Bu liste elinde belgeyle konuşan oluşum Doğruluk Payı tarafından hazırlandı, haberiniz olsun.
Türkiye’de siyasetin daha sorumlu ve hesap verebilir olması için çalışan Doğruluk Payı‘nın Nisan 2015 raporu yayımlandı. Haziran 2014’ten beri 160’tan fazla siyasi aktörün, 420 demecini analiz edip, beş seviyeli Doğruluk Payı kadranına göre derecelendirilen çalışmanın Nisan raporu da oldukça ilgi çekici.
7 Haziran seçimleri öncesi önem arz eden rapora göre, Türkiye siyasetinin doğruluk payı ‘kısmen’. Bir başka deyişle, Türkiye’de seçmenler Nisan ayında çoğunlukla kısmen doğruluk payı olan demeçlerle karşılaştılar. Nisan ayının doğruluk payı en yüksek partileri ise HDP ve MHP oldu.
Türk siyasetinin Nisan ayı “Doğruluk Payı” ortalaması
Nisan 2015 döneminde analiz edilen 35 demecin %40’ı Ak Parti, %43 ise muhalefet partilerine ait. Yeşil kırmızı skalasına denk gelen renk Sarı; yani demeçlerde “kısmen” doğruluk payı var. Nisan 2015 döneminde siyasetçilerin analiz edilen demeçleri ağırlıklı olarak ekonomi, iç politika ve sosyal politikalar alanlarında oldu. Buna göre HDP Doğruluk Payı En Yüksek Parti çıktı.
Siyasi partilere göre “Doğruluk Payı” ortalamaları
Nisan 2015 döneminde; 19 farklı siyasi aktörün, 35 demeci analiz edildi ve kamuoyuyla paylaşıldı. Doğruluk Payı Raporuna göre Nisan ayında yapılan analizlerin sonucuna göre, AK Partili siyasilerin incelenen demeçlerinin ortalaması ‘kısmen doğru’ olarak değerlendirildi. Nisan ayında CHP’li ve MHP’li siyasiler de kamuoyuna ‘kısmen doğru’ demeçler verirken, HDP’li siyasilerin demeçleri ise ‘doğruluğa yakın” olarak belirtildi.
Genel konu kategorilerine göre “Doğruluk Payı” analiz dağılımı
Nisan ayında dile getirilen 35 iddianın yaklaşık %50’si ekonomi ve iç politikayı konu alıyor. Bu ay analiz edilen bazı demeçlere göre:
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Cumhuriyet tarihinde ilk kez işsiz sayısı çalışan işçi sayısını geçti.” TÜİK verilerine göre Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu demecinde doğruluk payı yok.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: “2002’de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının geliri, satın alma gücü, AB vatandaşlarının ortalamasının yüzde 35’iydi. 2014’te yüzde 60’a çıktı.” EUROSTAT verilerine göre Bakan Zeybekçi’nin bu demecinde kısmen doğruluk payı vardır.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: “HDP barajı aşsa bile şu anki parlamento tablosu değişecek durumda değil.” Araştırma şirketleri ve seçim simülasyonu çalışmalarına göre, Mustafa Şentop’un demecinde büyük oranda doğruluk payı yok.
Genel konu kategorilerinin siyasi gruplara göre dağılımı
1. Ekonomi
2. Sosyal Politikalar
3. İç Politika
4. Enerji
5. Tarım, orman ve köyişleri
6. Sanayi, ticaret ve finans
7. Sağlık
8. Adalet
9. Genel politika
Meclis sandalye sayısına göre siyasi partilerin “Doğruluk Payı” analizlerinin dağılımı
Doğruluk Payı, analizleriyle siyasilerin demeçlerini izlemeye devam edecek.