Sinema dünyasında akıllara kazınmış en kaliteli filmlerin çoğu çıktığı yıl boyunca büyük yankı uyandırmıştır. Peki hangi popüler film hangi yılda çıktı ve doğduğunuz yıla denk gelen en yüksek hasılat yapmış film hangisi?
1950: Cindrella (Külkedisi)
Külkedisi masalından Disney Studios tarafından uyarlanan film, Walt Disney klasiklerinin 12.filmi olmaktadır.
1951: Quo Vadis (Nereye Gidiyorsun?)
MGM tarafından yapımcılığı üstlenilen ve Henryk Sienkiewicz tarafından aynı isimle 1895 yılında yazdığı romanından uyarlanan film.
1952: The Greatest Show on Earth (Harikalar Sirki)
Film, bir palyaço, fil terbiyecisi ve trapezcinin sirkteki yaşamı üzerine şekilleniyor. Dönemin popüler yönetmeni Cecil B. DeMille, filmi tanımlarken 6 yaşından 60 yaşına kadar herkes için heyecanlı bir sirk filmi olduğunu söylemiştir.
1953: Peter Pan (Peter Pan)
Meşhur hikâyesiyle dillere destan olmuş Peter Pan 1953 yılının en popüler filmi!
1954: White Christmas (Eğlenceler Oteli)
Amerikan müzikal yapımı olan filmde, popüler şarkı yazarı Irving Berlin’in şarkıları seslendirilmiştir.
1955: Lady and The Tramp (Leydinin Aşkı)
Walt Disney klasiklerinin 15.filmidir. Film, Leydi ve sokak köpeği Tramp’ın hikâyesini anlatmaktadır.
1956: The Ten Commandments (On Emir)
Mısırlı bir prensin üstüne miras kalan görevi üzerine odaklanan film de dönemin başarılı yönetmeni Cecil B. DeMille’in son filmidir.
1957: The Bridge on the River Kwai (Kwai Köprüsü)
II.Dünya Savaşı döneminde geçen savaş/dram filmi olarak karşımıza çıkan Kwai Köprüsü, o yıl en iyi film dalında Oscar kazanmıştır.
1958: South Pacific (Güney Pasifik)
Romantik müzikal türünde olan film, II.Dünya Savaşı’nda bir hemşire ve gizemli Fransız bir adamın arasında yeşeren aşkı anlatmakta.
1959: Ben-Hur (Ben Hur)
Savaş, aşk ve tarih türleriyle dikkatleri üzerine çeken film, çıktığı yıl en iyi film ve en iyi erkek oyuncu dalları gibi pek çok dalda Oscar kazanmıştır.
1960: Swiss Family Robinson (İsviçreli Robinson Ailesi)
Gemi kazası sonucu ıssız bir adaya düşen aileyi ve onların macera dolu hikâyesini anlatan İsviçreli Robinson Ailesi filminin yapımcılığını Walt Disney üstlenmiştir.
1961: 101 Dalmatians (101 Dalmaçyalı)
Walt Disney klasiklerinin 17.filmi olarak karşımıza çıkan 101 Dalmaçyalı dönemine en popüler animasyonu olmuştur.
1962: The Longest Day (En Uzun Gün)
Normandiya çıkarması sonucu halkın yaşadığı sancılı süreci konu alan En Uzun Gün, çıktığı yılın en ses getiren filmi olmuştur.
1963: Cleopatra (Kleopatra)
Küçükten büyüğe pek çok jenerasyondan insanın hayran olduğu Elizabeth Taylor ve meşhur Kleopatra filmi. 1963 yılında çıkan bu epik film, o yılda doğan insanlarla aynı yaşta.
1964: Mary Poppins (Mary Poppins)
Fantastik ve büyülü bir müzikal türünde olan film, birçok ülkede orijinal ismiyle sinemada boy göstermiştir. Londralı bir bakıcı olan Mary Poppins o dönemki çocuklar için tam bir klasik!
1965: The Sound of Music (Neşeli Günler)
Şarkı söylemeyi seven iyimser Maria 7 çocuğa öğretmen olarak gönderilir. Çocukların kalbini müzikle kısa sürede çalar. Müzikal türünde olan film, en iyi film ve en iyi film müziği Oscar’ı kazanmıştır.
1966: The Bible: In The Beginning (Peygamberler Tarihi)
Kutsal kitaplardan biri olan İncil’in ilk 20 sayfasını anlatan film, 1966 yılında büyük ses getirmiştir.
1967: The Graduate (Mezun)
Kurulu düzen ve işin içinden çıkılamaz durumları konu alan film 10’u aşkın ödül almıştır. Başrolünde Dustin Hoffman’ı gördüğümüz film, yeni mezun olan genç bir adam ve sürüklendiği karmaşık olayları anlatıyor.
1968: 2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Yolu Macerası)
Stanley Kubrick’in destansı filmi, 2001 yılında bir grup insanın uzayda yolculuğa çıkması ve yaşadıkları olayları anlatıyor. Film, yapay zeka ve uzay kavramını işlemesiyle o yıl dünyaca duyulmuş ve bir efsane hâline gelmiştir.
1969: Butch Cassidy and the Sundance Kid (Sonsuz Ölüm)
Bir soygun çetesinin karizmatik lideri Butch Cassidy ve onun kadar güçlü iş arkadaşı Sundance Kid’in yaşantısını, egemenliklerini ve bir noktada egemenliklerini yitirmelerini anlatan film western/macera türündedir.
1970: Airport (Havaalanı)
Arthur Hailey’in çok satan romanından uyarlanan film, çıktığı yıl seyirciyi soluksuz izletmesiyle övgü almıştır. Havaalanında kötü hava şartları dolayısıyla her şeyin birbirine girmesi ve insanların kişisel trajedilerinin de devreye girmesi konu olmuştur.
1971: Billy Jack (Billy Jack)
Vahşi atların köpek mamaları için katledilmesini önleyen bir adamın hikâyesini anlatan film, bağımsız türün en güzel örneklerinden olarak 1971 yılında piyasaya çıkmıştır.
1972: The Godfather (Baba)
Mario Puzo’nun aynı isimli romanından Francis Ford Coppola’nın yönettiği, başrolleri Marlon Brando ve Al Pacino’nun paylaştığı senenin en popüler filmi. Baba üçlemesinin ilk filmi, bir İtalyan mafya ailesinin epik öyküsünü anlatıyor.
1973: The Exorcist (Şeytan)
Genç bir kızın kötü bir güç tarafından yönetilmesi ve bir rahibin onu kutsayarak bu durumdan kurtarmasını konu edinen film şeytan çıkarma filmleri arasında en efsanesi konumunda.
1974: Blazing Saddles (Gümüş Eyerler)
Rock Ridge kasabasına atanan ilk siyahi şerif olan Bart’ın hikâyesini anlatan film komedi/western türündedir. Film Amerikan Senaryo Yazarları Birliği tarafından En İyi Özgün Komedi Senaryosu ödülünü almıştır.
1975: Jaws (Denizin Dişleri)
Film, köpekbalığı katliamının bütün sahili ele geçirmesini konu alır. Ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından Peter Benchley’in aynı isimli romanından beyazperdeye uyarlanan film, Amerikan tarihi ve özgün eserleri adına büyük önem taşımaktadır.
1976: Rocky
Sylvester Stallone tarafından senaryosu yazılan ve aynı zamanda aktörün başrolü oynadığı Rocky, amatör bir boksörün yükselişini anlatan 8 filmden oluşan serinin ilk filmi olarak 1976 yılında vizyona girmiştir.
1977: Star Wars: Episode IV – A New Hope (Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut)
Senaristliğini ve yönetmenliğini George Lucas’ın üstlendiği film, Yıldız Savaşları’nın ilk filmi olarak 1977 yılında çıkmıştır. Fakat kronolojik sıralamasına göre serinin 4.filmidir. Yıldız Savaşları yılın en popüler filmi olarak büyük sükse yaratmıştır.
1978: Grease
Ünlü Broadway müzikalinden sinemaya uyarlanan serinin ilk filmi Grease romantik müzikal türünün ilk örneklerinden.
1979: Kramer vs. Kramer (Kramer Kramer’e Karşı)
Avery Corman’ın aynı eserinden uyarlanan film, bir aile dramı üzerine anne ve babanın çocukları için yarışmasını anlatıyor. Başrollerini dönemin popüler oyuncuları Dustin Hoffman ve Meryl Streep paylaşıyor.
1980: Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (Yıldız Savaşları: Bölüm 5 – İmparator
1977’de vizyona girişiyle dünyayı sallayan serinin ikinci filmi İmparator 1980 yılında çıkmıştır. Kronolojik olarak 5.film olmaktadır.
1981: Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları)
Ünlü arkeolog Indiana Jones’un maceralarını anlatan serinin ilk filmidir. Senaryosunu ise Star Wars serisinin yönetmeni ve senaristi George Lucas üstlenmiştir.
1982: E.T: The Extra Terrestrial (E.T)
Yönetmenliğini Steven Spielberg’in üstlendiği film, bir uzaylı ve bir çocuğun arkadaşlığı üzerine odaklanan bir bilimkurgu. Film en iyi görsel efekt ve en iyi müzik dallarında Oscar kazanmıştır.
1983: Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (Yıldız Savaşları: Bölüm VI – Jedi’in Dönüşü)
Star Wars serisinin 3. kronolojik olarak 6. filmi olmaktadır. George Lucas, serinin ilk üç filmini de 3 yıl aralıklarla piyasaya sunmuş ve seyirciyi heyecanlandırmayı başarmıştır.
1984: Ghostbusters (Hayalet Avcıları)
Bilime meraklı bir grup akademisyen arkadaşın hayalet avlamak için toplanarak Ghostbusters’ı kurdukları film, büyük komedi ustalarının başrolleri paylaşmasıyla çıktığı yıl unutulmazlar arasında girmiştir.
1985: Back to the Future (Gelceğe Dönüş)
Üçlemenin ilk filmi olarak karşımıza çıkan Geleceğe Dönüş, bilimkurgu ve macera filmleri arasında kıymetli bir başyapıt olarak ilk kez 1985 yılında karşımıza çıkmıştır. Film, sıradan bir genç olan Marty McFly ve çılgın profesör Dr. Emmett Brown’ın zaman makinesi ile yolculuğunu anlatıyor.
1986: Top Gun (Top Gun)
Başarılı oyuncu Tom Cruise’nin yıldızının parlamasını sağlayan film, bir donanma pilotunun şeref ödülü için verdiği macera dolu mücadeleyi anlatıyor. Film müzikleri ve seyirciye yaşattığı duygularla akıllara kazınmıştır.
1987: Beverly Hills Cop II (Sosyete Polisi 2)
Çıktığı yıl olan 1987’nin yazında müthiş bir yankı uyandıran komedi/aksiyon türündeki serinin 2.filmi. Başrolde ilk filmde de aynı şekilde rol alan Eddie Murphy oynamaktadır.
1988: Who Framed Roger Rabbit? (Masum Sanık Roger Rabbit)
Yarı animasyon türündeki film Gary K. Wolf’un aynı isimli kitabından sinemaya uyarlanmıştır. Filmde yer alan Jessica Rabbit karakteri ise dönemin seks sembolü hâline gelmiştir.
1989: The Batman (Batman)
DC Comics’in çizgi romanlarından beyazperdeye uyarlanmıştır. Film, popüler kültürde dünyaca yankı uyandıran ilk Batman filmi olarak tarihe geçti. Başrolde ise Batman rolünü Michael Keaton oynamıştır. Ölü Ozanlar Derneği ise o yıl çıkan bir diğer kült film.
1990: Ghost (Hayalet)
Romantik/dram türlerini içeren film, çıktığı yıl müzikleriyle ve başarılı oyuncu kadrosuyla gönülleri fethetmiştir. 1990 yılının diğer ses getiren filmleri ise Good Fellas, Evde Tek Başına ve Makas Eller.
1991: Terminator 2: Judgment Day (Terminatör 2: Kıyamet Günü)
Yönetmenliğini ve senaristliğini James Cameron’un yaptığı serinin 2.filmi olan Kıyamet Günü, ilk filmde yaşananların 10 yıl sonrasını anlatmaktadır. Terminatör, Arnold Schwarzenegger’in muazzam oyunculuğu sayesinde popüler hâle gelmiştir. Aynı zamanda 1991 yılında çıkan Kuzuların Sessizliği filmine de yer vermeden geçmeyelim.
1992: Batman Returns (Batman Dönüyor)
Batman serisinin 2.filmi olarak 1992’de sinemalarda boy göstermiş olan Batman Dönüyor, filme katılan yeni karakterler dolayısıyla Batman filmini akıllara kazımıştır. Batman rolünü yine Michael Keaton oynamıştır. Bir diğer konuşulan film ise Rezervuar köpekleri.
1993: Jurassic Park (Jurassic Park)
Yönetmenliğini Steven Spielberg’in yaptığı film, macera ve gerilim türlerindedir. Dinozorların olduğu bir park ve bir ailenin yaşadığı heyecan dolu film çıktığı yıldan itibaren popüler olarak seyirci tarafından soluksuz bir şekilde izlenmiştir. Schindler’in Listesi ise bir diğer ses getiren film.
1994: The Lion King (Aslan Kral)
Aslan Kral, 1994 yılında piyasaya çıktığında 7’den 70’de her yaştan insanı etkileyen popüler bir animasyon olmuştur. Film, ayrıca 1950’li yıllardan beri devam eden Walt Disney klasiklerinin 32.filmidir.
1994 yılında yalnızca Aslan Kral’dan bahsetmek diğer filmlere haksızlık olur. İşte 1994 yılında ses getiren diğer filmler: Esaretin Bedeli, Forrest Gump, Mask ve Pulp Fiction
1995: Batman Forever (Batman Daima)
Başrolünü ilk iki filmden farklı olarak Michael Keaton yerine Val Kilmer oynamıştır. Bu büyük değişime rağmen yılın en popüler filmi olma başarısını göstermiştir. Serinin üçüncü ve son filmidir. Yerini bir süperkahraman filmine kaptıran iki muhteşem filmi de atlamayalım: Seven ve Braveheart
1996: Independence Day (Kurtuluş Günü)
Dünyayı uzaylıların istila etmesini konu edinen bilimkurgu filmidir. Başrollerinde Will Smith ve Bill Pullman’ın bulunduğu film ayrıca büyük bütçelerle çekilmiş ve seyirciden tam not almıştır.
1997: Men in Black (Siyah Giyen Adamlar)
Popüler üçlemenin ilk filmi olarak 1997’de yılında beyazperdede boy gösteren Siyah Giyen Adamlar aksiyon, komedi ve bilimkurgu türleri içermektedir. Başrolleri o dönem başarıdan başarıya imza atan Will Smith ve Tommy Lee Jones paylaşmaktadır.
1998: Titanic (Titanik)
Gerçek hayatta yolculuğa başladıktan 2 gün sonra batan aynı isimli Titanik gemisinin batışını ve bu yolculukta yaşanan uyarlama destansı bir aşk hikâyesini konu edinmiştir. Bu yüzden o yılki en popüler film konumunda olan Titanik, ünlü yönetmen James Cameron tarafından çekilmiştir.
Titanik, 1997 yılının sonlarına doğru vizyona girmiş fakat 1998 yılının başlarından itibaren rekor patlamalar yaşamıştır.
1999: Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (Yıldız Savaşları: Bölüm I – Gizli Tehlike)
Star Wars serisinin yapım sırasında 4. fakat kronolojik olarak 1.filmi olmaktadır. Hikâyeyi sondan başa doğru yansıtarak sinemaya sunan George Lucas, bu film ile de o yıl pek çok insanın sinema salonlarını doldurmasını sağlamıştır. Star Wars bir klasik olduğu için her daim zirveye yerleşmeyi başarıyor. Ancak 1999 yılında Fight Club, American Beauty ve Matrix’in adını geçirmezsek büyük bir hata yapmış oluruz.
2000: How the Grinch Stole Christmas (Grinç)
Grinç isimli yeşil bir yaratığın yılbaşı ruhunu mahvetmesini istemesini konu alan aile komedisi film, başrolünde başarılı komedi aktörlerinden olan Jim Carrey’i bulunduruyor. Filmi popüler hâle getiren de Grinç karakteriyle Jim Carrey’in ta kendisi!
2001: Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter ve Felsefe Taşı)
J.K Rowling’in aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan serinin ilk filmi. Çıktığı yıl çocuk oyuncuların yetenekleriyle ve hayal gücünü zorlayan olaylarıyla seyirci tarafından hayranlıkla izlenmiştir.
2002: Spider-Man (Örümcek Adam)
Marvel Comics çizgi romanlarında sevilen karakterlerden biri olan Örümcek Adam’ın beyazperdeye ilk uyarlanışı olan film, başarılı efektleri sayesinde yılın en popüler filmi olmuştur.
Piyanist ve Buz Devri ise 2002’de çıkıp klasikler arasına giren filmlerden.
2003: Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo)
Bir aile animasyonu olarak karşımıza çıkan Kayıp Balık Nemo, yılın en sevilen filmi olmuştur. Pixar tarafından sinemaya sunulan film 3 boyutlu animasyonun popüler olduğu dönemde çıkan en iyi animasyonlardandır. En çok izlenen film Nemo olsa da en çok ses getiren filmlerden birinin Kill Bill olduğunu söylemeden geçmeyelim.
2004: Shrek 2 (Shrek 2)
Yeşil dev Shrek ve eşi Fiona’nın ailesiyle tanışma macerasını izlediğimiz başarılı animasyon, en az ilk film kadar beğenilerek izlenmiştir. Animasyon türünün unutulmaz örneklerindendir. Aynı yıl çıkan diğer önemli filmler: Sil Baştan, Kill Bill 2 ve İnanılmaz Aile
2005: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (Yıldız Savaşları: Bölüm III ‑ Sith’in İntikamı)
Star Wars serisinde yapım sırası olarak 6. olup hikâyenin kronolojik sıralamasına göre 3.filmidir.
2006: Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı)
Karayip Korsanları serisinin ikinci filmi olarak karşımıza 2005 yılında çıkan film, ilk filmdeki kadrosuyla yeni bir macerayı anlatmıştır. Johnny Depp’in Kaptan Jack Sparrow’u oynadığı ve karakteri popüler hâle getiren Karayip Korsanları serisine saygımız sonsuz.
2007: Spider-Man 3 (Örümcek Adam 3)
İlk 2 filmi sırasıyla 2002 ve 2004 yıllarında çıkan filmin üçüncü ve son filmi bu yıl çıkmıştır. Serinin son filminde Peter Parker’ı Örümcek Adam olmaktaki zorlu yolculuğunda ve yeni düşmanlarıyla görüyoruz.
2008: The Dark Knight (Kara Şövalye)
80’lerin sonunda çıkan Batman uyarlamasından farklı olarak, başrolü Christian Bale’in oynadığı Batman serisinin 2. filmidir. Heath Ledger’in kendine hayran bırakan oyunculuğu sayesinde Joker karakteri de Batman’i 2008’de çıkan en popüler film yapmıştır.
2009: Transformers: Revenge of the Fallen (Transformers: Yenilenlerin İntikamı )
Yapımcılığını Steven Spielberg’in üstlendiği Transformers serisinin ikinci filmidir. Başrolleri ilk filmde olduğu gibi önemin popüler kadın oyuncularından Megan Fox ve başarılı oyuncu Shia LaBeouf paylaşmaktadır.
2010: Avatar (Avatar)
Ünlü yönetmen James Cameron’un gişe hasılatı rekoru kıran filmi çıktığı yıl dünyaca en popüler film olmuştur. Film 3 boyutlu filmlerin en popüler örneklerinin başında gelmektedir. Avatar, 2009 yılının aralık ayı sonlarına doğru sinemalarda yerini almıştır.
Yılın diğer ses getiren filmleri: Inception, Black Swan ve Shutter Island
2011: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2 )
Harry Potter’ın tam 10 yıl önce sinemada başlayan hikâyesinin sonuncusu olarak vizyona 2011 yılında girmiştir. O yıl pek çok sahnesiyle akıllara kazınan film daha çıkmadan seyirci tarafından aylarca beklenmiştir.
2012: The Avengers (Yenilmezler)
Marvel Comics çizgi romanlarından beyazperdeye uyarlanmıştır. Yenilmezler, Marvel süper kahramanlarının birleşip dünyayı kurtarmak için bir ekip oluşturarak mücadele vermelerini izletiyor.
2013: Iron Man 3 (Demir Adam 3)
Iron Man karakterinin beyazperdede 4.görünümü olan film, Demir Adam üçlemesinin sonuncusu olarak bol aksiyonlu sahneleriyle karşımıza çıkmıştır.
2014: Guardians of the Galaxy (Galaksinin Koruyucuları)
Marvel Comics’in çizgi romanlarından beyazperdeye uyarlanan serinin ilk filmidir. Bilimkurgu türünde olmasıyla ve müzikleriyle izleyiciler tarafından sevilerek popüler hâle gelmiştir.
2015: Star Wars: The Force Awakens (Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor )
Star Wars serisinin sonlarına doğru yaklaşırken seyircinin heyecanlı bekleyiş sonucu kavuştuğu Güç Uyanıyor, ilk filmlerden ziyade görsel efektleriyle de oldukça başarılıdır.
2016: La La Land (Aşıklar Şehri)
Romantik müzikal film dalında boy gösteren filmin başrollerini Emma Stone ve Ryan Gosling paylaşıyor. Ayrıca film Oscar ödül törenine de damga vurmuştu. 2016 birçok ünlü filmin yılı oldu. Bu nedenle diğer çok konuşulan filmler arasında Arrival, Moonlight ve Deadpool da gösterilebilir.
2017: Star Wars: The Last Jedi (Star Wars: Son Jedi )
Star Wars’ın toplamda 9 bölümden oluşan serisinin 8.bölümü olarak izleyicinin beğenisine sunulan Son Jedi, 30 yıllık bir sinema serüveni içeriyor! Star Wars serisi bir klasik olduğu için çok konuşulsa da 2017 yılında Dunkirk ve The Shape of Water filmlerinin de çok konuşulduğunu söyleyebiliriz.
2018: Black Panther (Kara Panter)
Marvel Comics çizgi romanlarında bulunan, hem kral hem de süper kahraman olan Kara Panter’in hayatını ve yükselişini anlatan film, bilimkurgu içerikleriyle de çıktığı yılki en popüler film hâline gelmiştir.
2019: Avengers: Endgame (Yenilmezler: Endgame)
Yenilmezler serisinin geçtiğimiz yıl çıkan ve dünyaca büyük ses getiren son filmi. Film, gişe hasılatı olarak rekor konumunda olan Avatar filmini geçerek ilk sıraya yükselmiştir.