Milli Takımlar düzeyinde hangi branşta olursa olsun, herhangi bir başarısızlıkta hep aynı eleştiride bulunulur: ” 70 milyonluk ülkede 1 tane sporcu yetiştiremiyoruz!” A Milli Futbol Takımımız Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’na katılma hakkını yitirince medyada yine aynı söylemlerde bulunuldu. Bu ara moda ise İzlanda’nın nüfusu üzerinden telkinlerde bulunmak. Biz ise Dünya Kupası tarihi boyunca turnuvaya katılma başarısı göstermiş, nüfus popülasyonu düşük ülkeleri listeledik.
1. İzlanda 2018- Nüfus: 334 bin
Milli Takımımızın yer aldığı grupta 22 puan toplayarak doğrudan Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’na katılma hakkı elde eden İzlanda istikrarlı başarısıyla kendinden söz ettiriyor. 334 bin nüfusuyla, insan fazlalılığının yeşil sahalarda bir şey ifade etmediğini kanıtlayan takımın 25 kişilik oyuncu kadrosunda İzlanda Ligi’nde forma giyen herhangi bir futbolcusu bulunmuyor. Kadronun en değerli oyuncusu ise sezon başında 49 milyon Euro karşılığında İngiltere’nin Everton takımına transfer olan Gylfi Sigurdsson oldu. Ülkede yaşayan İzlanda halkının Milli takımlarına olan sevgisi ise her geçen gün büyüyor. İzlanda an itibariyle Avrupa genelinde en fazla sayıda Milli forma satan 10 ülke arasında bulunuyor.
2. Trinidad ve Tobago 2006- Nüfus: 1.3 milyon
Belki de ülke tarihlerinin en büyük başarısı Almanya’da düzenlenen 2006 Dünya Kupası’na katılmaları olmuştu. Kuzey Amerika’da yer alan 1.3 milyonluk bu küçük ülke o sene; İngiltere, İsveç ve Paraguay ile eşleşti. Grupta 1 puan alarak son sırada yer alan takım için turnuva kısa sürmüş olsa da efsanevi oyuncu Dwight Yorke’dan ötürü Trinidad ve Tobago futbolseverler tarafından hep sempati ile bahsedilen bir ülke oldu.
3. Slovenya 2002- Nüfus: 2 milyon
2002 yılında Japonya-Güney Kore ortaklığında düzenlenen kupaya katılmak için Romanya’yı Play-off’ta eleyen Slovenya takımı hayal ettiği başarıyı şampiyonada yakalayamadı. İspanya, Paraguay ve Güney Afrika ile aynı grupta yer alan takım turnuvaya 0 çekerek veda etmiş olsa da 2 milyonluk nüfusuyla listemizde yer almayı başardı.
4. Jamaika 1998- Nüfus: 2.6 milyon
Aslında Jamaika denil akıllara ilk Bob Marley ve Sean Paul gibi reggae sanatçıları gelir. İşi biraz daha sportif düşündüğümüz zaman ise Usain Bolt ismiyle atletizm ön plana çıkacaktır. Ancak bu 2.6 milyon nüfuslu küçük Güney Amerika ülkesi 1998 yılında, Fransa’da düzenlenen Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanmıştı. Arjantin, Hırvatistan ve Japonya ile aynı grupta yer alan takım sonuncu olarak turnuvaya veda etmişti. Jamaika takımı turnuva boyunca sahada oynadıkları futboldan ziyade ilginç tasarımlı eğlenceli formalarıyla ön plana çıkmıştı.
5. Kuveyt 1982- Nüfus: 1.5 milyon
1982 yılında İspanya’da düzenlenen turnuva futbolseverler tarafından en beğenilen şampiyonalardan biri olarak gösterilir. İlk defa 24 takımlı düzenlenen turnuvada Arabistan Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan Kuveyt, katılma hakkı elde ederek o dönem futbol otoritelerini şaşırtmıştı. İngiltere, Fransa ve Çekoslovakya takımlarıyla eşleşen Kuveyt, şanssız kuranın sonucu olarak grupta 1 puan alarak son sırada yer almıştı. Turnuvaya damga vuran olay ise Fransa ile oynanan maçta Kuveyt Federasyon Başkanı’nın sahaya girerek hakeme itiraz etmesi olmuştu. Olayın devamında Sovyet hakem görevden alınarak turnuvaya erken veda etmişti.
6. Kuzey İrlanda 1958- Nüfus: 1.4 milyon
İsveç’de düzenlenen 1958 Dünya Kupası aslında Brezilya’nın efsane futbolcusu Pele’nin kendini dünyaya tanıttığı ilk arenadır. Brezilya Milli Takımı’nın baştan sona sürklase ettiği turnuvada, 1.4 milyon nüfusuyla küçük bir Avrupa ülkesi de mücadele etti. Batı Almanya, Çekoslovakya ve Arjantin ile aynı grupta yer alan Kuzey İrlanda grubu ikinci sırada bitirerek otoriteleri şaşırttı ve bir üst tura yükselmeye hak kazandı. Devamında Fransa gibi güçlü bir futbol ekolüyle eşleşen Britanya takımı sahadan 4-0’lık mağlubiyetle ayrılarak turnuvaya veda etti.