Ufuk açan fikirleri ve değerli eserleriyle tanınan ünlü psikolog Doğan Cüceloğlu neredeyse pek çok kişinin hayatına dokunmuştur. 9 Şubat 1938’de Mersin’de doğan ünlü psikolog yaşamının neredeyse tamamını eğitime adadı. 1980- 1996 yılları arasında Amerika’da Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde görev yapan Cüceloğlu aynı süre içinde 40’ı aşkın makale yayımladı. Duygu, düşünce ve davranışları, bilimsel psikoloji başlığı altında merkeze alan Doğan Cüceloğlu geçtiğimiz yıllarda aramızdan ayrıldı. Fakat ölümsüz eserleri ile gönüllerde taht kuran ünlü psikoloğun ardında bıraktıkları insanlara ışık olmaya devam ediyor. Konferans, atölye, seminerler ve yazdığı kitaplar ile ölümsüz eserler bırakmayı başaran Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarına yakından bakalım istedik. Doğan Cüceloğlu kitapları hangileri? Doğan Cüceloğlu okuma sırası nasıl? Dilerseniz listeye birlikte göz atalım ve merak edilen soruların yanıtlarını birlikte arayalım.
1. İçimizdeki Çocuk
Doğan Cüceloğlu kitapları listemizin ilk sırasında yazarın belki de en çok okunan eseri olan “İçimizdeki Çocuk” yer alıyor. Aile ve çevrenin çocuğun iç dünyasındaki etkilerini merkeze alan eser, bu etkilerin çocuğu nasıl şekillendirdiğinden söz ediyor. İçinizdeki çocuğu hatırlamanızı ve duymanızı sağlayacak olan bu nadide eserde yazarın kendi çocukluğundan esintiler de görmek mümkün. Akıcı bir anlatıma sahip olan İçimizdeki Çocuk, mutsuz ve sağlıksız bir çocukluk dönemi geçiren kişilerin içindeki çocukla tanışmasına ve aldığı hasarı tedavi etmesine yardımcı oluyor. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Evlenmeden Önce
Doğan Cüceloğlu kitapları listemizin ikinci sırasında “Mutlu bir evlilik önemli bir başarıdır; Bilinçli bir gayret gerekir” mottosuyla yola çıkan bir eser yer alıyor. “Evlilik tıpkı bir çiçekçi dükkanı gibi size farklı olanaklar sunar” diyen eser de çiçeklerden nasıl bir buket oluşturacağınız tamamen size kalmış. Doğan Cüceloğlu bu eserinde eşlerden ve evliliğin derinliğinden söz ediyor. Evliliğin nasıl geliştirilip büyütülebileceğinden söz eden eser yaşanmış evlilik öykülerinden alıntılar yaparken aynı zamanda sizi keyifli ve öğretici bir yolculuğa çıkarıyor. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
3. Gerçek Özgürlük
Usta yazarın “En temel özgürlük insanın kendisi olarak yaşamında var olabilmesidir” sözleriyle giriş yaptığı “Gerçek Özgürlük” tanımlanamayan duyguları analiz etmenize yardımcı olacak nadide bir eser. Eser, yazarın gençlik yıllarını temsil eden Timur karakteri ve yaşlılık yıllarını temsil eden Yakup Bey arasında geçen sohbetlerden oluşuyor. Eserde karakterlerimizin yaşamını, ilişkilerini, kendi değer ve anlam verme sistemini keşfedişi yer alıyor. Sevgi mi özgürlüğe, özgürlük mü sevgiye götürür? Özellikle bu sorunun yanıtının arandığı eser, yazarın en çok okunan kitapları arasında dikkat çekiyor. İç yalnızlığı gözlerinden okunurken sevdiğine evlenme teklif eden, gerçek sevgiyi, gerçek aşkı sorgulayan üniversiteli bir genci izliyoruz hikayede. Karakterin biz bilinci içinde adım adım Gerçek Özgürlük’e varışının öyküsüne tanık olmak isteyenler için eser aşka ve fedakarlığa dair çoğu soruya ışık tutuyor. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Geliştiren Anne – Baba
Doğan Cüceloğlu kitapları listemizin 4. sırasında Geliştiren Anne, Baba yer alıyor. Çocukların sadece bir kez çocukluk dönemi geçirdiğinden söz eden eser, tam da bu noktada anne ve babalara sesleniyor. Eserde ebeveynlerin gönderdiği mektuplara ve sözlere de değiniliyor. Yetişen her yeni kuşakta onları yetiştiren anne ve babalardan da beklentilerin arttığına işaret eden eser, bu süreci en iyi şekilde aktarıyor. Toplumun gelişebilmesi için öncelikle demokratik bir yapının kurulması gerektiğine dikkat çeken eserde geliştiren bir anne ve baba olmak için çocuğu tanımanın ve beklentileri keşfetmenin öneminden söz ediliyor. Çocuklara en güzel armağanın anlayışlı ve güler yüzlü ebeveynler olmaktan geçtiği ise kitabın bir diğer ana fikirlerinden biri. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Var Mısın?
Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan yaşamına tesir eden ve yine insana dair her hikâyeden anlam çıkarabilen en kıymetli yazarlarımızdan biri. Sırada sözünü edeceğimiz eseri ise “Var mısın?” Bu eserinde önemli sorulara ışık tutan yazar, hayatın anlamını, insanın keşfetme sürecini ve içimizdeki özü kaleme alıyor. “Çevre bireyi nasıl etkiler, yaşam neleri ödüllendirir, yaşam yolculuğunda merak duygusu ne ifade ediyor?” özellikle bu sorulara ışık tutan ünlü psikolog rehber niteliğinde bir kitap armağan ediyor bize. Eser Doğan Cüceloğlu’nun Bayram Denizoğlu ile sohbetlerinden oluşuyor. Eserde özellikle dikkat çeken ise yazarın sorduğu şu soru: “Zorluklarla başa çıkmaya, içindeki gücü keşfetmeye var mısın?” Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
6. “Mış Gibi” Yaşamlar
Listemizin 6. sırasında yer alan “Mış Gibi” Yaşamlar sizce ne anlama geliyor? Yazara göre bu ifade tam olarak; Düşüncelerinin arkasındaki niyetin farkında olmayan, sözü, gözü, davranışı birbirine uymayan insanların yaşamı demek! Peki böyle insanlar gerçekten var mı? Öğretmen olduğunu söyleyen ama hiç kitap okumayan insanlar ve benzeri örneklerden söz eden eser bu konuyu tam anlamıyla ele alıyor. Üstelik mış gibi yaşam, insanların bu anlayışla oluşturduğu ya da işlettiği kurumlar yoluyla giderek tüm topluma yayılmaya devam ediyor. Güven duyulması gereken kurumların güvensizliğin kaynağı haline gelmesinden ve adaleti sağlamak için yapılan türlü adaletsizlikten söz eden eserde Doğan Bey ve Arif Bey’in ufuk açan sohbetlerine kulak verebilirsiniz. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
7. İnsan İnsana
Evet, insan ilişkilerinin niteliğini bir noktada, bireyin yaşam kalitesi belirliyor. Yazara göre insan, ilişkiler içinde sürekli yeniden tanımlanan bir varlık. Bu ilişkilerin temelini ise doğal olarak iletişim süreçleri belirliyor ve oluşturuyor. İki insanın birbirinin farkına vardığı an olan iletişim süreçleri, ifadeler, hareketler üstelik bazen sessizlik bile birer anlama işaret ediyor. İnsan hayatını mercek altına alıp, insana dair her hikayeden bir anlam çıkarabilen değerli yazar Doğan Cüceloğlu, kimliklerin ötesinde, sadece bireylerin etkileşim içinde olduğu “insan insana” bir ilişkinin mümkün olduğunu okuyucuya hatırlatıyor. Kalıpları tekrarlamaktan kurtulabilmek, insan ilişkilerine anlamsal zenginliği ve derinliği aktarabilmek için iletişim süreçlerini ele alan eser çoğu noktaya ışık tutuyor. İletişim sorunlarını çözmeden doyumlu bir yaşam sürdürmenin olanaksız olduğunun ve insanın isterse kendini değiştirip geliştirebileceğinin altını çizen bu kitap, yazarın en çok okunan kitaplarından biri olarak listede yerini koruyor. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
8. Savaşçı
Doğan Cüceloğlu kitapları listemize yazarın “Savaşçı” kitabıyla final yapıyoruz. İnsanın hayattaki zorluklara karşı kendini bulma mücadelesini konu alan eser, güçlü bir insan olmanın gerekliliklerini sanatsal bir üslupla okuyucuya aktarıyor. Doğan Cüceloğlu ve sınıf öğretmeni Arif Bey’in birlikte hazırladıkları Savaşçı eseri, kendi içsel yolculuğunuza farklı bir pencereden bakmanıza yardımcı olacak nadide bir kitap. İki ismin sohbet havasında geçen diyaloglarını akıcı bir şekilde aktaran eser, hayat felsefenizi yaratmanıza da ışık tutacak. Savaşçı, anlam çıkarılabilen bir yaşam için herkesin mutlaka okunacaklar listesinde olması gereken bir kitap. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yeri Doldurulamayacak Bir Değer: Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve Geride Bıraktıkları