Dota 2 hakkında çok şey duydunuz ancak oyunu bilmediğiniz için oynamaya çekiniyor musunuz? Valve’nin Dota 2’si, MOBA (Çok Oyunculu Çevrimiçi Savaş Arenası) türünün bilinen en karmaşık oyunlarından bir tanesidir ve oyun hakkında bir yayın veya bir video izlediğiniz de oynayan oyuncunun yaptığı aksiyonları anlamak ilk başlayanlar için zor olabilir. Ancak bunun sizi yıldırmasına izin vermeyin!
Dota 2, Valve tarafından geliştirilen ve Steam’de en çok oynanan oyundur. Oyunda aslında çok basit bir amaç var: Düşmanın merkez üssünü onlar sizinkini yok etmeden önce yok etmek. Amaç oldukça basit olsa da, başarılı olmak için oyuncuların rakip üssü yok etmeden önce kişisel becerisini ve takım çalışmasını bir araya getirmesi gerekiyor.
Sizlere hazırladığımız bu rehberde Dota 2’nin basit mekanikleri ve oyuna yeni başladığınızda sizi biraz daha rahat ettirecek bilgilere yer vereceğiz. League of Legends gibi daha basit bir MOBA oyununu daha önce deneyimlediyseniz oyuna bir kaç adım önde başlayacağınızdan emin olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Steam Nedir? Popüler Oyun Platformu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dota 2 Nedir?
Dota 2, Valve tarafından geliştirilen ve 2013 yılında yayınlanan takım stratejisine dayalı bir MOBA oyunudur. Oyunun amacı, sizin ve dört takım arkadaşınızın farklı kahramanlardan oluşan yaklaşık 123 oynanabilen kahraman arasından yaptığınız seçimlerle, maç boyunca düşman takımın üssünü (kadimini) yok etmek için eşyalarla ve seviye atlayarak güçlenmek.
Tabii ki karşı takımın oyuncuları da sizinle aynı amacı taşıyor. Bu nedenle, maç boyu yaptığınız her hamle stratejik bir önem taşır. Takımınız için avantaj elde etmek için ne yapmanız gerektiğine karar verirken, aynı zamanda düşmanın hamlelerini yorumlayarak, düşmanın avantajı üstüne almasını engellemelisiniz. Bu durum size çok fazla beyin gücüne mal olacağını düşündürse de merak etmeyin. Bu oyunda kimse üst düzey bir taktisyen değil yani tek yapmanız gereken rakibiniz bir hata yaptığında onu cezalandırmak.
Bir Dota 2 karşılaşması oyunun gidişatına göre ortalama 20 dakika ve 1 saat arasında sürüyor. Bir oyuna girerken bu süreyi karşılayabileceğinizden emin olun.
Dota 2 Haritası ve Koridorlar
Dota 2 haritası, Radiant ve Dire olmak üzere iki tarafa ayrılmıştır. Radiant solda yer alır ve yeşil canlı bir teması vardır. Sol üstten sağ alta çapraz olarak akan nehrin sağ tarafında ise Dire tarafı bulunmaktadır. Orası Radiant’ın aksine oldukça cansızdır.
Harita ayrıca üst, orta ve alt olmak üzere üç koridora bölünmüştür. Koridorların arasında kalan alanda ise tarafsız orman yaratıklarının kampları bulunmaktadır. Her koridorda ise takımların 3’er kulesi bulunmaktadır. Bu kuleler düşman minyonları veya kahramanları menzile girdiğinde otomatik olarak saldırma özelliğine sahiptir. Safelane adı verilen güvenli koridor, Radiant için alt ve Dire bölgesi için üst tarafta bulunur. Bunun nedeni haritanın simetrik olmamasıdır.
Nehre en yakın kulelere birinci kuleler denir; ikinci kademe kuleler daha geride bulunur, üçüncü kademe kuleler ise üssünüze çok yakın bir konumda koridorların başlangıcında bulunur. Oyuncular bu kulelere veya ormanlarında bulunan heykel tarzı yapılara teleport kağıdı sayesinde ışınlanabilirler. Ayrıca her bölgenin kendi ormanında özel eşyalar alabileceğiniz gizli dükkanlar bulunur.
Dota 2: Kahramanlar
Dota 2’de oynanabilir 123 tane kahraman bulunmaktadır. Kahramanlardan her biri kendi özel yetenek setine sahiptir. Bu da oyundaki her maçın kendisine özel olmasını sağlıyor çünkü bazı kahramanlar bazı kahramanların doğal antisidir. Ayrıca kahramanlar, oluşturduğunuz takım kompozisyonundaki sinerji doğrultusunda oyuna daha çok katkı sağlayabilir.
Eğer oyuna yeni başlayacaksanız, zorluk seviyesi düşük olan kahramanları seçmenizi öneririz ve bu kahramanları normal oyunda oynamadan önce antrenman modunda deneyebilirsiniz.
Dota 2: Rünler, Görüş, İtemler ve Yaratıklar
Rünler haritada periyodik olarak ortaya çıkar ve onları alan oyuncuya veya takıma bonuslar sağlar. Nehirde iki tane ve her takımın ormanında birer tane olmak üzere haritada dört rün noktası vardır.
Oyunun başında, tüm takım arkadaşlarına fazladan altın veren Bounty Runesler belirli rün noktalarında ortaya çıkar. İlk ründen sonra her üç dakikada bir orman rün noktalarında ortaya çıkarlar.
Güçlendirme rünleri nehirdeki iki koğuş noktasından birinde rastgele olacak şekilde 6:00’da çıkar. Daha sonra belirli aralıklarla çıkmaya devam eder
Dota 2’de bir gece/gündüz döngüsü bulunur. Hazırlık aşamasında iken harita gece olur. Maç başladıktan sonra 5:00’a kadar harita gündüz olur ve her 5 dakikada bir bu döngü devam eder. Harita gece olduğunda kahramanların görüş açısı azalır, bu nedenle tehlikeye daha açık olurlar (Geceyi avantaja çeviren bazı istisna kahramanlar bulunmaktadır).
Totemler ve Görüş
Dota 2 özelinde iki farklı totem çeşidi bulunur. İlki koyduğunuz konumda size ekstra görüş sağlayan sarı totemlerdir. İkincisi ise gizlenen düşmanları ve düşman totemlerini gösteren mavi totemlerdir (nöbetçi göz)
Görünmezlik:
Dota 2’de bazı kahramanlar yetenekler veya bazı öğeler sayesinde (eşyalar, güç rünleri vb) görünmez olabilmektedir. Bunlar kuleler ve sentry wards denilen nöbetçi totemler sayesinde görülebilir. Ayrıca bazı kahraman yetenekleri tarafından sağlanan Gerçek Görüş ile de görünmez konumdaki kahramanlar açığa çıkarılabilir.
Yaratıklar:
Creep’ler diğer adıyla minyonlar (Yaratıklar), oyundaki altın ve deneyimin ana kaynağıdır. Creeplerden altın kasabilmek için son vuruşu yapmanız gerekmektedir. Ayrıca kendi minyonlarınıza son vuruşu yaparak rakibinizin altın kazanmasını önleyebilirsiniz. Sağlık çubuğuna dikkat etmeli ve vuruşlarınızın çubuktan ne kadar götürdüğüne dikkat etmelisiniz. Bunu yaparsanız son vuruşu yapmanız oldukça kolaylaşacaktır.
Tarafsız Yaratıklar:
Tarafsız yaratıklar (creepler) ormanda ve nehirde bulunur, bunlar her iki tarafa da düşmandır. Her iki tarafın ormanında kadim yaratıklar da bulunur. Kadimler normal tarafsız yaratıklara göre daha güçlüdür ve daha fazla altın, deneyim barındırır.
Roshan:
Roshan, nehrin ortasında kendi özel çukurunda takılan büyük bir canavardır. Tarafsız bir yaratıktır, ancak onu öldürmek inanılmaz derecede zordur. Öldürüldüğünde Aegis of Immortal adlı bir eşya düşürür. Bu eşyayı alan kahramanlar ölürlerse, kısa bir gecikmeden sonra yeniden dirilirler. Aegis beş dakika sonra sona erer. Roshan ayrıca, o oyunda kaç kez öldürüldüğüne bağlı olarak ek eşyalar da düşürür.
İtemler:
Dota 2’de her kahramanın oynayış tarzınıza göre şekillenen farklı eşya setleri bulunur. Eşya setleri kafanızı karıştırıyorsa, oyun içinden kahramanınıza uygun eşya setlerini seçebilirsiniz.
Dota 2: Roller
Artık harita, kahramanlar ve diğer detaylar hakkında bilgilere sahip olduğumuza göre oyunun roller kısmına göz atabiliriz.
Her takımda beş kahraman vardır ve her takımın kahramanları beş farklı role uygun olmalıdır: iki destek (pos 4 ve 5 olarak da adlandırılabilir), offlaner (pos 3), midlaner (pos 2) ve taşıyıcı (carry, pos 1).
Pos 5 destek oyuncusu, oyunun pos 1 taşıyıcı oyuncusuyla birlikte güvenli koridorda (Radiant için alt, Dire için üst) oynar. Güvenli koridorun bir diğer bilinen adı ”safelane” dir. Pos 4 destek oyuncusu ve offlaner, offlane’de birlikte takılır (Dire için alt, Radiant için üst). Orta koridor oyuncusu olan pos 2 kahramanı da orta koridora gider.
- Taşıyıcı kahraman, zamanını güçlü eşyalar almak için haritada tarafsız yaratık ve minyon keserek altın kazanacak olan kahramandır. Taşıyıcılar eşya dizilimini bitirmeye yaklaştıkça takımınızın gücü artar. Çünkü takımın ana hasar kaynağından biri taşıyıcı rolündeki şampiyonlardır. Taşıyıcınız güçlendiğinde, savaşmanız için doğru zamanın geldiğini anlarsınız.
- Midlaner kahraman, koridorda tek başına oynayacağı için erken oyunda en fazla deneyime ulaşabilecek kahramandır. Genelde midlanerlar, taşıyıcılardan sonra takımın en etkili hasar kaynağından biridir. Erken oyundaki konumları sebebiyle haritada düşman takıma baskı oluşturma da ve diğer koridorlara yardıma gitmekte oldukça etkilidir.
- Offlaner genellikle savaş başlatarak ve süreklilik sağlayarak takıma fayda sağlayan yeteneklere ve eşyalara sahip bir tank kahramanıdır. Koridorda, düşman taşıyıcının karşısında onu rahatsız ederek, düşman taşıyıcının eşya dizilimini tamamlamasını olabildiğince engellemeye çalışır.
- Pos 4 destek rolü çok uyarlanabilir bir roldür; Düşmanın taşıyıcısını rahatsız etmek için offlaner ile birlikte harita üzerinde dolaşarak rünleri güvence altına almaya çalışırlar. Ayrıca bu roldeki oyuncular yaratık kamplarını istiflerler (biriktirirler) ve yeteneklerini takım arkadaşlarına yardım etmek veya kavga başlatmak için kullanırlar.
- Pos 5 destek rolü ise, safelane koridorunda taşıyıcıyı korumak ve ekibin harita boyunca iyi bir görüşe sahip olmasını sağlamakla görevlidir.
Dota 2 nasıl oynanır?
Tüm detaylara yer verdiğimize göre artık oynanış kısmına geçebiliriz. Dota 2 için bir maçı kazanmanın yolu kahraman seçim/yasaklama ekranından geçer. Bu ekranda takım arkadaşlarınızla oynayacağınız ve yasaklayacağınız kahramanlara karar vermek oldukça önemlidir. Oynamak istediğiniz kahramanın doğal antisini yasaklamak size oyun boyunca kolaylık sağlayabilir.
Maç başladığında ilk altın rünlerini almak için doğru pozisyon aldığınızda emin olun. Altın kazanmak eşyaları bitirmenizi kolaylaştıracağı için oyunun kilit amaçlarından biridir.
Haritadaki totemler genellik destek rolündeki pos 4 ve pos 5 oyuncular tarafından gerçekleştirilir. Ancak tüm bu yükü destek oyuncularına yüklememek gerekir. Bazen orta koridorda bir görüşe sahip olmak harita kontrolünüzü artırabilir, bu nedenle pos 2 gibi diğer rollerde totem yerleştirebilir.
Pos 4 ve Pos 5 oyuncularının görevi offlaner’ın ve taşıyıcının yaratıkları kolay kesmesi için onları korumak ve haritada görüş almaktır. Önemsiz gibi gözükse de bu destek rolleri savaş başlatma ve taşıyıcıyı koruma açısından oyunda hayati öneme sahiptir. Taşıyıcı (pos 1) ve midlaner (pos 2) eşyalarını tamamladıkça kademeli olarak kuleleri yıkmaya ve rakibin ana üssüne yaklaşmaya odaklanmalısınız. Geri kaldığınız oyunlarda, doğru stratejiyle rakibin hatasını değerlendirip avantaja geçmek sizin elinizde olacak.
Dota’da bir maçı kazanmak için kişisel becerinizi, takım çalışmasıyla birleştirmeniz gerekir. Bu yüzden her ne yapıyorsanız yapın takımla iletişim halinde olun!