizi attığınız bir kıyafeti en son ne zaman giydiğinizi düşünmeniz yeterli. Kim bilir ne çok kıyafet çıkacak ihtiyacı olan bir başkasıyla paylaşabileceğiniz.
Kaynak: 1