Kendinizi bunalmış ya da depresif hissettiğinizde yapabileceğiniz en kolay şey, biraz doğa yürüyüşüne çıkıp hava almaktır. Eğer yakınınızda bol yeşillikle dolu parklar, bahçeler ve deniz manzarası varsa ruh halinizinin çabucak değiştiğini görebilirsiniz.
Doğanın ruh halimizi değiştirdiğini ve iyi hissettirdiğini daha önce de test etmiştik. Artık bu durum, tıbbi reçetelerde de yerini aldı. İlaçların yerine doğa yazılan reçeteler, düzenli ilaç kullanmayı beceremeyen hastalar için de keyifli bir çözüm olacak gibi gözüküyor.
Ruh halimize iyi geldiğini bildiğimiz ‘’doğa’’ artık reçetelerde de mevcut
Modern dünyada hem yoğun iş temposu hem de sürekli yükselmeye devam eden beton binalar nedeniyle doğal hayattan kopuk bir şekilde yaşıyoruz. Bu durum birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığımızın da asıl sebebi.
İskoçya’da bulunan Shetland adalarında doktorlar; doğa yürüyüşlerini, kuşları izlemeyi, papatyalardan taç yapmayı artık reçetelere yazıyorlar
Son dönemde yükselen doğa ve kamp trendi, sağlıklı bir hayat sürmek isteyenlerin takip etmesi gereken trendlerin başında geliyor.
Doktorlar ve hemşireler hastalarına, doğada olmanın fiziksel ve ruhsal sağlığa iyi geldiğini anlatıyor
Shetland Ulusal Sağlık Örgütü yetkilisi Lauren Peterson, doğada olmak için bir takvim hazırlandığını da duyurdu. Bu pilot uygulamanın Amerika’da da örnekleri mevcut.
İnsanları doğada olmaya teşvik eden takvimde çocukça oyunlar oynamak, birinin köpeğini ödünç alıp yürüyüşe çıkarmak, kuş seslerini taklit etmek gibi ilginç başlıklar mevcut
Kamp yapmak, açık havada ailecek yemek yemek, bulutları kucaklamak, kumdan heykeller yapmak, ağaç dikmek de önerilen aktiviteler arasında. Temiz hava ve doğa terapisinin yanı sıra sarf edilen fiziksel efor da sağlıklı bir hayat sürmek için önemli.
Araştırmaya göre, doğayla iç içe olmak depresyonu azaltıyor, kan basıncını düzenliyor, yaratıcı ve bilişsel yetenekleri güçlendiriyor
Doğaya yakın bir hayat sürmenin ömrü önemli ölçüde uzattığı da araştırma sonuçları arasında. Doğayla iç içe yaşayan kadınların sağlık durumlarını inceleyen araştırma, erken ölümlerin %12 oranında düşük olduğunu gösteriyor.
İlaç tedavisine alternatif olarak kullanılılan tedavi yöntemi, diğer yöntemlerin aksine ücretsiz
Uzmanlar doğada olmanın ücretsiz olduğunu, sosyal iletişimi güçlendirdiğini ve bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını koruduğunu söylüyor.
Araştırmalar, doğada vakit geçirmenin öz-saygıyı ve yaşam kalitesini arttırdığını, anksiyete bozuklarını azaltarak kalbe iyi geldiğini ortaya koyuyor
Birçok fiziksel rahatsızlığın psikolojik bozukluklardan kaynaklandığı biliniyor. Serotonin seviyesini yükselten doğal aktiviteler, bir anlamda fiziksel hastalıkların tedavisinde de fayda sağlamış oluyor.
Evlere ve ofislere kapalı bir şekilde yaşayarak eksikliğini çektiğimiz D vitamini ve doğal ışık, uyku bozukluklarının tedavisinde de etkili
Uyku düzenini sağlayan melatonin hormonu, güneş ışığı ile salgılanıyor. Bunun dışında yüksek oksijen seviyesi, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgılanmasını arttırırken toprakta bulunan bakteriler de bir nevi doğal antidepresan etkisi yaratıyor.